back to top
2024. július 27. 02:18

KezdőlapF1Több mint 100 éves az „F1” rendszám, amelyet tulajdonosa elképesztő pénzért sem...

Több mint 100 éves az „F1” rendszám, amelyet tulajdonosa elképesztő pénzért sem hajlandó eladni

-

16 évvel ezelőtt ezen a napon vásárolta meg országos rekordot jelentő áron az „F1” rendszámtáblát egy brit üzletember. Azóta ennek a sokszorosát ajánlották neki, ám ő nem akar megválni gyűjteményének ékes darabjától.

A rendszámokat minden országban szabályozzák, hogy milyen sorrendben követik egymást a betűk és a számok. Azonban, ahogyan Magyarországon, úgy máshol is megvan a lehetőség, hogy különleges darabokat csináltassanak, amelyeket aztán vagy büszkén használnak, vagy eladnak. Az egyik legértékesebb darab a világon, az „F1” feliratú rendszámtábla.

Érdekesség, hogy maga a tábla jóval idősebb annál, amire a legtöbben gondolnak, amikor meglátják ezt a két karaktert. A rendszámtáblát ugyanis 1904-ben, az angliai Essex megyében regisztrálták. Mint ismert, a Forma–1-es világbajnokság csupán 1950-ben indult világhódító útjára, de magát a kategóriát is csak 1946-ban hozták létre, vagyis a rendszámtábla minimum 42, de inkább 46 évvel „megelőzte saját korát”.

Végül több mint 100 évig, egészen pontosan 2008-ig használták Essex megyében. Legutoljára a helyi tanács elnöke közlekedett vele, egy Volvo S80-as volánja mögött. Azonban 2008. január 26-án, azaz napra pontosan 16 éve ezen a napon brit rekordot jelentő összegért, 440 625 fontért eladták. Bár az összeg horribilisnek hangzik egy rendszámtábláért, a világcsúcstól már akkor is bőven elmaradt, hiszen sajtértesülések szerint ugyanabban az évben egy abu-dzabi üzletember 7,1 millió dollárt fizetett az „1” feliratú rendszámtábláért.

A vevő egy bizonyos Afzal Kahn volt, aki autótervezőként és üzletemberként dolgozott. A 90-es években létrehozta a Kahn Design nevű cégét, amely kezdetben az autók testreszabását végezte, majd később a teljes járműfelújítás is szerepelt a portfólióban. Emellett szerepelt különböző televíziós műsorokban, 2014-ben pedig amolyan életműdíjat is kapott.

Évekig üldöztem – nyilatkozta Kahn, miután megvásárolta a rendszámot. – Nem tudom elhinni, hogy végre megszereztem! Minden férfi álma, hogy egy ilyen rendszám legyen a tökéletes autóján.” Az összegről sokat elmond, hogy a rendszámtábla először egy McLaren SLR-re került fel, amelyet ennél jóval kisebb pénzért, 300 ezer fontért vásárolt meg.

Azóta már átkerült egy Bugatti Veyronra, és a BBC korabeli jelentése szerint 2010-ben 5 millió fontot ajánlottak érte, amit Kahn visszautasított. Három évvel később a brit sajtó arról számolt be, hogy a 6 millió fontos ajánlatot sem fogadta el. Erről egy szóvivő is beszélt, aki a pontos összeget ugyan nem erősítette meg, de azt igen, hogy valóban volt megkeresés.

„Kaptunk egy jelentős, több millió fontos ajánlatot az »F1« rendszámtábláért, amelyet azonnal visszautasítottunk – idézte a Daily Mail. – Kahn úrnak nem áll érdekében, hogy eladja az »F1«-et, amely a kedvenc rendszámtáblája. A nagy becsben tartott rendszámtáblák értéke az ingatlanokkal vagy más befektetésekkel ellentétben nem ingadozik, csak növekszik. Az embereket nem kellene megdöbbentenie, hogy a rendszámtábla több millió fontot ér.”

A hír kapcsán az SWNS arra hívta fel a figyelmet, hogy ebből az összegből 6 Bugatty Veyront, 75 Range Rovert vagy akár 600 Ford Fiestát lehetne venni. Mondhatni, ez szép pénz egy tábllláért, amelyen egy betű és egy szám szerepel egymás mellett, ráadásul itt még nem volt vége. 2018-ban ugyanis újabb, ezúttal 10 millió fontos ajánlat érkezett, ám Kahn ebből sem kért.

Elmondása szerint nem is áll szándékában eladni a számtalan különleges rendszámtáblából áll gyűjteményének egyik legékesebb darabját, pedig ez az összeg már világrekordot jelentene. Apropó rekord: a brit csúcsot azóta négy rendszámtábla is megdöntötte. A jelenlegi listavezető a „25 O”, amelyet 2014 novemberében egy gyűjtő, John Collins vett meg 518 ezer fontért.

Friss