2024. május 02. 07:37

KezdőlapF1Erre lenne képes a 2004-es Ferrari a 2023-as ellen Monzában (videó)

Erre lenne képes a 2004-es Ferrari a 2023-as ellen Monzában (videó)

-

Azt tudjuk, hogy 2004-ben a Ferrari jobb időt autózva szerezte meg a pole pozíciót az Olasz Nagydíjon, mint 2023-ban (miközben az idei autók a legtöbb pályán jóval gyorsabbak), de a Formula Addict jóvoltából most azt is láthatjuk, hol volt jobb a 19 évvel ezelőtti vörös autó.

A valóságban nagyjából lehetetlen akár csak két egymás utáni szezonban használt Forma-1-es autó összehasonlítása, nemhogy olyanoké, amelyek között 19 év van, hiszen élesben soha nem szerepelnek egyszerre. A digitális technika azonban manapság már lehetővé teszi, hogy legalább a virtuális térben megtegyük ezt, és megnézzük, hogy pontosan hogyan viszonyulna egymáshoz két teljesen eltérő korban használt versenygép.

A Sky Sports-al dolgozó Formula Addict általában a jelenlegi mezőny pilótáinak és autóinak összevetésében segédkezik, de készített egy animációt arról, hogy miként néz ki egymás mellé téve Rubens Barrichello Ferrari F2004-esel futott monzai pole-köre, illetve Carlos Sainz 2023-as olaszországi rajtelsősége.

Ilyen őrült tempóra lett volna képes Schumacher leggyorsabb Ferrarija slick gumikon (videó)

Előbbi évben 1:20.089, utóbbiban 1:20.294 volt a pole-t érő idő, azaz Barrichello gyorsabb volt a 2004-es Ferrarival, mint Sainz a 2023-assal, ami meglepő lehet, hiszen az idei autók a legtöbb helyszínen jelentősen gyorsabbak a 19 évvel ezelőttieknél. Monzában azonban rengeteget számít a végsebesség, ezen a téren pedig a 2004-es Ferrari jobban teljesített, hiszen az egész autó keskenyebb, méreteiben kisebb és jelentősen könnyebb volt, miközben több mint 900 lóerős motor hajtotta, ebben sem volt tehát jelentős a lemaradása.

A 2023-as Ferrari viszont látványosan rövidebb féktávokra képes, ami nemcsak a fékrendszerek fejlődésének, hanem a nagyobb leszorítóerőnek és szélesebb, bordázott helyett pedig slick abroncsoknak is köszönhető.

19 éve gurult pályára először az autó, amin még a Ferrari is ledöbbent (videó)

Érdekes emellett megfigyelni, hogy az F2004-es az egyenesek végén kicsit jobban elnyúlik az addiginál, ami remekül szemlélteti, hogy a hibrid autók energia-visszanyerő rendszereinek töltő üzemmódra váltásakor hogy megtorpannak a mostani autók, és nemhogy nem gyorsulnak tovább, de akár még minimális mértékben lassulhatnak is. Ezzel szemben a kizárólag belső égésű motor hajtotta Forma-1-es autó egészen a féktávig gyorsul, amennyiben hetedik fokozatban nem éri el a fordulatszámhatárt.

Barrichello a virtuális pályán egészen az Ascari-sikánig jelentős előnyben volt, és Sainz a két Lesmo-kanyarban sem tudott rajta hozni, az Ascarin azonban jóval nagyobb tempót vitt át, majd a Parabolicában elképesztően sokat hozott az F2004-esen, és kis híján elé került, hogy aztán a célvonalig tartó sprint során Barrichello ismét elnyúljon.

Íme az összehasonlító videó:

@dailymotorsportclips

Will We Ever See The Scuderia Back In Historic Form ? #formulal #f1 #grandprix #formulaone #comparison #laptime #scuderiaferrari

♬ Blade Runner 2049 – Synthwave Goose

Friss