2024. május 05. 02:30

KezdőlapF1Hamilton első világbajnok autójának üvöltésével indult a bahreini F1-es hétvége (videók)

Hamilton első világbajnok autójának üvöltésével indult a bahreini F1-es hétvége (videók)

-

A Bahreini Nagydíj csütörtöki napján pályára vitték az első autót, amellyel Lewis Hamilton világbajnoki címet szerzett. A McLaren 2008-as modelljét a márka erre „szakosodott” sofőrje hajtotta meg.

Most már csak órák kérdése, és végre elkezdődik a 2024-es Forma–1-es világbajnokság nyitóhétvégéje a Bahreini Nagydíj első szabadedzésével. Azonban nem a mostani F1-es autók lesznek az elsők, amelyek pályára gurultak ezen a hétvégén, hiszen egy korábbit már a csütörtöki napon meghajtottak a program részeként.

Ráadásul egy történelmileg jelentős autóról van szó, hiszen ennek a kocsinak a volánja mögött szerezte meg pályafutása első világbajnoki címét Lewis Hamilton. A brit pilóta azóta minden idők legeredményesebb Forma–1-es versenyzőjévé vált, és már csak a leggyorsabb körök száma az egyetlen fontosabb statisztikai mutató, amelyben nem ő tartja a rekordot.

A jelenleg 39 éves pilóta 2008-ban ért fel először a csúcsra, még a McLaren színeiben. Abban az évben a wokingi istálló MP4/23-as modelljét vezette, amely ráadásul a brit alakulat máig utolsó olyan versenygépe, amellyel összejött a világbajnoki cím. Igaz, csak az egyéni, hiszen a konstruktőrit a Ferrari nyerte, amelynek meg az a cím jelenti a legutóbbi sikert.

Abban az idényben a szezon közepéig többen is esélyesnek tűntek a világbajnoki cím elhódítására, de az utolsó fordulókra egyértelművé vált, hogy Hamiltonnak Felipe Massával kell megküzdenie a dicsőségért. Végül minden idők egyik legemlékezetesebb fináléján sikerült legyőznie a brazil versenyzőt, miután az utolsó kör végén megelőzte Timo Glockot, és így 1 ponttal többet szerzett a győzelmekből egyébként többel rendelkező riválisánál.

Ami a mostani alkalmat illeti, az autót természetesen nem ő, de még csak nem is a McLaren aktuális pilótáinak egyike vezette, hanem Rob Garofall, aki a csapat történelmi kocsijait szokta meghajtani. A jelenleg 52 éves sofőr 2018-ban megnyerte az európai Le Mans-sorozatot az LMP3-as kategóriában, azóta viszont a Driver Database szerint nem versenyez.

Később kiderült, hogy az MP4/23-as nem utoljára gördült pályára a hétvége során, ugyanis a futam napján, szombaton szintén meg fogják hajtani. Akkor viszont már a McLarent 1996 és 2003 között erősítő, a csapat színeiben 12 futamgyőzelmet és egy bajnoki második helyet szerző David Coulthard ül majd a volán mögött.

Friss