2024. április 30. 05:19

KezdőlapTEREPRALLYEkström nyerte a Dakar prológját

Ekström nyerte a Dakar prológját

-

A 2024-es Dakar Rally a 28 kilométeres prológgal kezdődött amelyet 130 kilométeres összekötő szakaszon értek el a versenyzők. A motorosoknál Tosha Schareina nyert a Hondával, az autósoknál Mattias Ekström volt a leggyorsabb az Audival.

A 46. Dakar Rally prológját az új kategória, a Mission1000 indulói kezdték meg elsőként. Az alternatív hajtású járműveket a motorosok követték, a tét pedig nem volt kicsi, hiszen a prológ eredményének függvényében választhatnak rajtpozíciót az első szakaszra a versenyzők.

Sanders
foto: A.S.O./Antonin Vincent/DPPI

Tosha Schareina nem is remélhetett volna jobb kezdést harmadik Dakarján, ahol először indul gyári csapatban. A spanyol motoros 17:35-ös idővel nyert, ezzel Daniel Sanderst 12 másodperccel, a Ross Branch-ot pedig 19 másodperccel előzte meg. Adrien Van Beveren a második Hondával a negyedik helyen végzett, a tavaly három szakaszt nyerő Luciano Benavides ötödik lett. Testvére, a címvédő Kevin Benavides a nap kilencedik legjobb idejét érte el, valamivel kevesebb, mint egy perccel lemaradva a győztestől.

Gyenes Emánuel 23:20-as idővel a 47. helyen zárta a prológot. A rövid szakaszon néhány Rally2-es versenyző sokat veszített, kihagytak egy navigációs pontot emiatt 30 perces büntetést kaptak.

Gyenes
foto: Gyenes Emánuel

Az autós mezőnyben Mattias Ekström volt a legyorsabb, nem is kevéssel, a svéd pilóta 23 másodperc előnnyel végzett a kategóriában újonc Seth Quintero előtt. Sébastien Loeb  Marcos Baumgarttal azonos időt autózott, ők 15 másoperccel voltak lassabbak Quinterónál. Nasser Al-Attyiah csak 12. lett, 59 másoperccel teljesítette lassabban az Alula melletti szakaszt, mint a győztes Ekström.

A T3 kategóriában induló Lónyai Pálék az abszolút 72. helyen értek a prológ céljába, idejük 19:49 volt.

Audi
foto: Audi Sport

A kamionosoknál Janus van Kasteren lett az első az Ivecoval, Loprais és Mitchel Van Den Brink előtt. Kovács Miklósék hatperces hátránnyal a 22. helyen értek célba. Darázsi Zsolték 31-ek, Szalai Norberték 45-ek lettek.

Több magyar versenyző is indul a Dakaron

Friss