2024. április 15. 05:54

KezdőlapF1Ez állhat a legújabb F1-es botrány mögött – ez sem az, aminek...

Ez állhat a legújabb F1-es botrány mögött – ez sem az, aminek elsőre tűnhet

-

A Wolff-házaspár, az F1 és az FIA részvételével zajló legújabb konfliktus megértéséhez muszáj a tágabb képet nézni, ami alapján rögtön érthető lehet, mire megy ki a játék.

Egyelőre nemhogy nem vonult el téli álomra a Forma-1, hanem a holtszezon kezdete több szempontból izgalmasabban alakul, mint amilyen maga az idény volt. Erről persze az FIA tehet, amely jókora galibát okozott magának azzal, hogy teljesen alaptalan információkra hivatkozva nyilvános támadást intézett a Forma-1, Toto Wolff és Susie Wolff ellen, majd miután a Mercedes mind a 9 riválisa kiállt a Wolff-házaspár mellett, hirtelen visszavonulót fújt.

„Ez elfogadhatatlan” – Hamilton nekiment az FIA-nak, miközben az elnök rejtélyes agyrázkódást szenvedett

Toto és Susie Wolff mindezt vélhetően nem hagyja annyiban, hiszen előbbi jogi lépéseket helyezett kilátásba, utóbbi pedig kijelentette: addig nem nyugszik, amíg ki nem deríti, hogy ki áll a történtek mögött. A Mercedes csapatfőnöke egyúttal válaszokat vár arra, hogy mi volt ez az egész, és egyáltalán miért történt.

A BBC és több hiteles külföldi forrás is beszámolt róla, hogy minden bizonnyal Mohammed bin Szulajm FIA-elnök támadásáról van szó Wolffék ellen, vagy inkább kimondottan Toto Wolff ellen. Erre célzott legutóbbi közleményében Susie Wolff is. Mindez azonban alighanem csak egyetlen csata egy nagyobb háborúban.

Mi baja lehet az FIA elnökének?

Az FIA gyakorlatilag azzal vádolta a Wolff-házaspárt, hogy kettős ügynökként tevékenykednek, azaz a FOM-nak dolgozó Susie Wolff a férjén keresztül a csapatoknak, a Mercedes csapatfőnöki pozícióját betöltő Toto Wolff pedig feleségén keresztül a FOM-nak szivárogtat információkat. Mindez nagyon szép és jó, csakhogy van egy apró bökkenő: a FOM és az F1-es csapatok kapcsolata még soha nem volt olyan szoros, mint manapság. Az F1 minden korábbinál jobb pénzügyi helyzetben van, a FOM és a csapatok soha nem kerestek ennyi pénzt, és számos ügy bizonyítja (például a 11. csapat elleni kiállás), hogy egy irányba eveznek. Nem sok értelme lenne tehát két azonos oldalon álló fél között kémkedni.

Susie Wolff, Olasz Nagydíj
Susie Wolffot alighanem az F1-ben betöltött pozíciója miatt sikerült belekeverni az egész ügybe / Fotó: Bertusz Dávid/TRP Media

De akkor mi állhat a háttérben? Nos, leginkább a FOM és az FIA közötti ellentét, amely gyakorlatilag azóta tetten érhető, hogy Mohammed bin Szulajm lett a szövetség elnöke. Szulajm az idén januárban azzal hívta fel magára a figyelmet, hogy kijelentette: szerinte az F1 értékét túlbecsülik. Ezzel a kijelentésével pedig túl messzire ment – miután az FIA a sportág szabályozó testülete, és semmi köze a kereskedelmi ügyekhez –, amit az F1 ügyvédi felszólítással jelzett.

Szulajm vagy nem mérte fel, vagy nem érdekelte, hogy amit elnökként nyilvánosan kijelent, annak sokkal nagyobb súlya van egy egyszerű véleménynél, és a pozíciójából fakadóan súlyos károkat okozhat vele a Forma-1-nek. Vagy pontosan tisztában volt vele. Mindenesetre már itt sejthető volt, hogy valami elindult, az azóta történtek pedig csak bizonyították, hogy az FIA és az F1 háborúzni kezdett egymással. Szulajmmal kapcsolatban szexista vádak merültek fel, miközben az elnök betiltotta a politikai és vallási állásfoglalást a versenyhétvégéken, majd februárban egyszer csak bejelentette, hogy hátralép egyet.

