back to top
2024. május 06. 15:25

KezdőlapF1Forradalmasíthatja az F1-es közvetítéseket az Apple csúcseszköze (videó)

Forradalmasíthatja az F1-es közvetítéseket az Apple csúcseszköze (videó)

-

Lehet, hogy már nem kell sokat várni ahhoz, hogy teljesen máshogy nézzük az F1-es futamokat és más sporteseményeket.

Igazi forradalmat hozhatnak a sportközvetítésekben (is) a kiterjesztett valóság alapú (XR – extended reality) eszközök, amelyekkel a néző a jelenleginél sokkal jobban az események sűrűjében érezheti magát amellett, hogy rengeteg pluszinformációval gazdagodhat.

Persze a fejlesztők még csak most kezdik kiaknázni ezt a területet, de elképzelhető, hogy az XR headsettel rendelkezőknek előbb-utóbb olyan élményekben lehet része, ami csak a helyszínen szurkolóknak.

Még soha nem láttuk úgy az F1-et, ahogy az idén fogjuk

A kanapénkon ülve, az „első sorból” élvezhetünk majd akár futball- vagy kosármeccset, miközben sokkal több információt kapunk a helyszíni nézőknél. A valós élményt nyilván semmi nem pótolhatja, de ha választani kell a hagyományos közvetítés és az XR között, nem lesz kérdés, hogy melyik nyújtja az ütősebb élményt.

Hogy ez a jövő miként festhet a Forma–1-ben, azt John LePore dizájner mutatta meg nekünk, és készített egy koncepciót az Apple 3500 dolláros, Vision Pro nevű XR headsetjéhez.

A koncepció lényegében egy 3D-s live timingot tár elénk, amellyel a dohányzóasztalunkra vetítve, valós időben követhetjük az autók mozgását a pályán, miközben a falunkra vetítve a televíziós közvetítést is figyelhetjük. A lehetőségek tárháza pedig végtelen: a szektoridőktől, sebesség– és egyéb adatoktól kezdve a belső kamerás felvételekig bármit megjeleníthetünk a nappalinkban anélkül, hogy különböző hagyományos eszközöket kellene egyszerre figyelnünk, vagy azok képernyőjén ide-oda váltogatnunk.

Friss