2024. május 02. 23:45

KezdőlapF1Lezárult a Mercedes főnökét és feleségét érintő méltatlan botrány, de lehet, hogy...

Lezárult a Mercedes főnökét és feleségét érintő méltatlan botrány, de lehet, hogy még nem teljesen

-

A Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) lezárta a Mercedes csapatfőnökének és az F1 Academy ügyvezető igazgatójának összeférhetetlensége miatt kezdeményezett vizsgálódását, de könnyen lehet, hogy Toto és Susie Wolff nem fogja annyiban hagyni az ügyet.

Amilyen hirtelen jött, olyan hirtelen zárult le (legalábbis egyelőre) a Forma-1-et és a Nemzetközi Automobil Szövetséget érintő legújabb botrány, amelyben az FIA azt vizsgálta meg, hogy fennáll-e összeférhetetlenség Toto Wolff, a Mercedes csapatfőnöke és felesége, az F1 Academy ügyvezető igazgatói pozícióját betöltő Susie Wolff között. Míg utóbbi közvetlenül az F1 elnök-vezérigazgatójának, Stefano Domenicalinak jelent, addig utóbbi „a másik oldalt” képviselve egy F1-es csapatot irányít, a BusinessF1 Magazine cikke szerint pedig felesége révén olyan információkhoz juthatott hozzá, amelyekhez nem lett volna szabad.

Susie Wolff, Olasz Nagydíj
Susie Wolff még a szexizmust is felhozta az FIA vizsgálódására kiadott válaszában / Fotó: Bertusz Dávid/TRP Media

A kétes hírnevű újság azt állította, hogy több rivális csapatfőnök is panaszkodott az FIA-nál a bizalmas információk esetleges átadása miatt. Az FIA erre reagálva indított vizsgálatot anélkül, hogy szólt volna bármelyik érintettnek. A szövetség közleményére Susie Wolff, a Mercedes és a Formula One Management (FOM) is reagált, és tagadta a vádakat, utóbbi kettő pedig még az FIA-t is kritizálta amiatt, ahogyan az ügyet kezeli.

Ezt követte a Mercedes 9 riválisának közös közleménye, amelyben kijelentették, hogy nem panaszolták be Toto Wolffot és Susie Wolffot sem a FIA-nál. Miközben a szövetségnek nem szükséges bármilyen panasz ahhoz, hogy vizsgálatot indítson, ez a fejlemény mégis rendkívül jelentős volt amiatt, hogy lényegében az újságcikk ezen állításán alapult a vizsgálat. Egy nappal a csapatok közleményei után az FIA vé

Toto Wolff, Mercedes, Christian Horner, Red Bull, Abu-dzabi Nagydíj
A Red Bull is tagadta, hogy bármilyen panasszal élt volna az FIA irányába / Fotó: Mark Thompson/Getty Images/Red Bull Content Pool

gül közölte, hogy miután megvizsgálta a Formula One Management (FOM) magatartási kódexét és összeférhetetlenségi irányelveit, és „megerősíti, hogy megfelelő védőintézkedések vannak érvényben az esetleges konfliktusok enyhítésére”, „elégedett azzal, hogy a FOM megfelelőség-kezelési rendszere kellően robusztus ahhoz, hogy megakadályozza a bizalmas információk jogosulatlan nyilvánosságra hozatalát”.

Végül pedig „az FIA megerősítheti, hogy nincs folyamatban bármilyen egyénnel szembeni nyomozás az etikai vagy fegyelmi vizsgálatokkal kapcsolatban.”

Magyarán konkrét vizsgálat nem történt, helyette az FIA megbizonyosodott arról, hogy az érvényben levő rendszer megfelelő arra, hogy ne cseréljenek gazdát bizalmas információk. Ezzel az ügyet akár lezártnak is tekinthetjük, de több sajtóorgánum, köztük a BBC is azt az információt kapta, hogy Toto és Susie Wolff esetleges további lépéseket fontolgat a jó hírnevüket ért kár miatt.

A Mercedes csapatfőnökét akarják lejáratni az F1 legújabb botrányában?

Ez nagyon nincs így rendben

Az FIA lezárása éppen olyan homályos és méltatlan mind a Nemzetközi Automobil Szövetséghez, mind az érintett felekhez, mint az egész ügy. Hiszen az FIA továbbra sem közölte, hogy a „médiában megjelent spekulációk” mellett mi késztette egyáltalán arra, hogy vizsgálódjon, miért nem értesítette erről Toto és Susie Wolffot, valamint az F1-et, illetve a csapatok közös közleményére sem reagált. Helyette alapos vizsgálat nélkül – elvégre egy ilyen elindítása lenne a logikus akkor, ha megalapozott a feltételezés, hogy szabályszegés történt – mindössze két nap leforgása alatt lezárták az egészet, és az erről szóló közleményből is pont olyan keveset tudtunk meg, mint amit az ügyet elindítóból.

