2024. április 16. 15:29

KezdőlapF1Undorodnak az FIA-elnök megjegyzésétől az F1-ben, mindenki leváltaná

Undorodnak az FIA-elnök megjegyzésétől az F1-ben, mindenki leváltaná

-

Mohammed bin Szulajm, az FIA elnöke számos botrányba keveredett a közelmúltban, és egy csapatfőnök szerint mindenki azt gondolja, hogy távoznia kell. Ez alapján tehát úgy tűnik, hogy nagy bajban van, de a helyzet nem ennyire egyszerű.

Mohammed bin Szulajm most már sorozatban keveredik olyan ügyekbe, amelyekbe egy FIA-elnöknek, vagy bármilyen szervezet vezetőjének nem lenne szabad. Hogy csak a legutóbbiakat említsük: az F1, illetve a Liberty Media nyílt levélben ítélte el, hogy beleszólt a sportág kereskedelmi ügyeibe, nem sokkal később egy brit lord szintén a nyilvánosság előtt kérte számon rajta, hogy nem válaszolt a márciusi megkeresésére, majd kiderült, hogy több mint húsz évvel ezelőtt szexista megjegyzéseket tett a blogján.

Az F1 ki akarja csinálni az FIA-elnökét, az F1-ben is megfordult rallylegenda lehet az utód

Az Egyesült Arab Emírségekből származó sportdiplomata már korábban sem adott okot a teljes megelégedésre. Sok F1-es versenyzőnél azzal verte ki a biztosítékot, hogy szigorúbban alkalmazott, egy már létező szabályt, és ténylegesen betiltotta az ékszerviselést az autóban. Emellett hat hónapon át ellehetetlenítette a sprintfutamok számának növeléséről szóló döntést, az F1-nél pedig azzal verte ki először igazán a biztosítékot, hogy az FIA egyeztetés nélkül nyilvánosságra hozta a 2023-as versenynaptárat.

Aztán jött az első igazán komoly összezörrenés, amikor az Andretti hivatalosan is bejelentette, hogy csatlakozni kíván a Forma-1-hez. Bin Szulajm üdvözölte a hírt, mondván, az F1-nek jót tenne egy új csapat, viszont a sportág és a csapatok érezhetően ellenzik a kívülről érkezőket. Az FIA elnöke azóta egyébként el is indította a procedúrát, melynek eredményeként elméletileg akár két új istálló is érkezhet. Mindez azonban csak „egy volt a sok közül”, ahogyan egy neve elhallgatását kérő csapatfőnök fogalmazott Andrew Bensonnak, a BBC újságírójának a cikkében.

Ez áll a legújabb F1-es botrány hátterében

Egy félreértés miatt lépett túl a szerepkörén?

Ezt követte nem sokkal később az F1 kereskedelmi ügyeivel kapcsolatos eset. Ahogyan arról mi is beszámoltunk, a szaúd-arábiai állami befektetési alap állítólag 20 milliárd dollárt ajánlott a Liberty Mediának, amit a jelenlegi jogtulajdonos elutasított. Bin Szulajm szükségét érezte annak, hogy kijelentse, szerinte „felduzzasztott” értékről van szó, és azt tanácsolta minden potenciális vevőnek, hogy a sportág érdekeit tartsa szem előtt. Erre érkezett a már említett levél, a Forma-1, illetve a Liberty Media jogi képviselőjétől.

Az arab Szulajm kritizálta az F1-re ácsingózó arabokat – többek szerint túl messzire ment

„Egyértelműen átlépte a határt, és jogi szempontból bajba sodorhatja az FIA-t” – jelentette ki a már említett csapatfőnök. Bin Szulajm a megkérdezett források szerint még arra sem vette a fáradtságot, hogy kapcsolatba lépjen az F1-gyel, és ellenőrizze az információ valódiságát. De miért is akkora gond, hogy beleszólt az F1 kereskedelmi ügyeibe?

Még 2001-ben, Max Mosley, illetve Bernie Ecclestone vezetése alatt az FIA megkötötte a Formula One Managementtel (FOM) azt a szerződést, amelyre százéves megállapodásként szokás hivatkozni. A dokumentum tartalma, 2010-ben lépett életbe, és garantálja, hogy a kereskedelmi jogok a következő évszázadban utóbbit illetik meg. Emellett pedig z Európai Bizottság rendelkezése szerint az FIA-nak minden, a sportággal kapcsolatos kereskedelmi ügytől távol kell tartania magát.

