2024. május 04. 20:13

KezdőlapF1Prost 32 év után visszatért a kirúgását eredményező V12-es Ferrariba (videó)

Prost 32 év után visszatért a kirúgását eredményező V12-es Ferrariba (videó)

-

Alain Prost Dubajban beült az 1991-es Ferrarijába, amelynek kritizálása anno az állásába került. A francia versenyző csupán bemutatózott a 643-assal, ám akadtak olyan, ennél is korábbi F1-es kocsik, amelyekkel versenyeztek is.

Ezen a hétvégén rendezik a Gulf Historic Dubai GP Revivalt Dubajban. Az eseményen korábbi Forma–1-es, illetve Le Mans-i versenyautókkal guruénak pályára. Előbbiben a 70-es, utóbbiban a 60-as, 80-as és 2000-es éveket idézik fel, legalábbis ami a versenyzést illeti. Ám a legnagyobb név csupán egy bemutató erejéig ült be a volán mögé.

Nem másról, mint Alain Prostról van szó, aki egy Ferrarit vezethetett. A négyszeres világbajnok két évet töltött a maranellóiaknál, de nem a jóval sikeresebb 1990-es szezonban használt 641-est, hanem a 643-ast hajtotta meg. Ez utóbbit az 1991-es idény hetedik fordulójától, a Francia Nagydíj hétvégéjétől használta a Scuderia, miután elődje, a 642-es nem vált be.

Prost összesen kilenc futamot teljesített ezzel a modellel, és amikor célba ért, akkor összesen két-két második és harmadik, valamint egy negyedik helyet szerzett. Az előrelépés tehát megkérdőjelezhetetlen volt, de a francia pilóta mégsem volt elégedett, hiszen nyernie továbbra sem sikerült. Az idény vége felé pedig egyenesen egy teherautóhoz hasonlította a kocsit, aminek következtében a Ferrari felbontotta a szerződését, és a szezonzáró Ausztrál Nagydíjon már nem kellett megjelennie.

Ami a mostani alkalmat illeti, Prost egy bemutató erejéig meghajtotta a Ferrari 643-ast, és bizonyára sok néző szívét megmelengette, amikor felüvöltött a legendás V12-es motor. A menet azonban fájdalmasan zárult, ugyanis a beszámolók szerint az autó elkezdett füstölni, sőt, még a láng is megjelent, emlékeztetve a tulajdonosát arra, hogy a rövid idő alatt kétszer is motorhiba miatt kellett feladnia a versenyt ezzel az autóval.

Apropó verseny: más Forma–1-es autók ténylegesen megmérkőztek ezen az eseményen. Hivatalosan a 70-es évek kocsijairól van szó, de valójában jó néhány olyan versenygép is ott volt a rajtrácson, amely a 80-as évek elején vagy akár közepén szerepelt az F1-ben. A teljesség igénye nélkül helyet kapott James Hunt 1975-ös Hesketh 308C-je, az 1983-as Tyrrell 012-es, az 1982-es March 821-es, az 1980-as Arrows A03-as, az 1976-os Wolf-Williams FW05-ös, az 1981-es konstruktőri bajnokságot megnyerő Williams FW07C, az első Minardi, az 1985-ben használt M185-ös, valamint a Lotus és az Ensign is képviseltette magát.

Ami magát a futamot illeti, a 2013-as WEC-világbajnok Stuart Hall diadalmaskodott a March színeiben. A mezőnyben egy korábbi F1-es pilóta, a háromszoros futamgyőztes Thierry Boutsen is ott volt. A belga versenyző a Williamsnél aratta legnagyobb sikereit, előtte az Arrowsnál és a Benettonnál, utána a Ligier-nél és a Jordannél vezetett.

Friss