2024. április 29. 10:23

KezdőlapF1Máris megvan, melyik két F1-es csapat nem fog jól szerepelni a bahreini...

Máris megvan, melyik két F1-es csapat nem fog jól szerepelni a bahreini teszten?

-

Érdekességekről árulkodik, hogy melyik F1-es csapat milyen gumikat két a szerdán kezdődő szezon előtti tesztelésre.

Noha a Forma–1-es szezon előtti tesztelés, mint az a nevében is benne van, arra szolgál, hogy a csapatok teszteljék az új autóikat, azért így is mindenki figyeli a köridőket is. Persze elsősorban a hosszabb etapokból és versenyszimulációkból lehet komolyabb következtetéseket levonni, és számtalan alkalommal láthattuk már, hogy nem a tesztelést a legjobb idővel záró csapat volt a leggyorsabb az első versenyen, de mégis izgalmas, ha egy nem várt név tűnik fel a tabella élén, vagy éppen az aktuális kedvenc jól szerepel.

Na, a McLaren és az Alpine drukkereinek efféle izgalmakban nagy valószínűséggel nem lesz része. Hogy miért lehet ezt már a három napos teszt kezdete előtti napon kijelenteni? Az alábbi, csapatok által kért gumikeverékeket és azok mennyiségét tartalmazó táblázat miatt.

A Pirelli a versenyhétvégékkel ellentétben nem csak három, hanem mind az öt száraz pályás keveréket a csapatok rendelkezésére bocsátja, de csak amennyiben azok igényt tartanak erre. Az olasz gumigyártó előzetesen közzétett táblázatából kiderül, hogy a 10-ből 2 csapat, a McLaren és az Alpine sem a leglágyabb (C5), sem a második leglágyabb (C4) keverékből nem kért egyetlen szettet sem, azaz ők csak a C1-es, C2-es és C3-as abroncsokon köröznek majd.

Ez pedig igencsak valószínűtlennél teszi, hogy a tesztelés legjobb idejeit összesítő táblázaton Lando Norris, Oscar Piastri, Esteban Ocon és Pierre Gasly előkelő helyet foglal majd el, hiszen a maradék 8 csapat mindegyikének lesz lehetősége lágyabb keveréken próbálkozni. Persze ettől még nem borítékolható, hogy ezt ki is fogják használni, hiszen napszaktól, üzemanyag-mennyiségtől és egy sor egyéb tényezőtől függ, hogy valaki lágy gumin odapörköl-e.

Ráadásul a leglágyabb elérhető gumiból a Red Bull, az Aston Martin, az RB és a Haas sem kért, így a C5-össel csak a Mercedes, a Ferrari, a Williams és a Sauber versenyzői körözhetnek.

A jövő heti Bahreini Nagydíjon egyébként a C1-es, C2-es és C3-as keverék lesz bevetésen, úgyhogy ebből a szempontból is tökéletesen indokolható az Alpine és a McLaren döntése.

Minden, amit a szezon előtti tesztről tudni érdemes

Friss