Nem véletlen, hogy bár a világbajnokságot sportszakmai szempontból az FIA működteti, a Liberty Mediának is van beleszólása a szabályváltozásokba. Bin Szulajm azonban másképp gondolja, és ennek hangot is adott. „A bajnokság a miénk, mi csak bérbe adtuk – nyilatkozta januárban. – Egyelőre csak pletykák keringenek egy esetleges eladásról, de az FIA-nak bele kell szólnia és tanácsot kell adnia.”

Mohammed bin Szulajm
Mohammed bin Szulajm (Fotó: Joerg Mitter/Red Bull Content Pool)

Bin Szulajm vélhetően a Mosley által csak Don King-záradékként hívott részletre alapozza a véleményét, amely az FIA-t feljogosította arra, hogy kifogást emeljen egy potenciális vevő ellen, amelyet nem megfelelőnek vagy elfogadhatatlannak tart. Ám mindez értelmét vesztette azóta, hogy a Forma-1 be lett jegyezve a tőzsdére, hiszen részvényeket bárki vásárolhat. Ráadásul a szerződés aláírásakor erre az eshetőségre is gondoltak, és a részvények 1 százalékát az FIA-nak biztosították. Nem véletlen, hogy a legtöbben értetlenül állnak Bin Szulajm megnyilvánulása előtt.

Undorodnak a korábbi kijelentésétől

Ezután jött a lord levele, de az igazi csapást nem ez jelentette az FIA-elnök számára. Nem sokkal később ugyanis napvilágot látott, hogy 2001-ben meglehetősen becsmérlő megjegyzéseket tett a nőkre saját blogján. A közvélemény nyilvánvalóan felháborodott, de az FIA szóvivőjének válaszán kívül nem érkezett nyilvános reakció az érintettől, az F1-től és a csapatoktól sem.

Újabb botrány: szexizmussal vádolják az FIA elnökét

Persze ez nem jelenti azt, hogy az istállók képviselőinek ne lenne véleménye a dologról. Egy kiemelt forrás szerint „széles körben az undor” lett úrrá Bin Szulajm megjegyzése miatt, amelyben azt taglalta, hogy „nem szereti azokat a nőket, akik azt gondolják, hogy okosabbak a férfiaknál, mert nem azok”. Még úgy is, hogy F1-es körökben már régóta, a megválasztása előtt is ismert tény volt, hogy korábban voltak nőgyűlölő megnyilvánulásai.

Az is sokatmondó, hogy a 60 esztendős sportdiplomata azóta sem reagált erre, és nem adott ki közleményt, amelyben esetleg elhatárolódik saját korábbi gondolataitól. Pedig egy kiemelt forrás szerint pontosan ezt kellett volna tennie. „Az ilyen megjegyzések naponta buktatnak meg vezérigazgatókat – idézi a cikk. – Valójában azt kellene tennie, hogy visszakozik, és bocsánatot kér. »Huszonegy évvel ezelőtt tettem azokat a megjegyzéseket, megbántam őket«, vagy bármit is akarjon mondani.”

Az FIA szóvivője kijelentette, hogy ezek a gondolatok nem tükrözik az elnök jelenlegi álláspontját, és kiemelte, hogy programjának fontos része a nők egyenlőségének elősegítése. Arra viszont a szövetség már nem adott választ, hogy miért változhatott meg a véleménye. A BBC a Motorsport UK-t, vagyis a szervezet brit tagszövetségét is megkereste.

Christian Horner, Red Bull Racing, Mohammed bin Szulajm, FIA
Bin Szulajm nem reagált a nyilvánosságra került megjegyzéseire (Fotó: Mark Thompson/Getty Images/Red Bull Content Pool)

„A motorsportban olyan légkörnek kell uralkodnia, ahol mindenki részt vehet, szurkolhat vagy önkénteskedhet egy befogadó környezetben, amely biztonságos, tisztességes és szórakoztató – fogalmazott az ottani szóvivő. – Sokkal többet kell tenni a sportágon belüli kultúra megváltoztatásáért, hogy a motorsport jobban reprezentálja a társadalom demográfiai jellemzőit. És a legjobb viselkedésmód jellemezze. Bármilyen, az FIA-val kapcsolatos kérdéssel vagy észrevétellel forduljanak közvetlenül hozzájuk.”

