2024. április 25. 04:09

KezdőlapHírek„Kit hibáztattak? Minket. Hol itt az igazság?” – a csapatokat kritizálta az elnök

„Kit hibáztattak? Minket. Hol itt az igazság?” – a csapatokat kritizálta az elnök

-

Szabályváltozás jön azok után, hogy a tavalyi Japán Nagydíjon világossá vált, maradt egy kiskapu a pontozásról szóló szövegrészben. A változtatás tényét az FIA elnöke is megerősítette, miközben kikérte magának a kritikákat.

Max Verstappen tavaly jókora kavarodás közepette biztosította be második világbajnoki címét a Japán Nagydíjon. A felfordulást az eredményezte, hogy az eső miatti halasztások következtében nem tudták teljesíteni az időlimit letelte előtt a verseny 75%-át, így sokan, többek között Verstappen és a Red Bull is úgy számolt, hogy a győztes csak 19 pontot kap, azaz a holland pilóta nem tesz szert behozhatatlan előnyre.

Verstappen nyerte a botrányos, csak féltávig jutó Japán Nagydíjat, de így is világbajnok lett

Csakhogy mindenki – az FIA-t kivéve – elsiklott afölött, hogy amikor a 2021-es, gyakorlatilag versenyzés nélkül véget ért Belga Nagydíj után a csapatok jóváhagyásával változtattak a sportszabályzaton – és leírták, hogy bizonyos teljesített versenytáv esetén mennyi pont jár –, benne maradt a szövegezésben egy kiskapu.

Normál esetben ugyanis a 28 körig, azaz a táv 52%-ig jutó Japán Nagydíjon sem szabadott volna teljes pontokat osztani, ám a szabály úgy szólt, hogy ez csak azokra a futamokra vonatkozik, amelyeket felfüggesztettek, és nem indítottak újra. Ám mivel a Japán Nagydíjat felfüggesztették, majd újraindították, nem lehetett rá alkalmazni ezt a szabályt, így teljes pontszámokat kellett kiosztani.

Mivel természetesen a csapatok célja nem ez volt, hanem az, hogy minden, az előre kijelölt távnál rövidebb versenyre vonatkozzon a szabály, már akkor azt beszélték, hogy újabb változás várható. Az FIA év végi díjátadó gáláján Mohammed bin Szulajm elnök és Christian Horner, a Red Bull csapatfőnöke között ki is alakult egy kisebb szóváltás emiatt, amikor utóbbi élcelődött egy kicsit a szuzukai kavarodáson, Szulajm pedig gyorsan az FIA védelmére sietett, mondván, jogtalanul hibáztatták őket a kialakult helyzetért, miközben a csapatok felelősek a szabály megalkotásáért.

Kínos felvételek: így vált komédiává a Japán Nagydíj vége – soha nem nem volt még olyan, mint Suzukában

 

Noha ez így van, azért, hogy a jövőben ne fordulhasson elő hasonló eset, az Autosport beszámolója szerint Steve Nielsen, az FIA új, F1-el foglalkozó sportigazgatója már a kezébe is vette az ügyet, Szulajm pedig megerősítette, hogy változtatni fognak, majd ismét a csapatokat kritizálta. „Igen, megváltozik a szabály. Steve, aki most már a sportigazgató, javítani fog rajta. Visszatérve Japánra, mindenek előtt, ha megnézik, a következő verseny előtt teljes jelentést tettünk közzé [a történtekről]. Ilyet korábban soha nem csináltak, mi pedig feltöltöttük azt az FIA weboldalára.”

„És hogy a tárgyra térjek: ki választotta ezt? A csapatok. Ki fogadta el a szabályt? A csapatok. Nekünk csak alkalmaznunk kellett azokat. És kit hibáztattak? Minket. Őszintén kérdezem, hol itt az igazság? Mondja meg! Ez frusztrál.”

Friss