2024. április 27. 15:17

KezdőlapF1Így nézne ki egy F1-es Ferrari meztelenül, menet közben (videó)

Így nézne ki egy F1-es Ferrari meztelenül, menet közben (videó)

-

Menet közben természetesen soha nem fogunk borítás nélkül versenyző Forma–1-es autókat látni, ám a technika lehetővé teszi, hogy rendkívül szemléletes animáció segítségével megtehessük ezt.

A Forma–1-es csapatok természetesen folyton igyekeznek takargatni mindent, ami az autójuk borítása alatt lapul – meg azt is, ami nem –, de ettől még a versenyszezon beindulása után idővel mindenkinek a motorjáról, váltójáról, hibrid-rendszeréről, hűtőelrendezéséről és a többi lényeges, kívülről nem látható részegységéről készülnek képek. Viszont egyben gyakorlatilag soha nem láthatunk egy autót lecsupaszítva még álló helyzetben sem.

Ezért is érdekes az alábbi animáció, amelyet a Formula Addict készített a Ferrari 2023-as versenygépéről, az SF-23-asról. Különösen azt érdemes megfigyelni rajta, hogy hol helyezkedik el a pilóta a kocsi több eleméhez, például az első felfüggesztéshez vagy az oldalsó hűtőnyílásokhoz képest, illetve, hogy lényegében az üzemanyagtartálynak „dőlve” vezet.

Bónuszként ráadásul egy olyan animációt is közzétettek, amelyen az SF-23-ast az F2004-essel hasonlítják össze. A legszembetűnőbb nyilván a két autó méretei közti különbség, de ez lecsupaszítás nélkül is látszik. Ami viszont érdekesebb, hogy mennyire más az, ami a motorborítás alatt fogad minket. A versenyző háta mögött levő üzemanyagtartály az F2004-es esetében jóval kisebb, hiszen akkor még kötelező volt a futam közbeni tankolás, és nem is lehetett volna végigmenni egy tankkal. A hűtők mérete és elrendezése is nagyon eltérő, miközben a belső égésű motor az SF-23-as esetében kisebb, hiszen 10 helyett csak 6 hengeres.

Ugyanakkor a tavalyi Ferrariban természetesen már ott a turbó, az MGU-K, az MGU-H és az akkumulátor is, ami miatt az erőforrás egésze mégis több helyet foglal el.

Erre lenne képes a 2004-es Ferrari a 2023-as ellen Monzában (videó)

Friss