2024. április 29. 04:58

KezdőlapF1Mi folyik itt? – újabb ember távozott az FIA-tól, mert magasról tettek...

Mi folyik itt? – újabb ember távozott az FIA-tól, mert magasról tettek arra, amit mond

-

A Forma-1-es csapatokat és pilótákat is aggaszthatja, hogy újabb vezető beosztású szakember hagyta ott a Nemzetközi Automobil Szövetséget (FIA), ráadásul a hírek szerint azért, mert nem hallgattak a tanácsaira.

Az idén januárban a csapatok is üdvözölték a kinevezését, és azóta is többen hangsúlyozták, mennyire fontos munkát végez az FIA sportigazgatói pozícióját elfoglaló Steve Nielsen, ám a Liberty Mediától érkezett, korábban több csapat sportigazgatójaként is tevékenykedő szakember kevesebb mint egy évvel az érkezése után lemondott.

Nielsen korábban a Tyrrell, a Benetton, a Renault és a Williams sportigazgatójaként dolgozott a Forma-1-ben, majd 2017-ben csatlakozott a jogtulajdonos Liberty Media csapatához, ugyancsak sportigazgatóként. Itt többek között abban játszott kulcsszerepet, hogy az F1 2020-ban első nemzetközi sportágként tudott újraindulni a Covid-19 járvány kirobbanása után.

Embed from Getty Images

Steve Nielsen

Az idén januárban azt a feladatot kapta, hogy az utóbbi évek botrányai és következetlen döntései után fejlessze az FIA versenyirányítással kapcsolatos műveleteit, aminek az idén a csapatok és versenyzők támogatását élvezve neki is látott. Távozása a BBC Sport belső forrásai szerint azért következett be, mert „Nielsen úgy érezte, hogy az FIA nem hajlandó végrehajtani azokat a változtatásokat, amelyek szerinte szükségesek ahhoz, hogy a versenyirányítás megfelelően működjön.”

A BBC megkereste az 59 esztendős szakembert, aki nem kommentálta a lemondását. A brit médium szerint ugyanakkor a csapatok és pilóták várhatóan „döbbenettel” fogadják majd Nielsen távozását és aggódni fognak annak lehetséges következményei miatt.

A BBC azt is hírül adta, hogy Nielsen távozását az FIA-n belül december 21-én kommunikálták, azaz 8 napon belül a második vezető beosztású személy állt fel a Nemzetközi Automobil Szövetségben, december 13-án ugyanis az FIA női bizottságának vezetője, Deborah Mayer is lemondott. Az FIA sem az ő, sem Nielsen távozását nem kommentálta.

Újabb aggasztó jel

A két szakember felállása mindenesetre csak tovább erősíti, hogy az FIA-n belül nagyon rossz irányba tartanak a dolgok, és a szövetség továbbra is negatív fejleményekkel kerül a figyelem középpontjába azok után, hogy az idei F1-es szezon vége után Toto Wolffot és Susie Wolffot vádolta meg összeférhetetlenséggel.

A minden bizonnyal Mohammed bin Szulajm FIA-elnök által indított támadást az F1-es csapatok és a FOM együttes erővel hárította, Wolffék pedig jogi lépéseket helyeztek kilátásba.

Ez állhat a legújabb F1-es botrány mögött – ez sem az, aminek elsőre tűnhet

Friss