2024. április 20. 11:07

KezdőlapF1Robbant a bomba az F1-ben: lemondott az irányításról az FIA elnöke -...

Robbant a bomba az F1-ben: lemondott az irányításról az FIA elnöke – vajon ezzel a háborút is elveszítette?

-

Mostantól nem Mohammed bin Szulajm elnök kezében lesz az FIA F1-gyel kapcsolatos napi ügyeinek koordinálása, azaz az arab sportvezető hátralép egyet. A kérdés az, hogy mindez az FIA és az F1 közötti háborúskodás eredmény-e, vagy valóban előre eltervezett lépés.

Miután az utóbbi hetekben egyre éleződött a nyílt konfliktus Mohammed bin Szulajm FIA-elnök és a Forma-1 vezetése között, az Egyesült Arab Emírségekből származó sportvezető a Daily Mail információi szerint levelet küldött az F1-es csapatoknak, amelyben közölte, hogy mostantól lemond az irányító testület gyakorlati vezetéséről.

Szulajm és az F1 viszonya Karun Chandhok, a Sky Sports riportere szerint már tavaly sem volt felhőtlen, ezt azonban igyekeztek a külvilág felé palástolni. „Az FIA és a Forma-1 kapcsolata egyértelműen a határon van. Tavaly a nyilvánosság felé jól viselkedtek, noha a paddockban mindannyian tudjuk, hogy a színfalak mögött kezdett kissé törékennyé válni a helyzet. A nemrég küldött levelekből azonban világossá vált, hogy ez már nyílt háború.”

Undorodnak az FIA-elnök megjegyzésétől az F1-ben, mindenki leváltaná

Chandhok arra utalt, hogy az F1 saját ügyvédei által figyelmeztette nemrég Szulajmot, hogy túllépi a hatáskörét, amivel az F1-nek is árthat. A sportvezető ugyanis nyilvánosan kommentálta a sportág esetleges eladásáról szóló sajtóhíreket, és azt állította, hogy a szóban forgó összeget felduzzasztották, és különben is, az FIA-t nem lehet kihagyni egy ilyen ügyletből.

„Az FIA elnöke néhány nagyon erős tweetet tett közzé, amit a Forma-1 tulajdonosai és Stefano Domenicali, az F1 főnöke nem igazán fogadtak jól – mondta Chandhok. – Bizonyos fokú zavarodottság van abban, hogy Mohammed bin Szulajm szerint az FIA ellenőrzése alatt tarthatja az F1 értékét, és azt, hogy kinek adják el, de a 100 éves megállapodás, amit Bernie Ecclestone [a Forma-1 korábbi ügyvezető igazgatója] és Max Mosley [az FIA korábbi elnöke] kötött, gyakorlatilag egy bérleti szerződés a Formula One Management részére, ami 2110-ig szól.”

Magyarán eddig a dátumig az FIA nem szólhat bele az F1 kereskedelmi kérdéseibe, és csak szabályozói szerepet tölt be.

Az F1 ki akarja csinálni az FIA-elnökét, az F1-ben is megfordult rallylegenda lehet az utód

Ez ugyanakkor csak az egyik ügy volt, ami miatt Szulajmra a csapatok és az F1 vezetése is megorrolt. A 61 esztendős diplomata ugyanis nyíltan támogatta, hogy a jelenlegi tíznél több csapat legyen a mezőnyben, és a beszállni szándékozó Andretti mellé állt, szembemenve a jelenlegi istállók akaratával.

Emellett a vezetésével bevezették a pilóták szólásszabadságát korlátozó szabályt, amely ellen azóta több versenyző, köztük Max Verstappen is felszólalt, a minap pedig Stefano Domenicali is igyekezett elhatárolódni tőle.

Nyert az F1?

Miközben nemrég az is felmerült, hogy az F1 és a csapatok is Szulajm leváltását szorgalmazzák, és már az utódját is megtalálták, a Daily Mail birtokába jutott egy olyan levél, amelyet az FIA elnöke hétfőn küldött ki a csapatoknak, és amelyben közli, hogy mostantól eggyel hátrébb lép, és átadja a Forma-1-gyel kapcsolatos napi teendőket az együléses bizottságot vezető Nikolasz Tombazisznak.

Újabb botrány: szexizmussal vádolják az FIA elnökét

„Az volt a kitűzött célom, hogy professzionális vezetőkből álló csapat toborzásával, ami mára nagyjából befejeződött, ügyvezetői jogkörrel nem rendelkező elnök legyek. Ennélfogva a jövőben a napi kapcsolatuk a különböző ügyekben Nikolasz [Tombazisz, az együléses bizottság igazgatója] és az ő csapata lesz, miközben én stratégiai ügyekre fókuszálok a vezetői csapatommal” – írta az istállóknak az elnök.

Az FIA a múlt hónapban nagy átszervezést jelentett be, amelynek keretein belül Tombazisznak kibővítették a szerepkörét, illetve kinevezték sportigazgatónak az F1-től érkező Steve Nielsent. Szulajm tehát marad az FIA elnöke, és továbbra is részt vesz majd a stratégiai döntésekben, viszont mostantól nem folyik bele a mindennapos kérdésekbe, azaz vélhetően nem láthatjuk majd olyan sűrűn az F1-es versenyhétvégéken sem.

„Kit hibáztattak? Minket. Hol itt az igazság?” – a csapatokat kritizálta az elnök

Az Autosportnak eközben az FIA egyik szóvivője azt mondta, hogy az elnök már a 2021-es megválasztása előtt lefektette a távlati terveit, amelyek része volt ez a lépés is, azaz nem az F1 és a közte zajló háborúskodás vezetett ide.

Kérdés, hogy amennyiben így van, az csökkenti-e a feszültséget a felek között, vagy a Liberty Mediának továbbra is az lesz-e az állítólagos célja, hogy elmozdítsa az elnöki székből Szulajmot, aki esetleg ezzel a lépéssel igyekszik menteni a menthetőt, és megtartani az elnöki pozíciót.

Előbb-utóbb biztosan erre is választ fogunk kapni.


Találkozz világklasszis rallyversenyzőkkel és szurkoljunk együtt a magyar menőknek! Csapj le Te is a Rally Hungary jegyekre, most még elővételes áron! Jegyek: https://rallyhungary.com/jegyek/


Friss