2024. április 28. 19:57

KezdőlapF1Igazak a pletykák a volt F1-es csapatfőnökről, nem azért kellett mennie, amiért...

Igazak a pletykák a volt F1-es csapatfőnökről, nem azért kellett mennie, amiért mondták

-

Günther Steiner januárban meglepetésre távozott a Haas csapatfőnöki székéből, most pedig kiderült ennek valódi oka.

Már tavaly felröppentek olyan pletykák Günther Steinerről, hogy nemcsak a Haas gyenge szereplése miatt különbözött össze Gene Haasszal, hanem azért is, mert részesedést akart a csapatból, az amerikai istálló tulajdonosa pedig ezt nem vette jó néven. A szóbeszéd aztán Steiner idén januári távozása után Helmut Marko, a Red Bull tanácsadója révén kapott ismét szárnyra.

A 80 esztendős osztrák az F1-insidernek azt mondta, Steiner a főként a Netflix F1-es sorozatának köszönhető népszerűségének áldozata lett, és „ha túl gyorsan jutsz túl magasra, hamarabb fogsz leesni.” Marko ezután megjegyezte: „Csak annyit hallottam, hogy a népszerűségét részvényekre akarta váltani a csapatban, Gene Haas tulajdonosnak pedig ez nem tetszett.”

A kirúgott csapatfőnök megerősítette, tényleg méltatlan módon küldték el

Most pedig kiderült, hogy valóban ez volt a helyzet, és ezek után nem is a Haas, hanem Steiner döntése volt, hogy nem hosszabbítja meg a szerződését a csapattal, csak eddig nem beszélhetett erről.

„A hét korábbi részében felvettünk egy Zoom-beszélgetést, de nem kérdezhettük arról, hogy pontosan hogyan zajlott a szakítás a Haasszal és mihez fog kezdeni. De ma küldött egy WhatsApp-üzenetet, amiben az állt, »Jack, mondd el akkor is.« Szóval az történt, hogy [Steiner] talált egy 20 milliót érő szponzort, amit Gene Haas nem akart. Steiner azt mondta, »Van egy szponzorom, cserébe részesedést akarok. Így maradok és továbbléphetünk«. Haas azonban nemet mondott és nem ment bele ebbe, úgyhogy végül Steiner volt az, aki lépett.”

Ezt Jack Plooij, a Steinerrel baráti viszonyban levő holland F1-es riporter árulta el a Ziggo Sport Race Café nevű beszélgetős műsorában, mintegy megerősítve a korábbi pletykákat. Hogy pontosan mekkora részesedésről van szó, arról Plooij nem beszélt, de mivel a Haas értékét is 800 millió és 1 milliárd dollár közé becsülik, Steiner nyilván már kis résszel is nagyon jól járt volna.

Nagy visszatérőnél vállalt munkát az F1 nemrég kirúgott csapatfőnöke

Annak, hogy a nemleges válasz után lelépett, vélhetően köze van ahhoz, hogy Gene Haas szemmel láthatóan nem akarja belátni, hogy a csapat által 2016 óta alkalmazott modellel többé nem lehet mérsékelt sikereket sem elérni, és befektetésre lenne szükség ahhoz, hogy az istálló kialakítsa a saját infrastruktúráját. Steiner alighanem úgy volt vele, hogy csinálhatnak bármit, enélkül a beismerés nélkül garantáltan nem fognak elmozdulni a mezőny végéről.

Friss