2024. május 03. 09:54

KezdőlapF1Elkezdődött: itt az első 2024-es Forma-1-es autó

Elkezdődött: itt az első 2024-es Forma-1-es autó

-

Megmutatta idomait az első 2024-es Forma-1-es autó. A múlt hónapban csapatvezetőváltáson átesett Haas nyitja a sort a VF-24-es modellel.

Amióta a Haas 2016-ban megérkezett a mezőnybe, nem egyszer előfordult, hogy a csapatok közül utoljára hagyták aktuális versenyautójuk leleplezését az előszezonban, s bármiféle esemény nélkül csak az első tesztnapon tolták ki azt a garázsból a kötelező fotózásra.

Egy ideig úgy tűnhetett, hogy idén is ezt a taktikát választja a csapat, hiszen sokáig nem is jelöltek meg időpontot a bemutatóra – mígnem a múlt héten, utolsóként és váratlanul előálltak a február 2-i dátummal, amivel azonnal a 2024-es autóbemutatók listájának élére ugrottak.

Az amerikai istállónál nagy változások mentek végbe január folyamán, hiszen amellett, hogy távozott Simone Resta a technikai igazgatói posztról, Günther Steiner csapatvezetői szerződését sem hosszabbították meg, így nyolc év után először már nem ő, hanem a hozzá képest jóval inkább műszaki szemléletű Komacu Ajao vezeti a csapatot egy új szezonba.

Egy utolsót még belerúgott a távozó csapatfőnökbe a Haas tulajdonosa, amivel másoknak is ártott

A kezdetektől fogva a csapattal lévő japán szakember kinevezésétől Gene Haas azt várja, hogy elődjéétől eltérő kvalitásaival fel tudja majd emelni az istállót a konstruktőri tabella utolsó helyéről, ahol az elmúlt három szezonból kétszer is zárt.

A pilótafelállásban azonban marad a stabilitás Nico Hülkenberg és Kevin Magnussen rutinos kettőse révén. A német a második, a dán pedig már a hetedik szezonját kezdi meg az istállóval. Ám dacára annak, hogy ketten együtt már 366 nagydíjon álltak rajthoz, összesen egyetlen dobogós hellyel rendelkeznek az F1-ben, s a tavalyi év után mindkettőjük karrierjében nagy ugrást jelentene, ha legalább rendszeres pontszerzők lehetnének idén a Haasszal – amelytől az előrelépést inkább a szezon második felére várja az új csapatfőnök.

Az autó első alkalommal február 11-én, Silverstone-ban fog pályára gördülni egy bejáratás erejéig, 21-én pedig már Bahreinben lesz jelenése a háromnapos kollektív teszten.

A bemutatók sorát hétfőn, február 5-én a Williams és a Sauber folytatja.

 

Friss