2024. május 02. 12:39

KezdőlapF1Elképesztő adat a Red Bull főnökéről, akit kollégái együttvéve sem múlnak felül...

Elképesztő adat a Red Bull főnökéről, akit kollégái együttvéve sem múlnak felül egy mutatóban

-

Miután Günther Steiner távozott a Haas csapatfőnöki székéből, a Red Bullt irányító Christian Hornert egyvalamiben együttesen sem tudják felülmúlni a kollégái. Ráadásul mindezt úgy, hogy még mindig a fiatalabbak közé tartozik ezen a poszton.

A Haas szerdán bejelentette, hogy immáron nem Günther Steiner az istálló csapatfőnöke. Az olasz szakember az amerikai alakulat 2016-os bemutatkozása óta, vagyis nyolc éve irányította a kannapolisiakat, amivel tavaly már a negyedik volt a leghosszabb ideje hivatalban lévő csapatfőnökök sorában Christian Horner (Red Bull), Franz Tost (Toro Rosso/AlphaTauri) és Toto Wolff (Mercedes) után.

Meglepő bejelentés a Forma–1-ben: távozott a legnépszerűbb csapatfőnök

Sőt, mindez idén már a harmadik pozíció lett volna, hiszen az osztrák szakember 2023 végén leköszönt a faenzai istálló éléről. Végül azonban az élet úgy hozta, hogy Steinerrel sem hosszabbítottak szerződést, így a lista megint csak átalakult. Horner pedig olyasmit mondhat el magáról, amit utoljára Frank Williamsre volt igaz.

A Williams istállójának néhai társalapítója úgy vágott neki a 2010-es szezonnak, hogy hosszabb ideje ült egyazon istálló csapatfőnöki székében, mint a kollégái együttvéve, még úgy is, ha a név- ás tulajdonosváltásokat nem vesszük figyelembe. A brit üzletember akkor már zsinórban a 33. szezonján volt túl ebben a pozícióban, míg kollégái csak 31-nél tartottak. (A statisztika megállapításánál azt a 2013-tól 2020-ig tartó korszakot nem vettük figyelembe, amikor bár hivatalosan még Williams volt a csapatfőnök, de a valóságban már lánya, Claire Williams vezette az istállót.)

A tizennyolc éve regnáló Tost, majd a nyolc esztendeje hivatalban lévő Steiner távozásával azonban most ismét létrejött ez a szituáció. Horner ugyanis már a huszadik idényét fogja megkezdeni jelenlegi csapata élén, kollégái viszont együttvéve sem tudják ezt felmutatni. Még úgy sem, hogy Wolff már tíz évet lehúzott ezen a poszton a Mercedesnél, viszont, ahogyan Horner és közte, úgy mögötte is hatalmas a szakadék.

How long each of the team principals have been the head of their teams (Corrected version):
byu/FormulaStatAnalysis informula1

A lista harmadik helyén ugyanis Mike Krack található, aki mindössze két idényt töltött el az Aston Martin élén. Utána következik Andrea Stella (McLaren), James Vowles (Williams), a lényegében ezt a pozíciót betöltő Alessandro Alunni Bravi (tavaly Alfa Romeo, idén Stake), valamint Frédéric Vasseur (Ferrari). A francia szakember kapcsán meg kell jegyezni, hogy neki „köszönhető”, hogy a teljes csapatfőnöki tapasztalatot tekintve Horner nem múlja felül a többieket, hiszen a mezőnyből egyedüliként máshol is betöltötte ezt a posztot. Ami a többieket illeti, Bruno Famin eddig fél évet töltött az Alpine-nál, míg a két távozó szakembert váltó Laurent Mekiesnek és Komacu Ajaónak természetesen az idei lesz az első szezonja a csapat első embereként.

A másik kilenc csapatfőnök esetében tehát ez az összeg tizenhat és fél. Horner esetében ráadásul az is figyelemre méltó, hogy még mindig a fiatalabb csapatfőnökök közé tartozik. Andreas Seidl 2019-es érkezéséig ő volt a legifjabb a mezőnyben, aztán a német szakember távozásával, valamint Vowles és Alunni Bravi kinevezésével visszaesett a harmadik helyre. A legutóbbi két váltás után pedig már az ötödik pozícióban, de még így is a lista első felében van.

Friss