2024. április 28. 08:06

KezdőlapF1Felháborodást váltott ki a bahreini F1-es teszt utáni szivárványos incidens

Felháborodást váltott ki a bahreini F1-es teszt utáni szivárványos incidens

-

Atrocitás ért néhány Forma–1-ben dolgozó személyt a bahreini szezon előtti teszten.

Túlbuzgó biztonságiak okoztak kellemetlenséget az F1-ben dolgozóknak a bahreini Forma–1-es teszten, számolt be róla a The Sun. A brit bulvárlap azt írta, hogy néhány személyt arra utasított a pálya biztonsági személyzete, hogy vegye le a hátizsákjukon levő szivárványos szimbólumot. „Reptéri stílusú ellenőrzések zajlanak a bahreini nemzetközi versenypályán, ahol néhány F1-ben dolgozó személyt megakadályoztak abban, hogy bevigye a felszerelését a pályára, és azt mondták nekik, hogy máskülönben el fogják kobozni azt” – írja a Sun, majd hozzáteszik, hogy az érintettek panaszt nyújtottak be a sportág vezetőinél és a pálya tulajdonosainál, aki ezek után kezelték „az elszigetelt incidenst.”

Megkínzott bahreini nők a brit kormánytól kértek segítséget, mert az F1 vezetése ignorálta őket

„Ez egy elszigetelt incidens volt, amely ellenkezik a Forma–1 és a bahreini szervezők irányelveivel. Azonnal kezeltük és korrigáltuk. Sportként mi és a partnereink is proaktívan ünnepeljük a sokszínűséget és a befogadást” – mondta az F1 szóvivője, amihez a pálya szóvivője hozzátette: „A bahreini nemzetközi versenypálya, a Bahreini Nagydíj otthona mindenkit tárt karokkal vár és ellenzi a diszkrimináció minden formáját. Ezt az elszigetelt esetet kivizsgáljuk és meg fogjuk tenni a megfelelő intézkedéseket.”

A Forma–1-et évek óta kritizálják azért, amiért olyan, az emberi jogokat sok esetben lábbal tipró országokba is ellátogat, mint Bahrein vagy Szaúd-Arábia. Az F1 elnök-vezérigazgatójának, Stefano Domenicalinak viszont az a hivatalos álláspontja erről, hogy a sportág célja az is, hogy az ilyen helyeken segítsen a változás elősegítésében, és jó példával járjon elöl.

Ezért sem volt valami népszerű döntés az F1 vezetésének körében, amikor Mohammed bin Szulajm FIA-elnök kezdeményezésére tavaly a Nemzetközi Automobil Szövetség korlátozta a versenyzők szólásszabadságát. Akkor sokan azt találgatták, hogy Lewis Hamilton felhagy-e a szivárványos sisakban versenyzéssel, vagy minden ilyen alkalommal engedélyt kér-e majd az FIA-tól. Ám amekkora volt a kezdeti felzúdulás, úgy ült el végül az egész ügy, ami azt mutatja, hogy Szulajm részéről ez is csak egy lépés volt a sok közül az F1 és az FIA közötti hatalmi harcban.

Hamilton ismét szivárvánnyal a sisakján versenyez Katarban, de most nem lesz ideges miatta

Friss