back to top
2024. május 06. 06:38

KezdőlapF1Ha nincs Ferrari, jó a GP2-es autó – így tesztelt Michael Schumacher...

Ha nincs Ferrari, jó a GP2-es autó – így tesztelt Michael Schumacher a nagy visszatérés előtt (videó)

-

Nemcsak a visszarázódás, hanem saját állapotának felmérése is célja lehetett Michael Schumachernek azzal, hogy 2010-es visszatérése előtt az első számú utánpótlás-széria versenyautójával teljesített három napos tesztet. A hétszeres világbajnok a GP2 mérnökeinek is segített, és közben igencsak gyorsnak bizonyult.

Valószínűleg nehezen lehetett már fokozni a várakozást Michael Schumacher 2010-es visszatérése előtt, de ha valami alkalmas volt erre a célra, akkor az kétségtelenül egy, a hivatalos előszezoni tesztelés kezdete előtt, külön a hétszeres világbajnoknak tartott három napos felkészülés volt.

Miután 2009. december 23-án a Mercedes bejelentette, hogy gyári visszatérésével együtt a 2006 végén visszavonult Schumachert is visszacsábította a sportágba, maradt némi kérdőjel a 41 esztendős veterán fizikai állapotával kapcsolatban, mert bár a német pilóta a negyedik X után is huszonéves sportolókat megszégyenítően fitt volt, a 2009 elején kis híján az életébe kerülő motoros balesete nem múlt el nyomtalanul.

Schumacher visszatért, majd nem nyert semmit, de így is világbajnokot faragott a Mercedesből

Amennyiben nem töri össze magát, már a 2009-es Európa Nagydíjon újra F1-es autóban láthattuk volna a Hungaroringen fejsérülést szenvedett Felipe Massa helyetteseként, ám miután Mugellóban tesztelte a 2007-es Ferrarit, kiderült, hogy a nyaka nem bírja a terhelést. Noha állítása szerint 2010 januárjára a sérülés már abszolút a múlté volt, a puding próbája az evés, így a spanyolországi Jerezben rendezett GP2-es teszt ebből a szempontból is hasznos volt.

A három nap során Schumacher változó körülmények között vezette az F1 közvetlen előszobájának számító sorozat tesztautóját, és amellett, hogy visszarázódott a ritmusba, a GP2-es mérnököknek is segített a 2011-ben érkező újabb generációs kocsi fejlesztéséhez szánt felfüggesztés-variációk és egyéb újítások kipróbálásával, miközben leendő mercedeses versenymérnöke, Andrew Shovlin, illetve a Lewis Hamilton mérnökeként igazán ismertté váló, de 2012-ben egy szezont Schumacher oldalán is lehúzó Peter Bonnington őt segítette a helyszínről.

Végül összesen 1151 km-t tett meg, a harmadik napon pedig az idő már azt is lehetővé tette, hogy egy teljes F1-es versenytávot teljesítsen. A legjobb ideje 1:24.621 lett, ami csupán négy tizeddel maradt el Kobajasi Kamui 2008 októberében elért GP2-es pályacsúcsától. A 2009-ben az F1-ben a Toyotával bemutatkozó japán versenyző azonban lágyabb gumikon érte el ezt, a pontosabb összehasonlítást így a 2009-es GP2-es idők adták, amelyek legjobbjánál Schumacher 6 tizeddel bizonyult gyorsabbnak, ami még úgy is megsüvegelendő, hogy a teszten ő használt gumimelegítő paplanokat.

Michael Schumacher, teszt, GP2, Jerez, 2010
Fotó: GP2 Media

„A mai nap jó volt, különösen azért, mert hosszú idő óta vezethettem ismét olyan autót, amely közel áll egy jelenlegi Forma–1-es géphez. Annak ellenére, hogy az időjárás nem olyan volt, amilyennek mindannyian szerettük volna, minden érzékszervem teljesen élessé vált, úgyhogy már önmagában ezért megérte. A kezdettől fogva jól éreztem magam a pályán, és természetesen szeretnék köszönetet mondani a csapatunknak és a GP2-es szériának a lehetőségért” – idézte a hétszeres világbajnokot saját honlapja az első tesztnap után.

A harmadik napot követően a hétszeres világbajnok kijelentette: „Nagyon boldog vagyok azzal, ahogy ment a teszt. Jól dolgoztunk, az idők és a következetesség is rendben volt, mindent el tudtunk végezni, amit terveztünk. Fittnek érzem magam és azonnal kényelmesen éreztem magam az autóban. Hé, csapjunk oda!”

Michael Schumacher, teszt, GP2, Jerez, 2010
Fotó: GP2 Media

„Fantasztikus lehetőség volt ez a GP2-es szériának és mindenkinek, aki részt vesz benne. Michael Schumacher analízise és visszajelzései fantasztikusak, a hét során vele dolgozó GP2-es technikai csapat pedig pozitív azt illetően, hogy amit ebből a tesztből tanultak, az még jobb autót eredményez majd 2011-ben – mondta Bruno Michel, a GP2 főnöke. – Nagyon örülünk, hogy Michael a mi autónkat választotta, hogy újra megérezze, milyen egy nagyteljesítményű versenygép. Azt mondta, ez áll a legközelebb egy jelenlegi F1-es autóhoz. Össze is hasonlította az F1-es és GP2-es autó kezelhetőségét.”

Természetesen amennyiben lehetőség lett volna erre, Schumacher Forma–1-es autót vezetett volna, ám mivel a Mercedesnek nem állt rendelkezésére legalább két éves technika, ezt nem tudta megtenni úgy, ahogyan a Massa helyére tervezett beugrásakor a Ferrari F2007-essel körözött. Mivel már a riválist erősítette, a Ferrari értelemszerűen nem adott volna neki autót, így aztán maradt a nevelőszéria Dallara-kasztnis, Mechachrome V8-assal hajtott 620 lóerős versenygépe.

Videók a tesztről:

Friss