2024. április 30. 09:56

KezdőlapF1Michael Schumacher olyat mutatott Rosbergnek, ami visszavonulásba kergette honfitársát

Michael Schumacher olyat mutatott Rosbergnek, ami visszavonulásba kergette honfitársát

-

A Williams F1-es istállójának csapatfőnöke felidézte, mi az, amit ő és Nico Rosberg tanult a Mercedesnél 2010 és 2012 között versenyző Michael Schumachertől, és aminek segítségével utóbbi világbajnok lett.

Noha nemhogy világbajnokságot, de még csak futamot sem nyert a Mercedesszel, Michael Schumacher így is rengeteget adott a 2010-től Brawn GP-ből a német márka gyári csapatává átvedlő brackley-i istállónak. De nemcsak a Mercedes profitált a hétszeres világbajnok jelenlétéből, hanem a Schumacherrel egyszerre érkező Nico Rosberg is, aki James Vowles, az istálló korábbi sportigazgatója szerint a honfitársától ellesett hozzáállásnak köszönheti világbajnoki címét.

„Michael tanította meg nekem, hogy miként kell igazán keményen dolgozni” – mutatott rá a manapság már a Williams csapatfőnökeként tevékenykedő Vowles a High Performance podcast vendégeként arra, hogy ő mit tanult a Mercedest 2010 és 2012 között erősítő bajnoktól.

Rosberg szerint Schumacher ebben nem volt már a régi 40 felett

A 44 esztendős szakember ezután kifejtette, mi az, amiben Schumacher még 40 fölött is elképesztően magas szinten teljesített.

„Nem Michael volt a legügyesebb az autóban, mert mint mondtam, az Lewis [Hamilton], de tudta, hogyan sajtoljon ki minden milliszekundumot magából és a csapatból. Ő vezér volt. Azt mondta, hogy »Erre megyek«, a csapat pedig követte. A garázs mindkét oldala azt akarta, hogy jól teljesítsen. Olyannyira, hogy a karrierem egyik nagy bánata, hogy nem hoztunk össze neki egy győzelmet. Ez a mai napig fáj nekem, mert megérdemelte, hogy nyerjen” – utalt arra Vowles, hogy Schumachernek a Mercedesszel a 2012-es valenciai 3. hely volt a legjobb eredménye.

És bár Rosberg leginkább arról mesélt a Schumacherrel közös évekből, hogy a hétszeres világbajnok milyen pszichológiai játszmákat űzött vele, Vowles szerint a fentebb taglalt hozzáállást is elleste a nála 16 évvel idősebb csapattársától.

„A Michael, akit a médiában láttunk, nagyon más volt ahhoz képest, akit a színfalak mögött. Alapvetően így csinálta. Mindenkit összekovácsolt, majd vezetett az úton. Mindent kihozott mindenből, minden ezredet kisajtolt magából, olyan későig dolgozott, amíg kellett, annyi órát, amennyit kellett. Így működött. Nico pedig elképesztően sokat tanult tőle. Ez formálta azt a Nicót, aki végül világbajnok lett. Hogy minden egyéb árán sajtold ki, amit csak lehet” – mondta Vowles, mire Jake Humphrey, a podcast egyik házigazdája közbevetette: „Annyira, hogy végül távoznod kell, miután világbajnok lettél.”

James Vowles a tavalyi Magyar Nagydíjon nekünk is beszélt arról, hogy mit tanított neki Michael Schumacher és Lewis Hamilton:

Schumachertől és Hamiltontól is tanult valamit – exkluzív interjú a Williams csapatfőnökével

„Pontosan. Az áldozat, ami fájdalmas volt a számomra, amikor elengedtem a családomat, barátaimat és szeretteimet, na, ő egy évig ezt csinálta – utalt Rosberg 2016-os szezonjára Vowles. – Aztán úgy döntött, és ezért minden tiszteletet megérdemel, hogy valójában nem ez az az élet, amit élni akar.”

A célját viszont elérte, és azzal, hogy egy évig a családját is háttérbe szorítva mindent a végső győzelemnek rendelt alá, sikerült legyőznie Lewis Hamiltont. Utólag maga is elmondta, hogy ez akkora áldozatokat követelt tőle, ami hosszú távon nem volt fenntartható, enélkül viszont úgy érezte, hogy nem szállhatna ismét eséllyel harcba Hamilton ellen.

Michael Schumacher tényleg ennyire gyenge volt második F1-es karrierje során?

Friss