2024. április 29. 18:37

KezdőlapF1A McLaren legendás festésével tiszteleg fia Niki Lauda előtt az idei Dakaron

A McLaren legendás festésével tiszteleg fia Niki Lauda előtt az idei Dakaron

-

Niki Lauda idősebbik fia mind sisakjával, mind buggy-jával édesapja harmadik világbajnoki címére emlékezik az idei Dakar Rallyn.

A tegnapi prológgal kezdetét vette a 2024-es Dakar Rally, amelynek mezőnyében ott van Lukas Lauda, a háromszoros Forma–1-es világbajnok Niki Lauda idősebbik fia is. A 44 esztendős versenyző Stefan Henkennel, egy Can-Am Maverick XRS Turbo buggy volánjánál indult a T3-as kategóriában, és nem akármilyen festéssel hívta fel magára a figyelmet az immár ötödik alkalommal Szaúd-Arábiában rendezett versenyen.

Lauda buggy-ja ugyanis édesapja 1984-es McLaren MP4/2-esének színvilágát kapta meg – természetesen a Marlboro-logók nélkül –, mivel Niki Lauda 40 évvel ezelőtt ezzel az autóval nyerte harmadik, egyben utolsó világbajnoki címét. Közel 5 évvel a legenda halála után szép tisztelgés ez Lukas Laudától, aki ráadásul sisakfestésével is apja 1984-es idényére emlékezik. Niki Lauda visszatérése második évében 5 futamot nyerve mindössze fél ponttal előzte meg csapattársát, Alain Prostot az összetettben, ami a mai napig a legkisebb különbségű világbajnoki győzelem a sportág történetében.

Fotók az 1984-es McLaren fesétés idédző autóról és Lukas Lauda sisakjáról:

A korábban a sportmenedzsment területén dolgozó – öccse, Mathias autóversenyzői pályafutását is segítette – Lukas Lauda néhány éve kezdett el versenyezni tereprallyban, első vb-futamán 2022-ben, Marokkóban indult. Ugyanitt szerepelt tavaly is és az ígéretes 13. helyen zárt, az idei az első Dakar Rallya.

„Gyerekként sokat motokrosszoztam, és egész életemben motoroztam. Számos éven át dolgoztam a sportmarketingben, versenyeket szervezve az öcsém és más emberek számára. Soha nem versenyeztem semmivel, 2022-ben Heinz Kinigadner azonban meghívott Tunéziába, hogy próbáljak ki egy Can-Amet, és imádtam, úgyhogy vásároltam egy használt Can-Amet a South Racingtől, és elindultunk néhány versenyen a navigátorommal, Stefannal. Heinz Kinigadner mutatott be Stefannak, és jó csapatot alkotunk” – nyilatkozta Lukas Lauda az Autosportnak.

„Számomra mindig is a Dakar volt a legfontosabb verseny és a legnagyobb kaland, gyerekkorom óta nézem és lenyűgöz. A célom, hogy sokat tanuljak és megpróbáljak én lenni a legjobb újonc.”

Lauda és a McLaren MP4/2-es:

Embed from Getty Images

Lukas Lauda egyébként nem az első, aki édesapja 1984-es világbajnoki évére emlékezve tiszteleg előtte, hiszen Lewis Hamilton hat nappal a háromszoros világbajnok 2019 májusában bekövetkezett halála után Niki Lauda mclarenes sisakfestésével versenyzett a Monacói Nagydíjon, miközben Sebastian Vettel egy korábbi, ferraris változatot idézett meg.

Friss