back to top
2024. május 11. 16:04

KezdőlapF1Hamilton ismét szivárvánnyal a sisakján versenyez Katarban, de most nem lesz ideges...

Hamilton ismét szivárvánnyal a sisakján versenyez Katarban, de most nem lesz ideges miatta

-

Lewis Hamilton a két évvel ezelőtti Katari Nagydíj után most is szivárványos sisakkal fog versenyezni az arab emírségben, hogy így hívja fel a figyelmet a sokszínűség és a befogadás fontosságára. Mint mondja, a változást nem lehet egyik napról a másikra elérni, de fontos, hogy az ilyen országokban is folyamatos legyen erről a párbeszéd.

Az idei év elején nagy port kavart, amikor az FIA bevezette, hogy mindenféle politikai, vallási és/vagy egyéb véleménynyilvánítás tilos a Forma-1-es versenyhétvégéken, hacsak az érintett pilóta nem rendelkezik ehhez a szövetség írásos engedélyével. A szigorítás bevezetése ellen a mezőny több tagja, illetve csapatfőnökök is felszólaltak, a leginkább pedig értelemszerűen Lewis Hamilton állt ki ellene, hiszen ő használja a legtöbbször az ismertségét arra, hogy megnyilvánuljon különböző ügyekben, de még Max Verstappen is úgy vélte, hogy szükségtelen lépés volt ez az FIA-tól.

Ez lesz tilos „politizálás, illetve vallási és/vagy egyéb véleménynyilvánítás” címszó alatt az F1-ben

Azóta viszont szinte egyáltalán nem hallani erről a szabályozásról, mintha teljesen a feledés homályába merült volna, pedig a szezon kezdete előtt valós forgatókönyvnek tűnt, hogy ebből még lesz galiba. Ez persze inkább jó hír, és remélhetőleg így is marad, noha az kérdéses, hogy mondjuk Hamilton mennyire fogta vissza magát a különböző megnyilvánulásaiban emiatt. De hogy teljesen nem mondott le a véleménynyilvánításról, az biztos, hiszen az idén is ott van a sokszínűséget szimbolizáló szivárvány a sisakján, és akárcsak a 2021-es Katari Nagydíjon, ezen a hétvégén is viselni fogja azt Loszaílban.

Persze más futamokon is viselte, de a közel-keleti arab emírségben ennek fokozott a jelentősége, hiszen Szaúd-Arábiához és Bahreinhez hasonlóan Katarral kapcsolatban is rendszeresen felmerül, hogy lábbal tiporja az emberi jogokat, ráadásul az országban korlátozott a szivárvány LMBTQ+ jelképéként való használata, ami a tavalyi labdarúgó-világbajnokságon is nagy bonyodalmat okozott. Ott a játékosokat sárga lapos figyelmeztetés belengetésével tántorították el a szivárványos karszalag viselésétől, míg a szivárványt viselő nézőket eleinte nem akarták beengedni a stadionokba, és végül a FIFA-nak kellett közbelépnie.

„Mindig jó, hogy felhívjuk a figyelmet dolgokra, de ez inkább a háttérben végzett munkáról és a folyamatos párbeszédről szól, aminek meg kell lennie – idézi Hamiltont a BBC. – Egy akkora gépezetet kell megváltoztatni. Az egész ország nagyon fiatal, a nyugatnak is hosszú-hosszú időbe telt eljutnia oda, ahol van. Minden, amit tehetünk, hogy megpróbálunk pozitívak lenni, amikor ilyen helyekre jövünk, és megragadni a lehetőséget. Ezért fogom továbbra is viselni [a szivárványos] zászlót itt.”

Hamilton semmiben sem értett egyet a többi pilótával a szaúdi hétvége előtt

Noha 2021-ben az FIA még nem szabályozta a véleménynyilvánítást, Hamilton akkor is szivárványos sisakban versenyzett Katarban, de mint most elmondta, akkor még aggódott emiatt.

„2021-ben idegtépő volt, mert nem tudtam, hogy az ország miként reagál. De csodálatos volt, amikor olyan emberekkel találkoztam, akik elképesztően hálásak voltak, hogy valami olyasmire használom ezt a platformot, amibe bevonva érzik magukat. Sportágként folytatnunk kell a munkát azon, hogy befogadók legyünk, mert a [nem megfelelő mértékű] sokszínűség továbbra is probléma.”

Russel reméli, hogy a jó ügyért vannak itt

A közel-keleti országokkal kapcsolatban rendre felmerül, hogy a Forma-1-et és más nagy sporteseményeket csak arra használják, hogy tisztára mossák a hírnevüket, illetve elfedjék, hogy valójában mi zajlik a háttérben. Az F1 álláspontja az ilyen államokkal kapcsolatban az, hogy igyekeznek elősegíteni a változást és felhívni a figyelmet annak fontosságára.

„Szerintem mindenekelőtt versenyzőkként megbízunk a Forma-1-ben, hogy segít ezekben a döntésekben – mondta George Russell, a pilóták érdekvédelmi szövetségének egyik elnöke. – Fontos, hogy változást lássunk, és szerintem a változás folyamatban van, de nyilván nem egyik napról a másikra megy végbe. Sok hely kapcsán, ahová megyünk, ez egy nagyon fontos téma, de szerintem a Forma-1 és a sport általánosságban véve nagyon pozitív hatással lehet a helyi kultúrára és azokra a gondokra, amelyekkel szembenéznek. Remélem, hogy a helyes okok miatt vagyunk itt.”

Russell elmondta, hogy miután a tavalyi Szaúd-arábiai Nagydíjon rakétatámadás ért egy közeli olajfinomítót a pénteki edzésnap alatt, a versenyzőkkel többször is átbeszélték, hogy mi az álláspontjuk.

Megkínzott bahreini nők a brit kormánytól kértek segítséget, mert az F1 vezetése ignorálta őket

„Beszéltünk erről korábban. Voltak nyilvánvaló problémák tavaly Szaúd-Arábiában, ahol egységesek voltunk az álláspontunkat és a nézeteinket illetően. De mint mondtam, versenyzőkként megbízunk a Forma-1-ben. Megbízom a Forma-1-ben és Stefano Domenicaliban. Úgy hiszem, hogy a helyes okok miatt vagyunk itt, és a változás idővel végbe fog menni.”

Az ugyanakkor egyértelmű, hogy a Forma-1 az anyagi haszonszerzés miatt versenyez az olyan országokban, mint Szaúd-Arábia, Bahrein, Katar vagy Abu-Dzabi, és nem azért, hogy változást érjen el társadalmi kérdésekben, így sokan érthető módon kétkedve fogadják a Russelléhez hasonló megnyilvánulásokat.

Friss