2024. május 02. 14:05

KezdőlapF1Az FIA lépéseket tehet az egyre durvuló Horner-botrány tisztázására

Az FIA lépéseket tehet az egyre durvuló Horner-botrány tisztázására

-

A minap újabb fordulatot vett Christian Horner véget érni látszó zaklatási botránya, amikor feltételezett bizonyítékokat küldtek szét a Red Bull csapatfőnökéről. Az újabb lépés az FIA közbeavatkozása lehet.

A Bahreini Nagydíj csütörtöki napjának délutánján robbant a bomba: valaki szétküldte az F1-es paddockban (újságírók, csapatfőnökök, és az F1, valamint az FIA vezetői is a címzettek listáján voltak) a Christian Horner zaklatási botrányával kapcsolatos vélt bizonyítékok egy részét, azaz mintegy 80 képernyőfotót WhatsApp-beszélgetésekből. A screenshotok valódiságát egyelőre senki nem erősítette meg, mindenesetre azok Horner és az őt megvádoló nő – feltételezhetően a csapatfőnök korábbi személyi asszisztense – közötti, helyenként szexuális töltetű és témájú beszélgetéseket, illetve fotókat tartalmaznak.

Még nincs vége? – valaki szétküldhette a Horner-ügy bizonyítékait a paddockban

A Red Bull csapatfőnöke még a tegnapi nap folyamán közleményben reagált az újabb fejleményekre, és hangsúlyozta, hogy a független vizsgálat felmentette őt, névtelen spekulációkat pedig nem kommentál. Csakhogy ennyivel valószínűleg nem lehet majd elintézni a történteket, amit mutat, hogy Stefano Domenicali, az F1 elnök-vezérigazgatója és Mohammed bin Szulajm, az FIA elnöke Bahreinben találkozik, hogy megvitassa az esetlegesen szükséges további lépéseket.

Mert bár a Formula One Management-nek (FOM) nincs fennhatósága beleavatkozni a csapatok belső ügyeibe, érdekében áll fenntartani a sportág jó hírnevét, amely egyértelműen sérült a két hónapja húzódó Horner-botrányban. Ugyanez elmondható az FIA-ról is, amely az Autosport információi szerint további lépéseket fontolgat, de majd csak miután Szulajm egyeztetett erről Domenicalival.

A mai napra, azaz péntekre szervezett találkozó persze önmagában nem különös, hiszen a két vezető rendszeresen egyeztet személyesen a versenyhétvégéken, de most a hírek szerint a Horner-ügy lesz a legfontosabb napirendi pontjuk. Amennyiben pedig az FIA úgy dönt, hogy már nem hagyhatja a Red Bullra a helyzet megoldását és közbeavatkozik, először is hozzáférést kérhet a Red Bull által elrendelt, azóta lezárult, Hornert felmentő külső vizsgálat anyagához, hogy megbizonyosodjon róla, minden helyesen zajlott.

Megjött Horner reakciója a teljes F1-es vezetőségnek szétküldött képekre

Persze a Red Bull nem feltétlenül köteles ezt átadni, különösen akkor, ha bizalmas információkat tartalmaz, így az FIA bevonhatja az etikai és megfelelőségi részlegét, amely megvizsgálja, hogy történt-e bármilyen szabályszegés. Az FIA Nemzetközi Sportkódexe ugyanis tartalmaz eshetőségeket az olyan esetekre, amelyekben a szövetség úgy érzi, valakinek a viselkedése nem a bajnokság érdekeit szolgálta, azzal morális kárt okozott. Ezenkívül a Red Bull azzal is vétséget követhet el, ha nem akarja átnyújtani a vizsgálati anyagot, és ezzel nem működik együtt.

Az biztos, hogy egy esetleges FIA-vizsgálat több kérdést is megválaszolhatna, és az ellenfeleket is megnyugtathatná, mivel közülük többen is az átláthatóság hiányára panaszkodtak. „Úgy hiszem, hogy globális sportként az ilyen kritikus témákban nagyobb átláthatóságra van szükség. Azon tűnődöm, mi a sportág álláspontja” – mondta Toto Wolff, a Mercedes csapatfőnöke az FIA csütörtöki sajtótájékoztatóján.

FRISSÍTÉS

Szulajm és Domenicali találkozója után Horner előbb az F1 elnök-vezérigazgatójával, majd utána az FIA elnökével is külön megbeszélésen vesz részt.

Friss