2024. május 03. 05:27

KezdőlapF1„Ez elfogadhatatlan” – Hamilton nekiment az FIA-nak, miközben az elnök rejtélyes agyrázkódást szenvedett

„Ez elfogadhatatlan” – Hamilton nekiment az FIA-nak, miközben az elnök rejtélyes agyrázkódást szenvedett

-

Lewis Hamilton is elmondta a véleményét az utóbbi napokban az F1-es közvéleményt lázban tartó botrányról, miközben Mohammed bin Szulajm FIA-elnökről kiderült, hogy néhány napja rosszul lett és beverte a fejét, ami miatt nem tudott az újságírók rendelkezésére állni.

Ma este rendezik Bakuban a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) éves díjátadó gáláját, amely az elmúlt napok történéseinek függvényében nemcsak a különböző FIA-sorozatok bajnokainak köszöntéséről, hanem a Wolff-házaspár és a szövetség között kirobbant botrányról is szól. Néhány napja az FIA ugyanis közleményben jelentette be, hogy vizsgálódik a közvetlenül Stefano Domenicalinak, az F1 elnök-vezérigazgatójának jelentő, az F1 Academy ügyvezető igazgatójaként dolgozó Susie Wolff, valamint a Mercedes csapatfőnökeként tevékenykedő férje, Toto Wolff kapcsán.

Lezárult a Mercedes főnökét és feleségét érintő méltatlan botrány, de lehet, hogy még nem teljesen

Az FIA a vizsgálatot arra alapozta, hogy a BusinessF1 Magazine cikke szerint több rivális csapatfőnök szerint a Wolff-házaspár tagjai gyakorlatilag kettős ügynökként tevékenykednek, és Toto Wolff információkat szivárogtat Susie Wolffon keresztül a csapatokról a FOM-nak, míg Susie Wolff ugyanezt teszi férjén keresztül a FOM-ról a csapatoknak. A vádakat mindkét Wolff és a FOM is tagadta, majd miután a Mercedes mind a 9 riválisa közös közleményben állt ki a házaspár mellett, az FIA egyik pillanatról a másikra közölte, hogy mindent rendben talált, és senki ellen nem folyik vizsgálat.

Az ügy azonban ezzel nem zárult le, mivel Toto Wolff és Susie Wolff is újabb közleményben reagált, előbbi pedig bejelentette, hogy az FIA-val párbeszédet folytat az esetleges jogi lépésekről, egyúttal közölte, hogy a folyamat lezárásáig nem adnak további hivatalos tájékoztatást.

Az FIA bakui díjátadóján azonban nyilvánvalóan az érintettek nem fogják tudni elkerülni az ezzel kapcsolatos kérdéseket, ahogy az idei F1-es szezon 3. helyezettjeként jelen levő Lewis Hamilton sem kerülhette. A hétszeres világbajnok nem meglepő módon kiállt főnöke és annak felesége mellett, egyúttal elfogadhatatlannak nevezte az FIA viselkedését.

Lewis Hamilton, Susie Wolff, Bianca Bustamante
Hamilton megvédte Susie Wolffot (fehér ingben) / Fotó: Jiri Krenek/Mercedes

„Csalódáskeltő hét volt azt látva, hogy a sportágunk irányító testülete úgy gondolta, Susie Wolff személyében kérdezés és bármiféle bizonyíték nélkül megkérdőjelezi a becsületességét az egyik legelképesztőbb női vezetőnek, akit a sportunk valaha látott, majd a végén csak annyit mond, hogy »bocs«” – idézi Hamiltont az Autosport.

„Ez egyszerűen elfogadhatatlan. Számos nagyszerű ember dolgozik a sportunkban, akik csodálatos munkát végeznek. Folyamatosan harcolunk azért, hogy javítsunk a sokszínűségen és a befogadáson az iparágban. De úgy tűnik, vannak bizonyos személyek az FIA vezetésében, akik minden alkalommal, amikor megpróbálunk lépni egyet előre, megpróbálnak visszahúzni minket. Ennek változnia kell” – utalt egyértelműen Mohammed bin Szulajm FIA-elnökre.

Hamilton szót ejtett arról is, hogy változásokra van szükség. „Ez egy globális sport, olyan elképesztő lehetőségünk és felelősségünk van aziránt, hogy a változás élére álljunk. Miközben annyi országba látogatunk el a világban, felelősségünk van biztosítani, hogy a helyes irányba tartsunk. Szeretném leszögezni, hogy rengeteg ember van, aki nagyszerű munkát végez. De végre kell hajtanunk néhány változtatást, hogy biztosítsuk, mindannyian a helyes irányba tartunk.”

Mohammed bin Szulajmot az FIA tavalyi díjátadóján sem kerülték el a botrányok:

Kínos jelenetek: az FIA elnöke a színpadon esett neki a Red Bull csapatfőnökének (videó)

A Mercedes veteránja egyúttal kiállt Toto Wolff mellett is. „Toto elképesztő vezér. Régóta ismerem, ugyanakkor csatlakoztunk a csapathoz. Mindkettőnk számára érdekes utazás volt együtt fejlődni a csapattal, és látni, ahogy a víziója növekszik és fejlődik a csapat struktúráján belül. Fikarcnyit sem veszített a versenyszelleméből, nagyon versengő alkat. A TV-ben is látni, amikor a kis asztalánál ül a garázsban. Igazán remek munkát végez azzal is, ahogy próbál egyensúlyt találni a munkája és a magánélete között. Közben folyamatosan hajt mindenkit, tegnap ismét együtt beszéltünk a csapathoz. Nagyon-nagyon megközelíthető vezető, az emberek pedig szerintem tudnak azonosulni vele, az érzelmeivel, az együttérzésével és azzal, ami hajtja.”

Az FIA elnöke hirtelen eltűnt

Érdekes fejlemény még az ügyben, hogy az FIA díjátadóját Mohammed bin Szulajm beszédének kellett volna megnyitnia, ám az elnök ezen nem jelent meg, így a sajtó képviselőinek sem állt rendelkezésére. A szövetség ezt azzal magyarázta a The-Race.com kérdésére, hogy „néhány nappal ezelőtt” elesett és agyrázkódást szenvedett, ami után kórházi ellátásra volt szüksége.

Két nappal ezelőtt még semmilyen probléma nem látszott az FIA elnökén:

Azt viszont megerősítették, hogy a díjátadón részt vesz (itt már nem tudja kérdezni a sajtó), de várhatóan kevesebb díjat fog átadni az előzetesen tervezettnél. Hogy a néhány nap mit jelent, azt nem részletezték, de az elnök ott volt az FIA éves közgyűlésén, amelyet szintén Bakuban tartottak a héten, és szerdán azt posztolta róla, hogy „nagyszerű” volt az első nap. A posztban szereplő videót azonban később törölték (az internet azonban nem felejt, lásd fentebb), és a szerdai nap folyamán már kihagyott néhány programpontot betegségre hivatkozva, miközben a Wolffékkal zajló botrány ekkor már javában dübörgött.

Friss