2024. április 29. 15:52

KezdőlapF1Hamilton egyszer elütött egy postást, majd felbőszítette szülővárosa lakóit, de azért szeretik

Hamilton egyszer elütött egy postást, majd felbőszítette szülővárosa lakóit, de azért szeretik

-

Lewis Hamiltonra a mai napig szívesen gondolnak szülővárosában, de azért egy évekkel ezelőtti, nem túl szerencsés megjegyzése megmaradt a köztudatban.

Alighanem a legtöbben tisztában vannak vele, hogy Lewis Hamilton sok kortársával és mai fiatal autóversenyzővel ellentétben nem rendelkezett tehetős családi háttérrel, és szüleinek rengeteg erőfeszítésébe telt biztosítani számára, hogy gokartozhasson. A későbbi hétszeres világbajnokot aztán 13 éves korától szárnyai alá vette a McLaren, de addig főként apja kitartása kellett ahhoz, hogy folytatódhasson a karrierje.

A gyökereire büszke, azokat rendszeresen emlegető pilóta a Londontól északra fekvő, Hertfordshire megyében található 85 ezres városban, Stevenage-ben nőtt fel, ahol családjának több korábbi háza (már sem ő, sem a szülei nem ott élnek) is megtalálható. A The Sun brit bulvárlap pedig nemrég ellátogatott a városba, és készített egy riportot arról, hogy a helyiek miként emlékeznek a fiatal Lewis-ra.

Egy iskolai verekedés, ami majdnem derékba törte Hamilton karrierjét

„Kiabáltam, hogy »Hé, vigyázz, te kis gazfickó!«, aztán belém csapódott a kis kocsijával – idézett fel egy kedves történetet a helyi postás arról, hogy Hamilton gyerekként hogyan „ütötte őt el”. – De Lewis bocsánatot kért. Imádnivaló fickó volt és a családja is nagyon kedves emberekből állt. Gyakran beszélgettem az apukájával. Egyáltalán nem lep meg, hogy végül világbajnok lett, és nem sok postás mondhatja el magától, hogy egyszer elütötte őket Lewis Hamilton.”

A 80 éves, korábban mérnökként dolgozó Peter Fuller gyakran segített rendbehozni Hamilton gokartját.

„Sokat játszott a gyerekeimmel. Kissé csintalan tudott lenni, de kedves kölyök volt, mindenki kedvelte. Nem lep meg, hogy világbajnok lett, már gyerekként is nagyon versengő volt és soha nem riadt meg egy kis küzdelemtől” – mondta az azóta már 39 éves, F1-es veteránná váló versenyzőről.

Most Tia Brown 25 éves bolti eladó szülei laknak Hamiltonék egyik régi házában, a hölgy pedig elmesélte, hogy a szupersztárrá váló egykori helyi kölyök a mai napig meg szokta látogatni régi otthonát. „Egyszer betoppant a szülinapomon és hozott tortát. Egy másik alkalommal, amikor középiskolás voltam, pedig a barátnőjével jött látogatóba. Szerintem Lewis nagyszerű. Annak ellenére, hogy milyen gazdag, igazán szeretnivaló, két lábbal a földön álló ember.”

A ház, amelyben Hamilton kisgyerekként lakott, azóta számos tulajdonosváltáson esett át. Innen Hamiltonék egy néhány mérfölddel arrébb levő ikerházba költöztek, amelynek egyik felében Hamilton, az apja és mostohaanyja, a másikban pedig Lewis édesanyja lakott.

„Banánnal dobáltak és az n-betűs szót használták” – Hamilton élete legnagyobb traumájáról beszélt

Nem nyomornegyed

Jelenleg Trevor Lugmayer nyugdíjas üzletember lakik az egyik házban feleségével, Valerie-vel, míg a másik fél Sherry lányuk és az ő családjának otthona. Tervort is sikerült megszólaltatni Hamiltonról és arról a kijelentésről, amit néhány éve a Mercedes pilótája a BBC díjátadó gáláján tett. „Családként az volt az álmunk, hogy csináljunk valami mást, és kijussunk a nyomornegyedből” – mondta akkor Stevenage-re utalva, ami után a városi tanács vezetője „csalódáskeltőnek” nevezte Hamilton megjegyzését és azt mondta, az embereket nagyon megsértette ezzel.

„Ez egyáltalán nem nyomornegyed – jelentette ki az egykor DJ-ként dolgozó Trevor. – Nem hiszem, hogy Lewis komolyan gondolta ezt a kijelentést, mert éppen az ellenkezője a helyzet, ez egy rendkívül kívánatos környék. Az egyik házat az utcában nemrég több mint egymillió fontért adták el. Egyszer pedig született egy megállapodás, hogy a házakat csak az olyan hivatással rendelkezőknek adhatják el, mint orvosok, ügyvédek vagy könyvelők.”

Embed from Getty Images

Stevenage madártávlatból 

Trevor elmesélte azt is, hogy egykor egy emléktábla is díszelgett a házon azt hirdetve, hogy ez korábban Lewis Hamilton otthona volt, ám az egyik éjszaka során tolvajok ellopták. Ettől eltekintve azonban nem szokták háborgatni őt Hamilton drukkerei.

„Időről időre még mindig jönnek ide rajongók, de nem okoznak bajt. Olykor Lewis öccse (féltestvére, a szintén autóversenyző Nicholas Hamilton – a szerk.) is jár erre a sárga Lamborghinijével, de nem időzik sokat, és amikor indul, csak rálép a gázra és huss, már el is tűnt.”

Hamilton félresikerült kommentárja egyébként a gokartszerelésben segédkező Peter Fullernek és másoknak sem tetszett, de úgy tűnik, azért nem haragszanak rá.

„A nyomornegyedes megjegyzése egyáltalán nem aratott sikert, meggondolatlan volt, és nem hiszem, hogy úgy gondolta, ahogy átjött. Ugyanakkor a monacói lakásához viszonyítva a világ bármely része tűnhet nyomornegyednek” – mondta Fuller.

A Hamilton-család utolsó stevenage-i lakhelyétől néhány háznyira lakó Kerry Gray (51) úgy véli: „Kizárt dolog, hogy ez nyomornegyed legyen. Harlow-ból költöztem ide, és sokkal jobb itt, mint ott. Imádom Stevenage-t, és nagyon jó szomszédaim vannak.”

„Lewis túlzott azzal, hogy nyomornegyednek hívta ezt a helyet. Igazán szeretek itt élni, soha nincs semmi gond” – tette hozzá a 20 esztendős, szintén helyi lakos Enrique Camilleri.

Friss