2024. április 30. 09:04

KezdőlapF1Verstappen nem lép Alonso és Hamilton útjára, ekkor már biztosan nem lesz...

Verstappen nem lép Alonso és Hamilton útjára, ekkor már biztosan nem lesz ott az F1-ben

-

Max Verstappen kijelentette, egészen biztos, hogy tíz év múlva nem lesz ott a Forma–1-ben. A holland pilóta úgy véli, ha csapatfőnök válik belőle, akkor nem fog mellébeszélni, és a győzelmen kívül semmi nem számít majd neki.

Max Verstappen sok szempontból minden idők legdominánsabb Forma–1-es szezonját produkálta 2023-ban. A 22 futamból 19-et megnyert, és csak egyszer fordult elő, hogy nem állhatott fel a dobogóra, azon belül is az első két fok valamelyikére. A címvédő egyértelműen uralja a sportágat, kérdés, hogy mikor lesz vége a dominanciának.

Ami biztos, hogy a következő két évben nem fognak jelentősen változni a technikai szabályok, így egyáltalán nem kizárt, hogy a Red Bull és a holland pilóta 2024-ben és 2025-ben is legyőzhetetlennek bizonyul, a kérdés az, hogy mennyire lesz nyomasztó a fölény. A 26 éves versenyző nem gondolja, hogy az eredmények tekintetében meg lehet ismételni ezt az évet.

Nagyon nehéz lesz még egy ilyen szezont produkálni – nyilatkozta a svájci Blicknek adott interjújában. – Oké, mindig lehet jobban csinálni, de valahol van egy határ. Az pedig biztos, hogy a riválisaink addig nem fognak pihenni, amíg nem tudnak minket legyőzni. A Red Bull RB19-es már történelem, reméljük, az új autó még jobb lesz.”

A 2025 utáni időszakban viszont akár teljesen fel is borulhat az erősorrend, hiszen jelentősen változnak a technikai előírások. Verstappen jelen állás szerint az új korszak első három évében még a Red Bull pilótája lesz, hiszen jelenlegi szerződése 2028-ig érvényes. A bikások 2026-tól saját motorral fognak indulni, ami nyilvánvalóan korántsem garancia a sikerre. Ezzel a címvédő is tisztában van. Nehéz kérdés, nagy a kérdőjel – reagált az erre vonatkozó felvetésre. – Azonban több százan dolgoznak a Red Bull Powertrains projektjén Milton Keynesben. Nem akarjuk, hogy 2026-ban rossz útra térjünk. Mindannyian reméljük, hogy egy rakéta lesz. Majd meglátjuk.”

Közel 8 évvel fiatalabb nála, Verstappen mégis előbb vonul vissza csapattársánál?

Ami az ennél is távolabbi jövőt illeti, Verstappen, illetve a hozzá közel állók már korábban is kijelentették, elképzelhető, hogy az 54-szeres futamgyőztesnek a mostani az utolsó szerződése a Forma–1-ben. Hogy ez így lesz-e, ami viszont az érintett szerint bizonyos, hogy 36 éves korában már nem lesz a mezőny tagja. „A benzin valószínűleg el fog tűnni, de a sportágunk már most egyre zöldebb és fenntarthatóbb – válaszolta arra a kérdésre, hogy milyen változásokra számít a következő tíz évben. – Csak egy dolog biztos: Max Verstappen már nem lesz ott.”

Mindez azt jelentené, hogy Verstappen nem lép Fernando Alonso vagy Lewis Hamilton útjára, akik 42, illetve közel 39 évesen még mindig a mezőny tagjai. Persze pont utóbbi a legjobb példa, aki korábban szintén elmondta, hogy nem fog 40 esztendős koráig a Forma–1-ben versenyezni, idén mégis 2025-ig hosszabbított a Mercedesszel.

Akárhogy is lesz, előbb-utóbb mindenképpen eljön a pillanat, amikor Verstappen nemcsak az F1-et, hanem más sorozatokat illetően is szögre akasztja a bukósisakot. Hogy mihez kezd utána, azt talán még ő sem tudja, de az biztos, hogy ha a csapatvezetésben akar részt venni valamilyen módon, akkor volt kiktől elsajátítania az ehhez szükséges képességeket. Christian Horner csapatfőnök és Helmut Marko tanácsadó munkáját már hosszú ideje közvetlen közelről figyelheti, korábban pedig az AlphaTauri éléről az idény végén leköszönő Franz Tostot is láthatta dolgozni.

Igen – válaszolta arra a kérdésre, hogy eleget tanult-e tőlük. – Biztos, hogy nem egy mellébeszélős főnök lennék. Talán kicsit régimódi, mert az egész a teljesítményen múlik, nem pedig azon, hogy az ember mennyire van ott a közösségi médiában. Én csak nyerni akarok, mert akkor leállítom az ezzel kapcsolatos dumát. Számomra pedig ez a legfontosabb dolog.”

Friss