De ez olyannyira nem történt meg, hogy a 11. csapat beszállásával kapcsolatos lépéseivel minden addiginál kellemetlenebb helyzetbe hozta az F1-et, hiszen elfogadta az Andretti jelentkezését és zöld utat adott a projektnek, amely jelenleg arra vár, hogy az F1 az addigi szándékaival szembemenve befogadjon egy 11. istállót. És akkor az év végére még megkaptuk a Wolff-botrányt.

De mi lehet az F1 és mi az FIA célja. Ahhoz, hogy ezt megértsük, kicsit vissza kell menni az időben. Egészen pontosan 6 évet, az FIA-nak a 2017 óta érvényben levő felállásban ugyanis sokkal kisebb a hatalma, mint korábban, hiszen azzal, hogy az F1 ekkor 100 évre megvásárolta a sportág kereskedelmi jogait a szövetségtől, a FOM lényegében úgy tekint az FIA-ra, mint egy szerződéses partnerre, amely bizonyos összeg fejében szabályozza a sportágat, a szabályok alkotásába viszont többé már nem szólhat bele. Szulajm eközben viszont az F1 tulajdonosaként kezeli az FIA-t (merthogy az), és igyekszik minél jobb pozícióba kerülni a hatalmi harcokban a 2026-os, az F1 kereskedelmi viszonyait szabályozó Concorde-egyezmény tárgyalásai előtt, amely többek között az FIA-nak fizetendő díjakat is magában foglalja.

Stefano Domenicali, Mohammed bin Szulajm, FIA
Stefano Domenicali, az F1 elnök-vezérigazgatója és Mohammed bin Szulajm, az FIA elnöke / Forrás: FIA

Az egyesült arab emírségeki elnök ugyanakkor igencsak korlátozott eszköztárral rendelkezik ahhoz, hogy pozícióját erősítse, és ne hagyja az F1-et tulajdonló Liberty Mediának, hogy jelentéktelen mellékszereplőként tekintsen rá a folytatásban. De azért vannak eszközei, például pályázatot hirdethet újabb csapatoknak arra, hogy csatlakozzanak a Forma-1 mezőnyéhez, majd a legjobb elfogadásával kényelmetlen helyzetbe hozhatja az F1-et. Vagy ennél jóval kisebb horderejű, de az F1 hírnevének vagy bevételeinek ártó lépéseket is tehet, mint ellenezheti a több sprintfutam bevezetését, a szőnyeg szélére állíthatja a pályán keresztbe átsétáló Lewis Hamiltont, vagy ugyanezt megteheti a sajtótájékoztatón káromkodó Toto Wolffal, a Mercedes és Frédéric Vasseur, a Ferrari csapatfőnökével.

Vagy összeférhetetlenségi vizsgálatot indíthat légből kapott információk alapján az egyik csapatfőnök és annak FOM-nak dolgozó felesége miatt, újabb kellemetlen perceknek és nyilvános lejáratának téve ki az F1-et.

A Wolff-epizód tehát leginkább egy nagyobb háború újabb csatája volt, mintsem önmagában értékelhető konfliktus, ami azt is előrejelzi, hogy lesznek még hasonló összecsapások a Mohammed bin Szulajm és az F1 között zajló kötélhúzásban. Hogy mindez hova fog vezetni, azt egyelőre nehéz megjósolni, de több médium már azt pedzegeti, hogy a Liberty Mediának előbb-utóbb elege lehet, és elszakadhat az FIA-tól. Mivel a csapatok az F1-gyel, és nem az FIA-val állnak szerződésben, a Liberty gond nélkül létrehozhatna egy új sorozatot a jelenlegi 10 istállóval, viszont nem hívhatná azt Forma-1-nek…


Találkozz világklasszis rallyversenyzőkkel és szurkoljunk együtt a magyar menőknek! Csapj le Te is a Rally Hungary jegyekre, most még elővételes áron! Jegyek: https://rallyhungary.com/jegyek/


Friss