2024. május 03. 14:51

KezdőlapF1Valójában a Red Bull akarja eltávolítani Hornert? – felesége hisz a csapatfőnök...

Valójában a Red Bull akarja eltávolítani Hornert? – felesége hisz a csapatfőnök ártatlanságában

-

Érdekes pletykák jelentek meg Christian Horner, a Red Bull Forma–1-es istállójának zaklatási ügye kapcsán. Lehet, nem véletlen, hogy ez a botrány pont most robbant ki?

Bombaként robbant a hír minap, hogy a Red Bull ausztriai anyacége független vizsgálatot kezdeményezett Christian Horner, az energiaitalosok F1-es istállójának csapatfőnöke ellen, miután tudomására jutottak bizonyos vádak. Hogy pontosan milyen vádak, azt nem árulták el, de a több külföldi sajtóorgánum is tudni véli, hogy az 50 esztendős szakember nem megfelelő viselkedést tanúsított az egyik női alkalmazottal szemben, a Bild információi szerint pedig illetlen képeket küldött neki.

Komolynak tűnik Horner zaklatási ügye, a Red Bull a lemondást tanácsolta neki

A sztorit először lehozó De Telegraafnak Horner minden vádat visszautasított, a The Sun pedig megszólaltatott egy Horner feleségéhez, a korábbi Spice Girls-tag Geri Hornerhez (lánykori nevén Geri Halliwell) közel álló személyt, aki szerint Geri teljes mértékben kiáll férje mellett, és minden ismerősnek azt mondja, hogy nem hisz a pletykáknak. „Geri egész hétvégén sírt, miközben vigyázott a gyerekekre. Ragaszkodik hozzá, hogy Christian semmi rosszat nem tett” – idézte a lap a személyt.

Horner és felesége 7 éves közös fiút nevel, míg előző kapcsolatukból mindkettejüknek van egy-egy lánya.

A Sun hozzáteszi, hogy a vádak értelemszerűen veszélyeztetik Horner pozícióját a Red Bull F1-es csapatában – a Motorsport-Total.com szerint a Red Bull felső vezetése már javasolta is a lemondást Hornernek, miután bizonyítékokkal rendelkezhetnek –, illetve egy érdekes mondatot is elejtettek a cikkükben: „A vizsgálat az F1-es csapaton belüli, Red Bull-társalapító és Horner-szövetséges Dietrich Mateschitz halála utáni hatalmi harc közepette indult el.”

A lap természetesen arra céloz, hogy miután Dietrich Mateschitz tavalyelőtt elhunyt, a Red Bull anyacége teljesen átalakította a vállalat vezetését, és nem egyetlen utódot, hanem egy három főből (Franz Watzlawick, Alexander Kirchmayr és Oliver Mintzlaff) álló igazgatói tanácsot nevezett ki. Az F1-es csapatok ügye Mintzlaff alá került, akiről azóta többször is felmerült, hogy igyekszik csökkenteni a Red Bull F1-es istállóját 2005 óta irányító, azzal eddig hat konstruktőri és hét egyéni világbajnoki címet nyerő Horner befolyását.

Súlyos politikai háború zajlik a Red Bullnál, az egyik kulcsember hamarosan távozhat

Hogy ez a feltételezés nem légből kapott, azt a The Telegraph cikke is mutatja.

„A Forma–1 fő játékosai hétfőn az F1-es bizottság ülésén voltak a Formula One Management (FOM) irodáiban, amikor napvilágot láttak a hírek a Christian Horner egy női alkalmazott felé tanúsított nem megfelelő viselkedése miatti vizsgálatról. Miközben látszólag mindenkinek a telefonja folyamatosan pittyegett, ahogy a hírek elárasztották a közösségi médiát, Horner nyíltan beszámolt az eseményekről, és elmondta, pontosan tudja, miről szóló üzeneteket kapnak a többiek, majd hozzátette, hogy a vádak teljességgel alaptalanok.”

„A sztori időzítése nem volt szerencsés Hornernek. Vagy talán mégsem. Egyesek szerint ugyanis korántsem volt véletlen, és pont az volt a célja, hogy a lehető legnagyobb zavart keltse” – olvasható a cikkben.

A Telegraph ezután hozzáteszi, hogy természetesen amennyiben a független vizsgálat során bebizonyosodik, hogy a vádak megállják a helyüket, Hornert el kell számoltatni. Viszont kiemelik, hogy Mateschitz halála óta pletykálnak a Red Bullon belül zajló hatalmi harcokról, és mindenképpen érdekes, hogy a Red Bull Austria vette a kezébe az ügyet és ők is reagáltak a sajtómegkeresésekre a Red Bull emberi erőforrás részlege helyett.

Hogy pontosan mi lehet a háttérben, azt persze legfeljebb idővel tudhatjuk meg, de az biztos, hogy Dietrich Mateschitz halála számos változást hozott. Addig ugyanis az ő szava volt a döntő a céget érintő ügyekben, amivel vitatkozni nem lehetett. A halála után a Red Bull F1-es dominanciája ellenére a háttérben azonban kezdtek igencsak elmosódni a határvonalak, és felmerültek olyan kérdések, hogy az F1-es csapatot nemcsak üzleti érdekből, hanem főként szenvedélyből működtető Matechitz fia és örököse, Mark is hasonlóan áll-e majd a projekthez, vagy esetleg a család thai partnereinek nem lesznek-e más tervei.

Dietrich Mateschitz
Mateschitz halála felbolygatta a Red Bultl / Fotó: Red Bull Content Pool

Ezeket a félelmeket aztán a háromtagú igazgatótanács kinevezésével eloszlatták, és az F1-es csapatokat felügyelő Mintzlaff úgy vélte, az üzlet jövedelmező, így folytatják a tevékenységüket a királykategóriában. Azok a pletykák azonban nem ültek el, melyek szerint Horner kapcsolata az új vezetéssel korántsem felhőtlen, tavaly ősszel pedig számos forrás arról számolt be, hogy a csapatfőnök megpróbálta kifúrni a megnyilvánulásaival az istállót több alkalommal is nehéz helyzetbe hozó Helmut Markót, a Red Bull 80 esztendős tanácsadóját és Mateschitz egykori bizalmasát.

Ezeket a találgatásokat aztán mindkét fél tagadta, Horner azonban elismerte, hogy volt „némi apróbb nézeteltérés” közte és Marko között a Red Bull által képviselt irányról, de ezután kijelentette, hogy „minden rendben”, míg Marko közölte: nem Mr. Horner lesz az a személy, aki megmondja, hogy mikor járt le az ideje az F1-ben. De ahogy mondani szokták, nem zörög a haraszt, ha nem fújja a szél, úgyhogy a színfalak mögött bizonyára tényleg hatalmi harcok dúlnak.

Hogy ezeknek köze van-e a Hornerrel szemben felhozott vádakhoz, azt nem lehet kijelenteni, de ha a Red Bull vezetése el akarja távolítani az 50 esztendős csapatfőnököt, akkor egy ilyen botrány tökéletesen alkalmas erre.

Friss