2024. május 04. 19:45

KezdőlapF1Készülőben a meglepetés? – Horner megúszhatja a kirúgást

Készülőben a meglepetés? – Horner megúszhatja a kirúgást

-

Nem biztos, hogy az állásába kerül a zaklatási botrány Christian Hornernek. A Red Bull csapatfőnökének jövőjére már ma fény derülhet, de még ő sem tudja, milyen döntés született.

Miután a Sky Sports tudomására jutott, hogy a Red Bull ausztriai igazgatótanácsa kedden összeült, hogy a több mint 100 oldalas vizsgálati jelentés birtokában megvitassa Christian Horner sorsát, a brit csatorna azt közölte, még a Bahreini Nagydíj versenyhétvégéje előtt közölhetik a döntést.

Mivel a szezonnyitót csütörtöktől szombatig rendezik, ma, azaz szerdán zajlik a szokásos sajtónap a sivatagi pályán. Craig Slater, a Sky Sports riportere szerdán délelőtt a paddockból számolt be róla, hogy Christian Horner repülőn ül és úton van Bahreinbe, illetve tényként közölte, hogy a csapatfőnök nem tud semmit az ellene folytatott belső vizsgálat eredményéről.

Meg van kötve a Red Bull keze – ezért lehet nagyon nehéz kirúgni Hornert

Hornert az egyik női alkalmazottal szemben mutatott helytelen viselkedése (a De Telegraaf szerint szexuális zaklatás is történt) miatt vonta vizsgálat alá a Red Bull osztrák anyacége, és minden jel arra utalt, hogy ez az állásába fog kerülni. Az Autosport szerint azonban az, hogy Horner elutazik Bahreinbe (Slater szerint helyi idő szerint estére ér oda), arra utal, hogy a Red Bull fel fogja menteni őt a vádak alól, azaz megtarthatja az állását.

Hogy a csapatfőnök a teljes sajtónapot kihagyja, egyáltalán nem szokatlan, és mint azt az Autosport is megjegyzi, a távolabbi helyszínekre Horner gyakran csak csütörtök – jelen esetben szerda – este érkezik meg. A mostani helyzetben ennek az is az előnye, hogy nem tudják a sajtó munkatársai faggatni őt. Craig Slater egyébként továbbra is arra számít, hogy a bahreini hétvége érdemi része előtt közleményt ad ki a Red Bull a döntésről, de ezt leghamarabb helyi idő szerint ma este, a sajtótájékoztatók és interjúk után tehetik meg, ami nem véletlen, hiszen így elkerülhetik, hogy ma mindenkit – beleértve Max Verstappent és Sergio Pérezt – erről kérdezgessenek.

Meg van kötve a Red Bull keze – ezért lehet nagyon nehéz kirúgni Hornert

Akár felmentő, akár elmarasztaló döntés születik, az továbbra is kiemelten fontos, hogy minél hamarabb pont kerüljön a Red Bullnak hatalmas károkat okozó ügy végére, hiszen az F1 és az FIA mellett már az istálló egyik fontos partnere, a Ford is nyomást helyezett a vállalatra, és nemtetszését fejezte ki amiatt, hogy nem elég transzparens a Horner elleni vizsgálat. Kérdés, hogy amennyiben felmentik Hornert, felmerülnek-e kételyek a partnerekben, vagy a sportág és az FIA vezetőiben, illetve mit lép erre a csapatfőnököt bepanaszoló alkalmazott.

Friss