back to top
2024. május 06. 21:32

KezdőlapF1A Mercedes csapatfőnökét akarják lejáratni az F1 legújabb botrányában?

A Mercedes csapatfőnökét akarják lejáratni az F1 legújabb botrányában?

-

Váratlan fordulat színesíti a Forma-1 legújabb, az FIA, a Wolff-család és a FOM között kirobbant botrányát, amely egyelőre nem tűnik másnak, mint az FIA elnöke és a Mercedes csapatfőnöke közötti háborúskodásnak.

A minap a semmiből robbant a hír, hogy a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) megfelelőségi részlege vizsgálatot indít az egyik Forma-1-es csapatfőnök ellen, aki a gyanú szerint házastársától a rivális csapatokkal kapcsolatos titkos üzleti adatok birtokába jutott. Az FIA által hivatkozott újságcikk alapján egyértelmű, hogy Toto Wolffról, a Mercedes csapatfőnökéről és Susie Wolffról, az F1 Academy ügyvezető igazgatójáról van szó. A vádakat mindketten tagadták, miközben az összeférhetetlenséget vizsgáló FIA ugyanakkor egyik felet, illetve a Susie Wolff munkaadójának számító Formula One Managementet (FOM) sem értesítette a vizsgálat kezdeményezéséről.

Jön az újabb óriási F1-es botrány? – súlyos szabálysértés gyanújával vizsgálják a Mercedes főnökét

Az egész ügy a hírek szerint az F1-es bizottság (Formula One Commission) legutóbbi ülése után robbant ki, amelyen a rivális csapatfőnökök meglepődve fogadták, hogy Wolff olyan üzleti titkok (állítólag a pénzügyi jelentésekkel kapcsolatos számok) birtokában van egy vagy több rivális csapatot illetően, amelyeket nem tudhatna. Emiatt kérhette egy rivális csapatfőnök Mohammed bin Szulajmtól az ügy kivizsgálását, miközben a Business F1 magazin lehozta a sztorit (az a cikk, amelyre az FIA a közleményében is hivatkozik). Csakhogy miután eszkalálódott a helyzet, és Toto Wolff, Susie Wolff, valamint a FOM is elutasította a vádakat, a Mercedesen kívüli 9 csapat (a Mercedes nyilván nem panaszolná be saját csapatfőnökét) ugyanazt a szóról szóra megegyező közleményt adta ki, amelyben kijelentik, hogy nem panaszolták be Wolffékat.

A 9 csapat által kiadott közlemény közösségi médiás posztjai egy nagy kollázsban:

„Megerősítjük, hogy nem tettünk semmilyen panaszt az FIA-nak egy F1-es csapatfőnök és a FOM stábjának egyik tagja közötti bizalmas jellegű információk állítólagos átadásával kapcsolatban. Örömmel és büszkén támogatjuk az F1 Academy-t és az ügyvezető igazgatóját azzal a kötelezettségvállalásunkkal, hogy a következő szezontól szponzorálunk egy jelentkezőt a csapatunk színeiben” – áll a közleményben.

A közös közlemény egyet jelent azzal, hogy a rivális csapatok kiálltak Toto Wolff és Susie Wolff mellett, és gyakorlatilag aláásták az FIA vizsgálatát, amely arra alapult, hogy az egyik rivális csapatfőnök bepanaszolta a Mercedes csapatfőnökét és feleségét. Hiszen amennyiben nem ez a helyzet, alighanem Mohammed bin Szulajm egy kétes megalapozottságú újságcikk alapján rendelte el a vizsgálatot…

Vihar a biliben, vagy tényleg komoly bajba kerülhet az F1-es Mercedest irányító Toto Wolff?

 

Persze jogosan merülhet fel, hogy valamelyik csapat egyszerűen hazudik, és valójában történt bepanaszolás, ám alighanem egyikük sem kockáztatná meg az azzal járó arcvesztést, hogy egy FIA vizsgálattal kapcsolatban ilyesmire vetemedjen, és az később kiderüljön. Ehelyett most az lenne a megfelelő lépés az FIA-tól, ha megszólalna (ezt ugyanis a vizsgálat bejelentése óta még nem tette meg), és végre világosan elmagyarázná, hogy mi alapján cselekedett.

Wolff elleni támadásról van szó?

Mert jelen állás szerint a legvalószínűbb magyarázat az, hogy Mohammed bin Szulajm elnök kapva kapott az alkalmon, hogy ismét támadást intézzen Toto Wolff ellen. A BBC az F1-ben dolgozó magas beosztású emberektől ugyanis azt az információt kapta, hogy az osztrák üzletember és az FIA elnökének háborújáról van szó, bin Szulajm ugyanis nem nézte jó szemmel, hogy Wolff az utóbbi hónapokban számos kulcskérdésben beavatkozott az F1 ügyeibe.

Christian Horner, Mohammed bin Szulajm, FIA, Red Bull Racing
Az FIA elnöke (jobbra) egyre inkább összerúgja a port az F1-es csapatokkal / Fotó: Mark Thompson/Getty Images/Red Bull Content Pool

Mindez pedig az F1 és az FIA jó ideje húzódó háborújának egy újabb fejezetét jelenti, amely során bin Szulajm az idén februárban bejelentette, hogy hátralép egyet, és többé nem folyik bele napi szinten az F1-et érintő ügyekbe. Hogy ez mennyire sikerült, azt most is láthatjuk. Az elnök a színfalak mögött ugyanis aktív maradt, a BBC szerint pedig a csapatok az utóbbi hónap számos ellentmondásos történését vele kapcsolják össze, beleértve a Lewis Hamilton katari pályaátszelése után történt vizsgálatot, valamint Wolff és a Ferrari-csapatfőnök Frédéric Vasseur káromkodás miatti megfeddését.

Friss