2024. március 28. 12:20

KezdőlapF1Egy későbbi csapatfőnök katapultálta a pilótát, akit saját istállója kis híján megölt...

Egy későbbi csapatfőnök katapultálta a pilótát, akit saját istállója kis híján megölt (képek)

-

39 éve ezen a napon szenvedett óriási balesetet Perry McCarthy, akit később saját csapata sodort életveszélybe. A brit versenyzőt a Virgin, illetve a Marussia későbbi csapatfőnöke lényegében katapultálta.

Perry McCarthyt a legtöbben vélhetően arról ismerik, hogy ő volt a Magyarországon is népszerű brit televíziós sorozat első Stigje, vagyis az állandóan overált és sisakot viselő tesztpilótája. Nemrég volt a 20. évfordulója annak, hogy a korábbi F1-es versenyzőt leleplezték, és ennek kapcsán egy másik, kevésbé ismert esetről is beszámoltunk.

20 éve leplezték le a Stiget, akit korábban majdnem megölt minden idők legrosszabb F1-es csapata

McCarthy a Forma-1 történetének egyik legrosszabb és mindenképpen a leghírhedtebb istállójánál, az Andrea Modánál versenyzett, illetve próbált versenyezni, a lehető legkisebb sikerrel. Olyannyira, hogy a Belga Nagydíj időmérőjén a naptár egyik legveszélyesebb kanyarja. Az Eau Rouge felé közeledett, amikor kormánya elakadt, és csak a lélekjelenlétének köszönhette, hogy nem csapódott nyílegyenesen a falba. Később kiderült, hogy a csapat pontosan tudta, hogy elhajlott a kormányrúd, és ennek tudatában küldték őt ki.

McCarthynak azonban nem ez volt az egyetlen vérfagyasztó momentuma pályafutása során, sőt, akadt, amikor ténylegesen óriási balesetet szenvedett. Nyolc évvel korábban még a brit Forma-Fordban versenyzett, amelynek keretében a mezőny az Oulton Parkban is összemérte erejét. A futamot napra pontosan 39 éve rendezték, és McCarthy hatalmas bukásáról maradt emlékezetes.

Az incidensről nincsenek részletes beszámolók. Ami a fotók és egy egy videó alapján biztos, hogy McCarthy ütközött egy riválisával, ami valósággal katapultálta az autóját. A kocsi jobb oldala a levegőbe emelkedett, majd átfordult a tengelye körül, és mire megállt, addigra ripityára tört. Az egyik képen jól látszik, hogy a kerítés mellett álló szurkolók sem voltak biztonságban.

A brit pilótának csodával határos módon nem lett komoly baja, de hátsérülése és agyrázkódása miatt ki kellett hagynia a soron következő silverstone-i fordulót. A következő években különböző Forma-3-as és Forma-3000-es sorozatokban szerepelt, illetve a sportautózásba is belekóstolt, mielőtt 1991-ben a Footwork tesztpilótája lett. Később ötször elindult Le Mans-ban, de számottevő eredményt nem ért el.

Az 1984-es balesettel kapcsolatban fontos kiemelni, hogy a másik résztvevő John Booth volt, aki később Forma-1-es csapatfőnök lett. A brit szakember 2010 és 2015 között irányította az előbb Virgin, majd Marussia néven működő istállót. A csapat 2016-ban már a Manor nevet viselte, de akkor Booth már a Toro Rossi sportigazgatójaként tevékenykedett, mielőtt 2018-ban onnan is távozott.

Parádés képsorok – pályán az egyedülálló volt F1-es csapat autói (videó, képek)


Találkozz világklasszis rallyversenyzőkkel és szurkoljunk együtt a magyar menőknek! Csapj le Te is a Rally Hungary jegyekre, most még elővételes áron! Jegyek: https://rallyhungary.com/jegyek/


Friss