El akarja hallgattatni a pilótákat?

A legutóbbi botrányok már azok után jöttek, hogy Bin Szulajmnak, illetve az FIA-nak volt egy sokakat felháborító intézkedése. Decemberben ugyanis hoztak egy szabályt, miszerint az F1-es versenyzőknek tartózkodniuk kell a politikai, vallási vagy egyéb társadalmi kérdést feszegető témában, különben büntetéssel kell szembenézniük. Ezzel sokaknál kiverte a biztosítékot, és Valtteri Bottas személyében már egy aktív pilóta is felemelte a hangját ellene.

Az elmúlt három évben elsősorban Lewis Hamilton és Sebastian Vettel révén az F1-ben is erősen megjelentek ezek a kérdések, legyen szó a rasszizmus elleni harcról, az LMBTQ-jogokról vagy a környezetvédelemről. Sokan attól tartanak, hogy Bin Szulajm egyszerűen el akarja hallgattatni a pilótákat, és erre egy májusi interjúban is utalhatott. Akkor arról beszélt, hogy ő egyáltalán nem tud azonosulni azzal, hogy az ember ráerőltesse másokra a véleményét.

A rendelkezés más sportszervezetekre, például a FIFA-ra és a NOB-ra hivatkozik, mondván, ezek a szervezetek is hasonló intézkedést vezettek be. Csak míg a Nemzetközi Olimpiai Bizottság kiemeli, hogy a tiltás csak a játékokhoz közvetlenül kapcsolódó eseményekre, illetve helyszínekre vonatkozik, addig az FIA szövegezésében nincs ilyen kitétel. A rendelkezés ráadásul jogi szempontból is problémás lehet, hiszen az Emberi Jogok Európai Egyezményének 10-es cikkelye garantálja a szólásszabadságot. Az FIA központjai Svájcban és Franciaországban találhatóak, és ez a két ország egyaránt aláírta az egyezményt.

Mohammed bin Szulajm, Nasser al-Attiyah
Sokak szerint az FIA elnökének mennie kell (Fotó: DPPI/Red Bull Content Pool)

Innentől kezdve nagyon érdekes kérdés, hogy mi lesz Bin Szulajm sorsa. A már többször idézett csapatfőnök szerint nincs sok kérdés. „Mindenki azt gondolja, hogy mennie kell – szögezte le. – Egyértelműen ez a közvélekedés.” Egy bennfentes pedig úgy véli, az elnöknek nincs több dobása „Az lesz az érdekes, hogy változtat-e egyáltalán a hozzáállásán – mondta. – Nem tudom, hogyan élheti túl, ha még egy rossz lépést tesz.”

A helyzet azonban bármennyire is annak látszik, valójában nem egyértelmű. Az F1-nek nincs közvetlen hatása az elnök személyére, hiszen azt a tagszövetségek választják, így hiába váltanák le szívesen, ezt nem tehetik meg olyan könnyen. A hírek szerint egyébként a sportág, valamint egyes tagszövetségek azon munkálkodnak, hogy bizalmatlansági szavazást kezdeményezzenek.

Tovább bonyolítja a helyzetet, hogy az FIA szabályzatában nem tesz említést a hivatalban lévő elnök idő előtti leváltásáról, igaz, „minden olyan kérdést meg kell vizsgálni, amely előre nem látható tényezők következtében felmerülhet”, illetve a Motorsport Világtanács olyan ügyekben is döntést hozhat, amelyeket az előírások nem taglalnak.

Ami biztos, hogy az FIA, illetve az F1 vezetése, valamint a csapatok alkotta F1-es bizottság február 21-én, közvetlenül az előszezoni tesztek előtt ül össze legközelebb. Azt nagy biztonsággal ki lehet jelenteni, hogy aligha lesz békés és nyugodt a hangulat. „Elég érdekes lesz a Stefano Domenicali [az F1 elnök-vezérigazgatója – a szerk.] és Mohammed közötti dinamika is – fogalmazott egy bennfentes. – Az az érzésem, hogy nem lesznek összhangban.”


Találkozz világklasszis rallyversenyzőkkel és szurkoljunk együtt a magyar menőknek! Csapj le Te is a Rally Hungary jegyekre, most még elővételes áron! Jegyek: https://rallyhungary.com/jegyek/


Friss