2024. április 25. 05:52

KezdőlapF1Hamilton ellen hozták az ellentmondásos szabályt? - a brit lord nekiment az...

Hamilton ellen hozták az ellentmondásos szabályt? – a brit lord nekiment az FIA-elnöknek

-

Nem csak az F1, hanem a brit parlament lordja is támadja Mohammed bin Szulajm FIA-elnököt. Paul Scriven egy válasz nélkül hagyott levelet, illetve a versenyzők véleménynyilvánításának korlátozását is számon kérte az Egyesült arab emírségekbeli sportvezetőn.

Paul Scriven, a brit parlament Lordok Házának élethossziglani lordja nyílt levelet írt Mohammed bin Szulajm FIA-elnöknek. Az Autosportnak is eljuttatott levélben a Liberális Demokrata képviselő azt kifogásolja, hogy az elnök tavaly március óta nem reagált az ő és másik 89 törvényhozó által írt levélre, amelyben kifejezték aggodalmukat a Perzsa-öböl menti országokban rendezett F1-es futamok emberi jogi helyzetre gyakorolt hatása miatt, és úgy vélték, hogy a nagydíjak ezen országokba vitele úgynevezett sportmosás, azaz ezek az országok a hírnevük tisztára mosására használják az F1-et.

„Közel egy év telt el azóta, hogy megkapta ezt a levelet, és mégsem kaptuk meg a válaszát. Mélységesen udvariatlan és szakszerűtlen, hogy nem válaszolt a komoly aggályainkra. Miért gondolja úgy, hogy figyelmen kívül hagyhatja a parlamenti képviselőket? Úgy gondolja, hogy az FIA politikájával és az emberi jogokkal kapcsolatos aggodalmakat nem kell kivizsgálni? Azért írtunk önnek, hogy közérdekű aggodalmakra hívjuk fel a figyelmet, és nyitottságot, valamint átláthatóságot várunk az FIA-tól” – írta mostani levelében Scriven.

„Az egyértelműség kedvéért: továbbra is választ várok a 2022 március 16-is levelünkre, és az átláthatóság és közérdekűség kedvéért ezen levelemet nyílttá teszem” – szögezte le.

Mohammed bin Szulajm
Szulajmot már a a brit parlamentből is támadják Fotó: Joerg Mitter / Red Bull Content Pool

A pilóták elhallgattatását sem nézi jól szemmel

A lord nemcsak az emberi jogokat gyakran páros lábbal taposó országokban rendezett nagydíjak, hanem az FIA idei évtől bevezetett szabálya ellen is felszólalt. Miként arról korábban beszámoltunk, 2023-tól a versenyzők csak írásos engedély birtokában nyilváníthatnak véleményt politikai, vallási és egyéb személyes kérdésekben, ami leginkább Lewis Hamiltont érintheti érzékenyen.

Hamilton otthagyja a Forma-1-et, ha az FIA megtiltja neki, hogy kiálljon a sokszínűség mellett?

A hétszeres világbajnok gyakran kiáll az emberi jogok védelme mellett, mint ahogyan az LMBTQ+ közösség és a színesbőrűek elfogadását és befogadását is szorgalmazza, de környezetvédelmi kérdésekben is felszólal. Scriven úgy véli, hogy több, F1-et rendező ország nem nézi és nézné jó szemmel, ha Hamilton folytatná ezt a tevékenységet, az FIA pedig ezért hozta ezt a szabályt.

„Nagy aggodalommal értesültem arról, hogy az FIA elnyomja az F1-es pilóták hangját az ön által politikainak tartott nyilatkozatokban. Ez megóvja az F1-et rendező országokat az igazságtalanságokkal kapcsolatos ellenőrzésektől. Nagyon világos számomra, hogy ez az intézkedés Sir Lewis Hamiltont célozza, a hangját leginkább hallató pilótát, akinek a feneketlen jogsértéseket elkövető országokkal, különösen Bahreinnel és Szaúd-Arábiával kapcsolatos megjegyzéseit kétségtelenül nem fogadták volna jól ezek a korrupt és gyalázkodó rezsimek” – írta Scriven, aki Szulajm azon posztjához is kommentelt, amelyben az elnök megköszönte az FIA dolgozóinak 2022-es erőfeszítéseit.

„Ez sokkal hatásosabb lenne, ha lett volna olyan udvarias, és válaszolt volna a 90 európai parlamenti képviselőnek, aki írt önnek 2022 márciusában az emberi jogokkal kapcsolatos problémákról. Ehelyett figyelmen kívül hagyott minket!” – írta a képviselő.

Lord Scriven levelét érdemes kontextusában is nézni, az F1 és az FIA egyébként is viharos viszonyában ugyanis újabb mélypontot hozott az elmúlt időszak, amelyben Szulajm előbb a jogtulajdonossal szembemenve nyíltan kiállt a sportágba beszállni igyekvő Andretti mellett, majd nyilvánosan kommentálta az F1 állítólagos eladásával kapcsolatos sajtóhíreket, ami után az F1 ügyvédek által írt levelet küldött neki figyelmeztetésként.

Lehet, hogy Lord Scriven sem véletlenül mostanra időzítette a nyílt levelét?

Friss