2024. május 03. 11:18

KezdőlapF1Hamarosan eldőlhet Christian Horner sorsa a Red Bullnál, már jelölt is van...

Hamarosan eldőlhet Christian Horner sorsa a Red Bullnál, már jelölt is van a helyére

-

Felgyorsulhatnak az események Christian Horner zaklatási ügye körül, és néhány napon belül akár döntés is születhet a Red Bull csapatfőnökének sorsáról.

Noha egyelőre nincs túl sok konkrétum az ügyben, már önmagában az sokatmondó, hogy a Red Bull (az anyacég, és nem az F1-es csapat) reagált a Christian Horner körül kirobbant botrányról elsőként beszámoló holland De Telegraaf megkeresésére, és megerősítette, hogy független vizsgálat zajlik a zaklatással vádolt csapatfőnökkel szemben. Miközben sok minden múlik majd azon, hogy mi lesz ennek a vizsgálatnak az eredménye, már a puszta létezése is nagyon komoly ügyet sejtet a háttérben, véli Erik van Haren, a sztorit lehozó lap újságírója.

„Az ember mindig sok mindent hall az ilyen ügyekben, de újságíróként mindig kicsit visszafogottnak kell lennünk, mielőtt kiderülne, hogy valójában mi zajlik. De amit biztosan tudunk, hogy vád vagy vádak merültek fel a Red Bull ausztriai főhadiszállásán, azaz nem az F1-es csapaton belül, hanem ahová az összes Red Bull sportprojekt tartozik. Ezek egy olyan személytől származnak, aki előállt ezzel, és úgy tűnik, hogy számos bizonyíték is van Horner transzgresszív viselkedésére” – ecsetelte van Haren a vele készült beszélgetés során.

Christian Horner, Olasz Nagydíj
Meg vannak számlálva Christian Horner napjai a Red Bull élén? / Fotó: Bertusz Dávid/TRP Media

„Számos tippet kaptam és sokat telefonálgattam az utóbbi napokban. A Red Bull ausztriai főhadiszállása megerősítette, hogy már zajlik egy vizsgálat, és bevontak egy független ügyvédet, hogy kezelje ezt és mindegyik felet meghallgassa. Szóval ez nem ma vagy tegnap kezdődött. Rendkívül komoly a helyzet, és ők is nagyon komolyan veszik.”

„Úgy tűnik, van bizonyíték, de azt én nem láttam, ezért ismétlem, óvatosnak kell lenni. De komolyan veszik, amit a Red Bull is megerősített a kérdésünkre. Önmagában már az a tény mond valamit, hogy választ vártunk. Horner maga tagadja a vádakat. Bőven adtunk neki lehetőséget arra, hogy reagáljon, ami egy teljes hétvégébe telt. Természetesen ez is ügyvédek bevonásával történt, de eddig csak annyit mondott, hogy tagadja a vádakat.”

A Red Bull a De Telegraaf megkeresésére az alábbit közleményt juttatta el az újsághoz:

„Miután a vállalat tudomására jutott egy bizonyos vád, független vizsgálatot indítottunk. A jelenleg is zajló folyamatot egy külsős, erre szakosodott ügyvéd végzi. A vállalat rendkívül komolyan veszi ezeket az ügyeket, a vizsgálatot pedig igyekszünk a lehető leggyorsabban lezárni. Nem lenne illő most ennél többet mondani.”

„Extrán jelentős, hogy kijöttek ezzel a közleménnyel – mutatott rá van Haren. – Ha egyáltalán semmi nem történt volna, ha mindez nagyon korai lenne, soha nem mondták volna azt a Telegraafnak Hollandiából, hogy független vizsgálat zajlik, és nagyon komolyan vesszük. Akkor vagy annyit mondtak volna, hogy nem kommentálják, vagy hogy ezek csak pletykák, vagy hogy hazugságon alapuló feltételezések. De ehelyett néhány órán belül ezt a választ adták, ami nagyon sokatmondó.”

