2024. április 20. 13:54

KezdőlapF1Újabb botrány: szexizmussal vádolják az FIA elnökét

Újabb botrány: szexizmussal vádolják az FIA elnökét

-

Mohammed bin Szulajmról kiderült, hogy erősen szexista, a nőkre nézve rendkívül sértő megjegyzéseket tett korábban. Az FIA szóvivője reagált a fejleményekre, és hangsúlyozta, hogy a nők egyenjogúsága fontos szerepet kapott az elnök programjában.

Látszólag egyre nagyobb bajba kerül Mohammed bin Szulajm, az FIA 2021 végén megválasztott elnöke. Az Egyesült Arab Emírségekből származó sportdiplomata számos konfliktus főszereplője volt az elmúlt időszakban, és a Forma-1 vezetésével is érezhetően összerúgta a port. Ha pedig ez nem lenne elég, most egy korábbi felháborító megjegyzésére derült fény.

Bin Szulajmnak egy több mint 20 évvel ezelőtti megnyilvánulása került elő. Még versenyzőként saját weboldalt üzemeltetett www.mohammedbensulayem.com címen, amelynek most megtalálták az archivált verzióját. Az The Times számolt be róla, hogy az egyik bejegyzésében arról értekezett, hogy mik azok a dolgok, amiket kedvel, és mik azok, amiket nem.

Mohammed bin Szulajm
Újabb botrányba keveredett az FIA elnöke (Fotó: Joerg Mitter/Red Bull Content Pool)

„Szeretem a sivatagot és szeretek igazi emberekkel találkozni” – fogalmazott Bin Szulajm több mint 20 évvel ezelőtt, 2001-ben. Ezzel a mondattal természetesen még semmi gond nincs, ám később kijelentette, hogy nem szeret beszélni „a pénzről, és nem szeretem azokat a nőket, akik azt gondolják, hogy okosabbak a férfiaknál, mert nem azok”.

Ez a megjegyzés nyilvánvalóan védhetetlen, és rendkívül sértő a nőkre nézve, ebből a szempontból teljesen jogos a felháborodás. Ugyanakkor ez a mondat évtizedekkel ezelőtt született, egy embernek pedig az idő során változhat a véleménye. Hogy ez Bin Szulajmmal megtörtént-e, azt nem tudni, mindenesetre az FIA szóvivője kiemelte, hogy az elnök manapság igyekszik tenni a nők egyenjogúságáért.

„A 2001-es archivált weboldalon szereplő megjegyzések nem tükrözik az FIA elnökének meggyőződését – fogalmazott. – Komoly eredményeket ért el a nők és a sportágon belüli egyenlőség segítésének terén, és örülne, ha ez alapján ítélnék meg. Ez központi eleme volt a programjának, és az idei évben tett intézkedései, valamint az FIA sportért felelős alelnökeként eltöltött sok év is ezt bizonyítja.”

Szintén ténykérdés, hogy Natalie Robyn személyében egy nő lett az FIA történetének első vezérigazgatója, Tanya Kucenko pedig az egyenjogúsággal, diverzitással és befogadással kapcsolatos tanácsadó lett. Augusztusban pedig maga Bin Szulajm méltatta az FIA azon törekvéseit, hogy minél inkább vonják be a nőket a motorsportba.

„A történelem során a nők a pályán és azon kívül is nyomot hagytak a motorsportban, és azt szeretnénk, hogy ez a tendencia a következő években is folytatódjon az én vezetésem alatt – jelentette ki. – Az FIA az alapítása óta mindig is támogatta és gondozta a nőket a motorsportban. A motorsport egyedülálló, mivel az FIA szabályai szerint a nők és a férfiak egyenlő feltételek mellett versenyezhetnek. Továbbra is ösztönözni fogjuk a nők részvételét.”

Hamilton ellen hozták az ellentmondásos szabályt? – a brit lord nekiment az FIA-elnöknek

Azonban akármi is az FIA-elnök valós álláspontja a nők kérdésében, az utóbbi időszakban ez már a sokadik botrány, amibe belekeveredik. A napokban egy brit lord ment neki, mivel nem válaszolt a szűk egy éve küldött levelére, ráadásul azt is felrótta neki, hogy az FIA korlátozta a szólásszabadságot. Nem sokkal korábban pedig az F1 vezetése írt neki levelet, miután hatáskörén túllépve belefolyt a sportág kereskedelmi ügyeibe.

Drámai lépést hozott az F1 legújabb botránya

Bin Szulajm ezt leszámítva is érezhetően összerúgta a port a Forma-1-gyel, illetve annak menedzsmentjével. Nemrég nemcsak a sportággal, hanem annak csapataival is szembement, amikor üdvözölte az Andretti csatlakozási kérelmét. Eközben a jelenlegi istállók jól láthatóan nem akarnak még egy alakulatot, mert ez minden bizonnyal csökkentené a bevételüket.


Találkozz világklasszis rallyversenyzőkkel és szurkoljunk együtt a magyar menőknek! Csapj le Te is a Rally Hungary jegyekre, most még elővételes áron! Jegyek: https://rallyhungary.com/jegyek/


Friss