back to top
2024. május 06. 19:44

KezdőlapF1Christian Horner 300 millió forinttal akarta eltussolni botrányát, mégis szexuális zaklatás történhetett

Christian Horner 300 millió forinttal akarta eltussolni botrányát, mégis szexuális zaklatás történhetett

-

A Christian Horner botrányában egyik leghitelesebb forrásnak szállító lap állítja, látta azokat a szöveges üzeneteket, amelyek bizonyítják, hogy a Red Bull F1-es istállójának csapatfőnöke szexuális zaklatást követett el. És nem ez az egyetlen új információ, amely napvilágot látott.

A minap a Red Bull megtartotta idei autójának, az RB20-asnak a bemutatóját. A Milton Keynes-ben rendezett nagyszabású, az energiaital-gyártó saját csapattal történő F1-be lépésének közelgő 20. évfordulóját is ünneplő eseményen pedig jelen volt a botrányba keveredett csapatfőnök, Christian Horner is. Az 50 esztendős szakember ellen belső vizsgálat folyik, miután az egyik női alkalmazott megvádolta őt, a Red Bull azonban nem állította félre az istállót annak létrejötte óta irányító vezetőt, és a bemutatón sem csak amolyan megtűrt mellékszereplőként volt jelen.

Először reagált bővebben az ellene felhozott vádakra a Red Bull csapatfőnöke

A légkört azonban természetesen meghatározta az elmúlt szűk két hetet uraló botrány, és bár a jelenlevőkkel készített interjúk előtt a Red Bull az összes újságíró számára nyilvánvalóvá tette, hogy a Horner-ügyről hiába tesznek fel kérdéseket, azokra nem fognak választ kapni, azért néhány reakciót így is sikerült kicsikarni. A csapatfőnök például elmondta, hogy természetesen továbbra is tagadja az ellene felhozott vádakat, amelyek megzavarták a csapatot, de mindenki nagyon támogató, és az ügy csak jobban összekovácsolta őket.

Már-már úgy tűnhetett, hogy Horner számára ez az egész csak amolyan figyelemelterelés, amire hamarosan pont kerülhet, ő pedig végre koncentrálhat az előttünk álló szezonra és arra, hogy a csapat megvédje mindkét világbajnoki címet.

Mégis szexuális zaklatás a vád?

Igen ám, csakhogy a bemutató másnapján a német és a holland sajtó is támadásba lendült, és nem is kicsit. Az egész sztorit elsőként lehozó, a Red Bulltól és a bemutató előtt Hornertől egyedüli médiumként reakciót kicsikaró holland De Telegraaf újabb információkat közölt és megírta, hogy Christian Horner ügyvédei korábban megpróbáltak megállapodni a Red Bull-alkalmazottal, és 650 ezer fontot, átszámolva közel 300 millió fontot ajánlottak a hallgatásáért, amibe a nő ne ment bele. Erről állításuk szerint a Red Bull osztrák anyacége is tudott.

A holland lap emellett először írt konkrétabban arról, hogy a nő mivel vádolja Hornert, és közölte, hogy a csapatfőnök a Bild által egyszer már megszellőztetett módon, szexuálisan közeledett, egészen pontosan szexuális tartalmú üzeneteket küldött. Ez eltér a korábban több neves újság által is közölt „agresszív és irányító vezetői magatartástól”, a Telegraaf ráadásul állítja, hogy látott olyan, a nő ügyvédje által a Red Bull belső vizsgálatát végző ügyvédnek bizonyítékként bemutatott WhatsApp-üzeneteket, amelyeket Horner nem egy alkalommal, hanem egy bizonyos időszakon át rendszeresen küldözgetett.

Adrian Newey, Pierre Wache, Christian Horner, Red Bull
Horner (jobb szélen) Pierre Wache (Horner mellett) és Adrian Newey társaságában a Red Bull bemutatóján / Fotó: Mark Thompson/Getty Images for Red Bull Racing

A teljes Red Bull-birodalom beleremeghet

A német F1-insider.com eközben szintén saját forrásaira hivatkozva megírta, hogy a Red Bull csapatfőnökének jelenleg betegszabadságon levő vádlója Angliában perre akarja vinni az ügyet, és már be is adta a keresetet Horner ellen. De nem ez az egyetlen érdekesség, amit a német lap közölt, tovább pedzegették ugyanis a Red Bullon belül zajló hatalmi harcot.

Noha korábban olyan pletykák is felröppentek, hogy az egész ügy a csapatfőnök lejáratását célozza, az F1-insider erre most nem utalt, viszont arra igen, hogy a Red Bull osztrák anyacégének vezetői „mérgesek és csalódottak”, amiért a vállalatcsoportot 51%-ban tulajdonló thai Chalerm Yoovidhya Horner mellett áll, és nem hajlandó felfüggeszteni vagy kirúgni a szakembert.

Az osztrák fél, azaz a 2022 októberében meghalt Dietrich Mateschitz fia, Mark, illetve az egykori Red Bull-vezér halála után létrehozott igazgatótanács tagjai most attól tartanak, hogy a botrány a teljes céget alapjaiban rázhatja meg, és nemcsak az F1-es csapatra nézve lehetnek komoly következményei annak, ha nem tesznek mihamarabb pontot a végére.

Hogy miféle furcsaságok történhetnek az ügy körül, azt az F1-insider azon értesülései szemléltetik, amelyek szerint a Horner elleni belső vizsgálatot végző független ügyvédet valójában a thai részvényesek jelölték ki, és miután múlt hét pénteken a csapatfőnököt is meghallgatta, ahelyett, hogy átadta volna a végső jelentését, egyszerűen fogta magát, és szabadságra ment. A Red Bull osztrák anyacége így egyelőre nem tudta meg, hogy milyen következtetéseket vont le a vizsgálat során, és telefonon sem lehet őt elérni, ezért azt feltételezik, hogy a felszívódása korántsem volt véletlen.

Csak kitaláció lenne a Horner elleni vád? – Ecclestone szavai erre utalnak

Friss