Valójában a Red Bull akarja eltávolítani Hornert? – felesége hisz a csapatfőnök ártatlanságában

Az újságíró szerint érdekes, hogy a reakció Ausztriából érkezett, és most az a kérdés, hogy mit fog lépni a Red Bull felsővezetése. Közbeavatkoznak, és legalább a vizsgálat idejére felfüggesztik Hornert, vagy megvárják a vizsgálat végét, és csak utána döntenek? „Tavaly is beszéltünk már róla, hogy kisebb hatalmi harc zajlik Helmut Marko Red Bull-tanácsadó és az osztrák oldal, illetve Horner között. Ez most nagyon bizarr lezárásához érkezhet. Nem titok, hogy Horner és Marko egyre inkább olyanok, mint tűz és víz. Természetesen nyilvánosan úgy tesznek, mintha minden rendben lenne, de ha az ember körbekérdez egy kicsit, már más képet kap” – utalt van Haren arra, hogy hatalmi csatározások húzódhatnak az ügy hátterében.

Van Haren arról is beszélt, hogy a Red Bull F1-es csapatát is keresték, de az nem akarta egyelőre kommentálni a történéseket

Mit jelentene mindez Verstappenre nézve?

Amennyiben Christian Horner belebukik az ügybe és távozik a csapatfőnöki pozícióból, úgy a Motorsport-Magazin információi szerint Jonathan Wheatley (főképen), a jelenlegi sportigazgató léphet a helyébe. Horner lemondása vagy menesztése pedig akár Adrian Newey-ra, a csapat sztártervezőjére is hatással lehet, illetve nagy kérdés, hogy mit szól majd mindehhez Max Verstappen.

Ha a zaklatással vádolt Horner bukik a Red Bullnál, az Newey-t is elsodorhatja

„Horner a Red Bull Racing csapatfőnöke és ügyvezető igazgatója, több mint 1000 ember dolgozik neki. Rendkívül fontos az operációs teendők terén, ugyanakkor köztudott, hogy Helmut Marko hozza a nagy döntéseket, ő dönti el, hogy kik ülnek azokban a székekben – mondta van Haren. – És igen, lehet, hogy Horner az a fickó akart lenni, aki szintén ezt akarta csinálni, de az Helmut Marko, ő hozza a komoly döntéseket. Úgyhogy, ha kést szorítanánk Max Verstappen, a csapat legfontosabb tagjának torkához, hogy válasszon Christian Horner és Helmut Marko között, mindig Helmut Markót választaná. Ettől az egész sztoritól függetlenül mindig is azt mondta, hogy rendkívül lojális Marko irányába. Tavaly, amikor úgy tűnt, hogy a dolgok félresiklanak és Helmut Markót kissé a kijárat felé terelték, Verstappen Katarban megmondta a thai tulajdonosnak, hogy azt akarja, hogy Helmut maradjon, különben lehet, hogy ő is távozik.”

Van Haren nem hiszi, hogy Horner kiválása érzékenyen érintené a hollandot, „mert végső soron nem Horner építi vagy tervezi az autót, nem ő hozza a nagy döntéseket.” Azt elismeri, hogy az 50 esztendős szakember „természetesen fontos szereplő Max Verstappen karrierjében, de szerintem vannak emberek a csapatban, akik fontosabbak neki, és eközben mostanra Verstappen is kiérdemelte azt a státuszt, amelyben nem egy embertől függ.”

Max Verstappen, Christian Horner, Helmut Marko, Red Bull
Verstappen inkább Marko mellé állna? / Fotó: Dan Istitene/Getty Images/Red Bull Content Pool

Ennyire persze jelenleg felesleges előreszaladni, viszont az elkövetkező napokban felgyorsulhatnak az események, hiszen február 15-én mutatják be az idei Red Bullt, így legkésőbb addig tisztázódnia kell a helyzetnek. Így vélekedik az Auto Motor und Sport is, amely úgy tudja, ezen a héten pénteken tarthatják az üggyel kapcsolatos meghallgatást a Red Bull Milton Keynes-ben található központjában.

Friss