2024. május 05. 06:56

KezdőlapF1Michael Schumacher a motorsporton kívül alkotott volna maradandót a Top Gear első...

Michael Schumacher a motorsporton kívül alkotott volna maradandót a Top Gear első Stigje szerint

-

A népszerű egykori autós műsor legendássá vált karakterének első megszemélyesítője már a német pilóta F1-es pályafutásának elején találkozott Michael Schumacherrel, majd később még többször összehozta őket a sors. A száguldó cirkuszban maga is próbálkozó autóversenyző szerint Schumacher a motorsporton kívül alkotott volna maradandót, ha nem szól közbe a síbalesete.

Perry McCarthy neve alighanem sok autóőrültnek ismerősen cseng, hiszen a korábban a Forma-1-ben is próbálkozó autóversenyző volt a BBC népszerű autós műsorának, az idén 46 év után elkaszált Top Gear-nek az első Stigje (az ismeretlen identitású, senkivel sem beszélő, folyton overálban és sisakban mutatkozó figura, aki a műsorban bemutatott autókat a Top Gear tesztpályáján meghajtotta), mígnem ki nem szivárgott a személyazonossága.

20 éve leplezték le a Stiget, akit korábban majdnem megölt minden idők legrosszabb F1-es csapata

McCarthy megítélésének nagyon nem tett jót, hogy az F1 történetének legrosszabb csapatában kapott lehetőséget a bemutatkozásra, és valójában igencsak jó versenyző volt. Az 1992-es katasztrofális szezon után még tesztelt a Benettonnál, majd 1993-ban a Williamsnél is, végül azonban egyik csapattól sem kapott esélyt, így a sportautózás felé fordult, ahol jóval több babér termett neki, mint a Forma-1-ben.

A most 62 esztendős expilóta a Sports Illustratednek adott interjúban a Top Gearről is beszélt, a beszélgetés második felében pedig szóba került Michael Schumacher (aki egyszer egyébként szintén volt Stig). A hétszeres világbajnokot személyesen ismerő (az 1992-es benettonos tesztjén együtt is dolgoztak) McCarthy pedig részletes betekintést nyújtott abba, hogy milyennek ismerte meg a Forma-1-et új megközelítésével, majd addig páratlan sikereivel fenekestül felforgató németet.

„Jó néhányszor találkoztunk. Ahhoz nem töltöttünk el eleget egymás társaságában, hogy kijelentsem, a barátja voltam, de kedveltem Michaelt. Minden alkalommal, amikor láttam, szerettem azt gondolni, hogy kedvel engem. Lehet, hogy nem jól éreztem, de gyakran beszélgettünk erről-arról.”

Egy későbbi csapatfőnök katapultálta a pilótát, akit saját istállója kis híján megölt (képek)

„Lewis-nak nemrég sikerült beérnie a hét világbajnoki címből álló rekordját, bár ebbe inkább nem mennék bele, mert Lewis-nak alighanem nyolc címe kellene legyen, de ez más történet. Amikor Michael felállította ezeket a rekordokat, szerintem senki nem gondolta, hogy valaha bárki nyerhet még hetet, nemhogy túlszárnyalja azt. De ez volt Michael, és amit a megközelítésével behozott a Forma-1-be, az még az azelőtti legjobbakhoz képest is továbblépés volt.”

„A munkamorálja elképesztő volt. A sikereivel, a vagyonával, az elért eredményekkel még a karrierje vége felé is alighanem ő volt az egyik utolsó, aki este elhagyta a garázst, miközben folyamatosan arról egyeztetett a mérnökökkel, hogy »Miként lehetnénk jobbak?« És természetesen ott volt az edzettségi szintje, de szerintem Michaelre főként amiatt fognak emlékezni, hogy képes volt nagyjából minden egyes körben teljesen és abszolút mértékben a határon menni. Könyörtelen volt. Néhány kellemetlenebb dolog miatt is emlékezni fognak rá, hiszen olykor megbotlott, amikor valaki mellé ért.”

McCarthy-tól megkérdezték, szerinte mit kell az új drukkereknek tudniuk Michael Schumacherről. Kezdetben itt is a hétszeres világbajnok versenyzői énjéről beszélt, de aztán rátért Schumacher azon oldalára, amit csak kevesen ismerhettek, mert tudatosan igyekezett elterelni róla a médiafigyelmet.

Luigi Mazzola, Michael Schumacher, Ferrari, 2002
Schumacher nemcsak a fizikai felkészülés, hanem a részletekre való odafigyelés terén is új távlatokat nyitott / Fotó: Scuderia Ferrari Press Office

„Ez nagyon nehéz, mert az embereket az itt és most érdekli, és olykor nem törődnek az adott sportág történelmével vagy örökségével. De azoknak, akiket érdekel, Michael esetében érdemes a statisztikáknál jobban beleásniuk magukat a dolgokba, és megérteniük, hogy az egy személy, akit az imént jellemeztem. Hogy mennyire elkötelezett volt, és ez a jó szó, teljes és abszolút elkötelezettség a motorsport és a Forma-1 iránt. Ez a fickó ennyi győzelem és bajnoki cím után a szabad hétvégéin gyakran elment gokartozni. Ez igazán meghökkentő, nem? De ezt láttuk Michaeltől.”

„Amit pedig sokan nem láttak – és ez az a terület, amelyen igazán remélem, hogy az öröksége ugyanúgy fennmarad –, hogy igazán jólelkű volt. Tényleg az volt, és ezt igazán szerettem Michaelben, és már annyi alkalomból is láttam, ahányszor találkoztunk. Volt a fickónak egy nagyon meleg oldala, és úgy érzem, hogy miután befejezte a karrierjét, talán valamilyen kiemelt fontosságú dolgot csinált volna, de nem a Forma-1-ben, mert az UNESCO (az Egyesült Nemzetek Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezete) nagykövete volt, és szerintem megvolt az intelligenciája, megközelítése és platformja ahhoz, hogy tegyen valamit a nagyobb jóért.”

Embed from Getty Images

Schumacher az UNESCO nagyköveteként 1995-ben 

„Nem voltunk legjobb barátok, vagy bármi ilyesmi, még csak közeli barátok sem, de kedvelem a fickót, és azt gondolom, hogy ezen a területen láttuk volna Michael Schumachertől azt, hogy valami nagyon nagy horderejű és nagyon-nagyon jó dolgot csinál.”

Friss