Azzal persze önmagában semmi probléma nincs, ha az FIA vizsgálódni kezd, ha feltételezett összeférhetetlenség merül fel bárkivel kapcsolatban, ám amikor mindezt egy, már korábban is teljességgel megbízhatatlannak bizonyuló, rendre légből kapott „információkat” megjelentető újság spekulációi alapján teszi, az a minimum, hogy először a nyilvánosság kizárásával megbizonyosodjon arról, hogy valóban történhetett szabályszegés, majd ha ezt megtette, és alapos oka van átfogó vizsgálatot kezdeményezni, először a feleket értesítse erről, és csak utána adjon ki közleményt.

Mohammed bin Szulajm
Az FIA elnöke áll az egész mögött / Fotó: Joerg Mitter / Red Bull Content Pool

Ehelyett az FIA elhamarkodottan cselekedett – a BBC és más hiteles források információi alapján nem véletlenül, és valójában Wolff és Mohammed bin Szulajm FIA-elnök háborújáról van szó –, és azonnal bevonta a nyilvánosságot, majd miután a Mercedes (Toto Wolff), Susie Wolff és a FOM is tagadta a vádakat, illetve ezután a 9 rivális istálló közös közleményben lehetetlenítette el a szövetséget azzal, hogy kijelentette: ők bizony semmilyen panaszt nem tettek Wolffékkal szemben, az FIA fogta magát, és visszavonulót fújt, és még azt is hozzátette, hogy „szabályozó szervként az FIA-nak kötelessége biztosítani a globális motorsport sértetlenségét”, illetve, hogy „az FIA megerősíti az elkötelezettségét az integritás és igazságosság mellett.”

Magyarán: nincs itt semmi látnivaló, mi csak a munkánkat végeztük, mindenki lépjen tovább.

De az FIA-nak nem a munkája légből kapott információk alapján nyilvánosan lejáratni másokat azzal, hogy a gyanú árnyékét vetíti rájuk. Ez nem így megy, hiszen mostanra emberek millióihoz jutott el, hogy a Mercedes és annak csapatfőnöke összeférhetetlenségi botrányba keveredett, az pedig már sokakhoz nem fog, hogy mindez teljességgel megalapozatlan információkon alapult.

Ezek után abszolút nem lenne meglepő, ha a Wolff-család és/vagy a Mercedes hírnévrontás miatt vonná felelősségre az FIA-t és annak elnökét, és nem hagyná, hogy egy ilyen semmitmondó közleménnyel elintézettnek nyilvánítsák az ügyet. Mert a végkifejlet tükrében ez tényleg nem tűnik másnak, mint Mohammed bin Szuljam FIA-elnök Toto Wolff ellen intézett támadásának.

Toto Wolff, Mercedes
Susie Wolff a lentebb olvasható közleményében szintén célzott rá, hogy az FIA elnöke a férjét akarhatja támadni / Fotó: Paul Ripke / Mercedes

FRISSÍTÉS

Nem sokkal cikkünk megjelenése után Toto és Susie Wolff is közleményben reagált a történtekre:

„Amikor láttam az FIA tegnap este kiadott közleményét, az első reakcióm az volt, hogy »Ennyi?«. Két napon át nyilvánosan és háttérbeszélgetéseken mentek a célozgatások a becsületességemet illetően, az FIA-tól azonban senki sem keresett meg közvetlenül. Lehet, hogy járulékos veszteség vagyok valaki más ellen intézett támadásban, vagy ez a hiteltelenítésemre tett elbukott próbálkozás volt, de túl keményen dolgoztam ahhoz, hogy megalapozatlan sajtóközleményben kérdőjelezzék meg a hírnevemet” – olvasható a Susie Wolff által a közösségi médiában közzétett közleményben.

„Hosszú utat tettünk meg sportágként, és elképesztően hálás vagyok a Forma-1-es csapatok egyöntetű támogatásáért. Annyi szenvedélyes nővel és férfival dolgoztam együtt az F1-ben és az FIA-ban, akik a sportágunk legjobb érdekeit tartják szem előtt. Ugyanakkor ez az epizód nélkülözte az átláthatóságot és elszámoltathatóságot. Online zaklatásnak voltam kitéve a munkám és a családom miatt. Nem fogom hagyni, hogy megfélemlítsenek, és szándékomban áll addig követni a szálakat, amíg ki nem derítem, hogy ki a felbujtója ennek a kampánynak és ki vezette félre a médiát. Ami ezen a héten történt, az egyszerűen nem elég jó. Sportként többet kell követelnünk, és jobbat érdemlünk” – zárul Susie Wolff közleménye.

„Megértjük, hogy jelentős a médiaérdeklődés az ezen a héten történtek iránt – kezdődik Toto Wolff a Mercedes csatornáin megjelentetett közleménye. – Jelenleg aktív jogi párbeszédet folytatunk az FIA-val. Teljes átláthatóságot várunk a történtekkel és azok miértjeivel kapcsolatban, és minden jogunkat fenntartjuk erre. Emiatt a megértésüket kérjük azzal kapcsolatban, hogy mostantól nem fogjuk hivatalosan kommentálni az ügyet, de rövidesen rendezni fogjuk az ügyet.”

Friss