2024. április 30. 05:05

KezdőlapF1Vihar a biliben, vagy tényleg komoly bajba kerülhet az F1-es Mercedest irányító...

Vihar a biliben, vagy tényleg komoly bajba kerülhet az F1-es Mercedest irányító Toto Wolff?

-

Sajtóértesülések szerint Toto Wolfftól valóban hangzottak el bizalmas információk az F1-es bizottság ülésén, az FIA pedig erre alapozza a vizsgálatát. Ennek ellenére továbbra is nehéz hova tenni a történteket.

Ahogyan arról mi is beszámoltunk, az FIA vizsgálatot indított, mondván, egy Forma–1-es csapatfőnök bizalmas információkat szerzett az F1 kereskedelmi jogait birtokló FOM egyik emberétől. Bár a közlemény ezt nem mondta ki, de egybehangzó sajtóértesülések szerint ez a csapatvezető a Mercedest irányító Toto Wolff, aki összeférhetetlenség gyanújába keveredett.

Egyelőre azonban nehéz hova tenni a történteket, mindenekelőtt azért, mert túl kevés információ áll a nyilvánosság rendelkezésére, így a Forma–1-es közvélemény jelenleg annyit tud tenni, hogy érdeklődve várja a további fejleményeket. Az Auto Motor und Sport addig is igyekezett összegezni a tudnivalókat, illetve némi háttér-információval is szolgált.

Az egész ügy az F1-es bizottság egyik ülése után robbant ki. A szervezet többek között a Forma–1 csapatfőnökeit, köztük Wolffot foglalja magába. Az egyik, meg nem nevezett résztvevő a német szaklapnak elárulta, hogy Wolff olyan számokat említett, amelyek a költségplafonnal kapcsolatos ellenőrzésekből származhatnak.

Mindez valóban komoly aggályokat vet fel, hiszen az istállóknak normál esetben nem szabadna ismerniük a riválisok gazdasági adatait, leszámítva persze a nyilvános információkat. Az pedig, hogy ki hogyan próbált a lehető leghatékonyabban betartani a pénzügyi szabályokat, nyilvánvalóan ebbe a kategóriába tartozik.

Jön az újabb óriási F1-es botrány? – súlyos szabálysértés gyanújával vizsgálják a Mercedes főnökét

Ugyanakkor a jelenlévők nem számítottak arra, hogy ennek ez lesz a vége. Christian Horner, a Red Bull csapatfőnöke állítólag valóban számonkérte Wolffot, és volt közöttük egy kisebb szóváltás, de a beszámoló szerint ez nem fajult el. Ennek tudatában mindenki meglepődött azon, hogy előbb a médiában jelent meg az ügy, majd az FIA vizsgálatot indított.

Érdekes megfigyelni az érintettek reakcióit is. Mind a FOM, mind a Mercedes kategorikusan tagadta a vádakat, de nem ez volt az egyetlen közös pont. Mindkét szervezet felhívta a figyelmet, hogy az FIA még csak nem is értesítette őket arról, hogy vizsgálatot kezdeményez ellenük. Ez pedig nem biztos, hogy jót jelent a sportág jövőjére nézve.

Az nem világos, hogy hogyan fog lezajlani a vizsgálat, mint ahogyan az sem, hogy milyen eredményt hozhat, és milyen következménye lehet az érintettekre nézve, amennyiben bebizonyosodik a bűnösségük. Idén azonban nem ez az első eset, amikor az FIA szembekerül a Forma–1-gyel, és könnyen lehet, hogy mindez csak a két szervezet ellentétének egy újabb megnyilvánulása. Az viszont biztosan nem tesz jót a sorozat megítélésének, ha az ügy sárdobálásba torkollik.

Az AMuS Susie Wolffra, Toto feleségére is kitért, aki jelenleg az F1 Academy ügyvezető igazgatójaként dolgozik, így adja magát a gyanú, hogy az információk tőle származhatnak. A német szaklap ugyanakkor azt sugallja, hogy mindez egyáltalán nem egyértelmű, és a Forma–1-ben nem szokatlan, hogy a paddock sűrűjében gazdát cserélnek bizonyos információk, főleg úgy, hogy a munkavállalók is jönnek-mennek a csapatok, illetve az FIA vagy éppen a FOM között. Azt ugyanakkor Tobias Grüner, a cikk szerzője is leszögezte, hogy a technikai trükkök megosztása nem említhető egy lapon a titkos üzleti adatok kiszivárogtatásával.

Friss