2024. május 04. 13:05

KezdőlapF1Hamilton most megtette, amitől Ayrton Sennát megfosztotta az élet

Hamilton most megtette, amitől Ayrton Sennát megfosztotta az élet

-

Lewis Hamilton 2025-ben megteszi azt, ami példaképének csak a terveiben szerepelt, 1994-es halála pedig megfosztotta őt attól, hogy az álom valósággá váljon.

Noha végletekig romantikus gondolat lenne azt feltételezni, hogy Lewis Hamilton bálványa, Ayrton Senna tervezett, ám soha meg nem valósuló karrierlezárását akarja beteljesíteni azzal, hogy a Ferraritól vonulhat majd vissza, és csak ezért igazolt Maranellóba, egészen biztosak lehetünk benne, hogy a hétszeres világbajnok tisztában van vele, a brazil legenda is hasonlóképp akart búcsút inteni a Forma–1-nek.

Hivatalos: Lewis Hamilton a Ferrarihoz igazol

Az 1994. május 1-jén, 34 évesen elhunyt háromszoros világbajnok azonban csupán közel került a Scuderiához. Először Mauro Forghieri, a Ferraritól 1987-ben távozó technikai igazgató próbálta elcsábítani még azelőtt, hogy Senna a McLarenhez igazolt volna, de nem járt sikerrel. Évekkel később pedig már Senna volt az, aki váltani akart, de Jean Todt, az olaszok akkori csapatfőnöke nem volt hajlandó felrúgni akkor versenyzői, Jean Alesi és Gerhard Berger szerződését.

„Néhány héttel az érkezésem után, az Olasz Nagydíj hétvégéjén, egy szállodában találkoztam Ayrton Sennával. Én felajánlottam neki, hogy 1995-ben jöjjön a Ferrarihoz, ám ő ragaszkodott az 1994-es szerződéshez. Alesival és Bergerrel már korábban megállapodtunk, így nem tudtuk teljesíteni Senna kérését. Ő erre annyit mondott, a Forma–1-ben nem számítanak a szerződések, erre azonban azt feleltem, hogy nekem viszont igen. Sajnos nem derülhetett ki, mit tudott volna nyújtani 1995-ben nyújtani” – nyilatkozta Todt 2021-ben a beIN Sports-nak.

Teljesen máshogy alakulhatott volna Senna pályafutása, ha a legendás mérnök terve sikerrel jár

A McLarenből kiábrándult Senna így a Williams-hez igazolt 1994-re, ám ennek ellenére nem tett le arról, hogy a Ferrarinál fejezze be a karrierjét. „Egy napon elveszlek feleségül, egy napon pedig a Ferrarinak fogok dolgozni. A karrieremet náluk, az életemet pedig veled fogom befejezni” – idézte a brazilt Tom Rubython „The Life of Senna” című könyvében Adriane Galisteu, Senna utolsó barátnője, hozzátéve, Sennát nem izgatta, hogy a Ferrari akkoriban a közelében sem volt annak, hogy vb-címre alkalmas autót adjon neki, a csapat tradíciója és mítosza miatt így ia a vörösöknél akart versenyezni.

Előtte azonban kitöltötte volna két éves szerződését a Williamsszel – nagyon hasonló helyzetben volt tehát, mint Hamilton, aki szintén két évvel hosszabbított tavaly, de végül egy év után fog távozni –, és legkorábban 1996-tól lett volna a a Ferrari pilótája. Ezt halála előtt néhány nappal Luda di Montezemólónak, a Ferrari akkori elnökének is megerősítette, amiben bizonyára szerepet játszott a Williams pocsék szezonkezdete.

1989, Brazil Nagydíj, rajt, Gerhard Berger, Ferrari, Ayrton Senna, McLaren, Riccardo Patrese, Williams
Senna csak éveken át versenyzett a Ferrari ellen, a maranellóiak autóját végül soha nem vezethette / Fotó: GoodYear

„A tragédia előtt szerdán eljött hozzám Bolognába. Azt mondta, hogy bármi áron szeretne a Ferrari pilótája lenni és meg akar szabadulni a Williamstől – nyilatkozta Montezemolo 2020-ban a Sky Italiának. – Abban maradtunk, hogy Imola után beszélünk. Aztán történt, ami történt. Annak a csapatnak [Senna] szerződtetése lett volna a hab a tortán, mint Michaelé később.”

Mivel mint általában bebizonyosodik, két hab nehezen fér meg egy tortán, Senna csapatváltása esetén Montezemolo szerint Schumachert nem igazolták volna le. Legalábbis 1996-ban nem. „Ez egy szép álom, de ezzel lábon lőttük volna magunkat. Nagy szenzáció lett volna, de a Ferrarinak nem tett volna jót. Két ilyen szintű sztárpilótával az ember nem nyer”– erősítette meg Montezemolo, hogy ugyanazt a filozófiát alkalmazták volna Sennával is, mint Schumacherrel, és pont emiatt nem igazolták volna le mindkettejüket.

A maranellóiak Hamilton megszerzésével azonban most szakítanak ezzel a hozzáállással – mondhatjuk, hogy már 2014-ben szakítottak, amikor Fernando Alonso mellé visszahozták Kimi Räikkönent, de a finn addigra minden volt már, csak alfahím nem –, így 2025-től megnézhetjük, hogy miként tudnak menedzselni két toppilótát.

Meglepő helyen zárhatta volna F1-es pályafutását Ayrton Senna, ha nem hal meg 94-ben

Friss