2024. május 04. 11:22

KezdőlapF1Meg van kötve a Red Bull keze – ezért lehet nagyon nehéz...

Meg van kötve a Red Bull keze – ezért lehet nagyon nehéz kirúgni Hornert

-

Mint arról korábban beszámoltunk, ma vagy holnap pont kerülhet a Christian Horner körüli botrány végére. Ám, hogy milyen döntés várható, azt nagyon nehéz előre megmondani. Hogy miért, arra az F1-insider cikke világít rá.

Nem újdonság, de a Horner-ügy végéhez közeledve (a Sky Sports szerint a több mint 100 oldalas vizsgálati jegyzőkönyv már a Red Bull ausztriai igazgatótanácsánál van, akik ma, azaz kedden ülnek össze megvitatni, hogy mi legyen a zaklatási botrányba keveredett csapatfőnök sorsa) az F1-insider.com ismét felemlegette és egy új adalékot is közzétett azzal kapcsolatban, hogy a Red Bullt 51%-ban tulajdonló thai Chalerm Yoovidhya és a Dietrich Mateschitz 2022 októberi halála után az osztrák üzletember részesedését öröklő fia, illetve a szintén ezután felállított háromtagú igazgatótanács között nincs meg az egyetértés.

Ma vagy holnap megtudjuk, kirúgja-e a Red Bull Christian Hornert

Az osztrák fél ugyanis minél előbb szeretne megszabadulni Hornertől, Chalerm Yoovidhya azonban nem. A Red Bullhoz igencsak jól bekötött Ralf Schumacher a német Sky szakértőjeként ezt azzal magyarázta, hogy „Chalermnek Horner olyan, mintha a nevelt fia lenne. Feltétlen nélkül kiáll mellette. És akár tetszik nekünk, akár nem, sajnos a realitás az, hogy a mi egyenlőségről vallott nyugati értékeink még nem értek el Thaiföldre. Egy nő szerepét ott továbbra is másként látják.”

Ralf Schumacher szavai is azt sugallják, hogy Horner valószínűleg csak Yoovidhya miatt van még a pozíciójában. A kérdés az, hogy a fiát egyszer már egy rendőr halálával végződő cserbenhagyásos gázolásból tisztára mosdató thai milliárdos befolyása elég lesz-e ahhoz, hogy ott is maradjon. Az F1-insider birtokába jutott információk szerint Yoovidhya és Dietrich Mateschitz között érvényben volt egy szerződés, amely különböző szervezeti és működésbeli döntésekben szabad kezet adott az osztrák mogulnak, ám ez a szerződés ezt a jogot Mateschitz halálával nem ruházta át az örökösére. Amennyiben élne, Dietrich Mateschitz tehát Yoovidhya beleegyezése nélkül elmozdíthatná a bűnösségét több alkalommal is tagadó Hornert, ám a fia ezt már nem teheti meg.

Christian Horner 300 millió forinttal akarta eltussolni botrányát, mégis szexuális zaklatás történhetett

Ezek tükrében igazán érdekes lesz a végkifejlet. Az biztos, hogy a Red Bull márka hatalmas károkat szenved el, és ezek minden egyes nappal csak nőnek. Nem véletlen, hogy a kezdetben hallgató F1 és FIA is közleményben helyezett nyomást a Red Bullra az ügy mihamarabbi lezárását illetően, a Ford pedig az AP hírügynökséghez is eljuttatott nyílt levélben tette ezt meg. A Red Bull partnereként az amerikai autógyártó kiemelte egyre növekvő nemtetszését amiatt, hogy „eddig nem született döntés és nincs világos jele annak, hogy mikor várható igazságos megoldás.” A Ford hozzátette, hogy „az átláthatóság hiánya felénk frusztráló, mert üzleti partnerek vagyunk, ezért teljes jelentést akarunk mindenről, amit megtudtak.”

A Red Bullon tehát egyre nagyobb a nyomás, ami miatt muszáj lesz valamit lépni. Így látja ezt a korábbi csapattulajdonos és csapatfőnök Eddie Jordan is. A 75 éves ír az F1-insidernek azt mondta: „Sok rossz döntésnek szemtanúja voltam már, de a Red Bullnál kialakult helyzet a legabszurdabb dolog, amit valaha láttam. Természetesen Hornert megilleti az ártatlanság vélelme, de bárki komolyan gondolja, hogy az alkalmazott a semmiből állt elő a vádakkal? Amennyiben Horner ártatlan, akkor a nő bűnös? A Red Bullt már így is hatalmas kár érte, úgyhogy most valakinek cselekednie kell.”

Friss