2024. április 29. 07:42

KezdőlapF1„A legmegindítóbb, amit az autósportban láttam" – az elfeledett emlékezés Ayrton Sennára

„A legmegindítóbb, amit az autósportban láttam” – az elfeledett emlékezés Ayrton Sennára

-

Az idén május 1-jén lesz 30 éve, hogy Ayrton Senna nincs köztünk. A brazilok háromszoros világbajnokának neve azonban a mai napig számtalanszor felmerül visszaemlékezésekben, ilyen-olyan rekordokkal kapcsolatos összevetésekben stb. Az idén pedig a kerek évforduló miatt még a szokásosnál is többször fel fog.

Természetesen az idei imolai F1-es versenyhétvégére külön megemlékezésekkel készülnek a szervezők, miként bizonyára Brazíliában is ez lesz a helyzet. Ám nem szabad elfelejteni, hogy Senna az egész világon elképesztő népszerűségnek örvendett. Különösen igaz ez Japánra, ahol a fanatikus drukkerek megőrültek érte – részben persze azért, mert a Hondával nyerte zsinórban a vb-címeket –, így aztán halála ott talán még nagyobb űrt hagyott az emberekben.

Az idén érkezhet az Ayrton Senna-sorozat, videón a forgatás

Nem véletlen, hogy az 1994-es Japán Nagydíjon különleges megemlékezést tartottak, amely során egy Senna sisakszíneit viselő helikopter repülte körbe a pályát a rajt előtt, majd kiszállt belőle Senna nővére, Viviane, hogy többek között japánul köszöntse a nézőket.

Hogy mindez milyen hatással volt a jelenlevőkre, azt egy 2015-ös brazil dokumentumfilmben (Ayrton Revealed) Nigel Roebuck veterán F1-es újságíró tudta a legjobban érzékeltetni.

A részlet a dokumentumfilmből:

„1994. Soha nem fogom elfelejteni a szuzukai versenyt és azt, hogy milyen atmoszférája volt a helynek abban az évben, amiért Senna nem volt ott. Természetesen a lelátók tömve voltak, mint mindig, majd közvetlenül a rajt előtt megjelent egy helikopter, ami pontosan Ayrton sisakjának színeire volt festve. A helikopter ezután megtett egy lassú kört a pálya nyomvonala fölött, 300-400 láb magasan úgy, hogy minden kanyarnál megállt és bebólintott. Felvillanyozó volt. Síri csendben nézték az emberek, majd ahogy a helikopter tovaszállt, mindannyian elkezdtek tapsolni. Ez volt az egyik legmegindítóbb és rendkívülibb dolog, amit valaha az autóversenyzésben láttam” – elevenítette fel az emlékeit az újságíró.

A helikopter érkezése a szuzukai célegyenesbe:

Friss