2024. április 28. 08:27

KezdőlapF1Bajuszától és Bundesliga-frizurájától is megválna a finn pilóta, ha Hamilton helyére ülhetne

Bajuszától és Bundesliga-frizurájától is megválna a finn pilóta, ha Hamilton helyére ülhetne

-

Nyitott lenne a visszatérésre a Mercedeshez, de elsősorban egy másik projekt érdekli Valtteri Bottast, aki beáldozná bajuszát és frizuráját Lewis Hamilton üléséért.

Valtteri Bottas pályafutása 12. szezonját kezdte meg a Forma–1-ben, és egyelőre nem sok jel utal arra, hogy a 34 esztendős pilóta egyhamar újra versenyképes autóba ülhet, ha egyáltalán megadatik ez még neki valaha. Hacsak….

A Sauberrel harmadik idényének nekivágó finn ugyanis nyitott lenne rá, hogy visszatérjen korábbi csapatába, és Lewis Hamilton Ferrarihoz szerződésével újra a Mercedesnél versenyezzen. „Ebben a sportban soha ne mondd, hogy soha. Itt minden lehetséges, de ennyit tudok most erről mondani” – nyilatkozta az Ilta Sanomatnak, amikor a potenciális visszatérésről kérdezték.

Bottas 2017 és 2021 között volt a Mercedes pilótája, ahol zsinórban ötször kapott ki Lewis Hamiltontól úgy, hogy a brit mindegyik évben világbajnok lett. Viszont azt bizonyította, hogy remek másodhegedűs, aki jó napjain képes volt meghajtani a hétszeres világbajnokot a pénzéért. Így amennyiben Toto Wolffnak kellene valaki, aki Andrea Kimi Antonelli érkezéséig melegen tartja az ülést, Bottas valószínűleg kézenfekvő választás lehetne.

Valtteri Bottas, Toto Wolff, Mercedes, 2019, Japán Nagydíj
Fotó: LAT Images / Mercedes

A tízszeres futamgyőztes saját bevallása szerint is nagy változáson ment át, mióta nem a Mercedes-pilótasággal járó nyomással versenyez, ami a külsején is meglátszik, hiszen egy ideje egykori német futballistákat megszégyenítő, hátul hosszabbra hagyott frizurával versenyez, illetve bajuszt növesztett. De akár még ezektől is megszabadulna, ha újra győztes autóba ülhetne.

„Nos, az nem lenne túl jó követelmény – reagált nevetve a felvetésre. – De persze, ha a sikerről beszélünk és arról, hogy ismét dobogós helyezésekért és győzelmekért harcolhatnék, szerintem a haj és a bajusz mehetnek. De úgy vélem, talán [a Mercedesnél] tanultak valami újat rólam, így szerintem nem várnák el ezt. Részemről inkább az lenne a fontos, hogy milyenek lennének a feltételek.”

Megidézte a Simpson-család szereplőjét, majd sört osztogatott Bottas egy bicikliversenyen (videó)

Elmondása szerint ugyanakkor az elsődleges célja nem az, hogy megkaparintsa Hamilton ülését. „A tény az, hogy a szerződésem az idei szezon végén lejár. Még nem beszéltünk a csapattal a hosszabbításról, de az év korai részében, vagy az elkövetkező hónapok során fogunk. Most a szezon elejére és a korai versenyekre koncentrálunk, de amikor lesz elég szünet, beszélni fogunk. A szezon mindig gyorsan elrepül, és ha túl későre hagyod a dolgokat, az ebben a sportban általában nem túl jó. Meglátjuk. És mint mondtam, biztos, hogy lesz mozgás a pilótapiacon, úgyhogy azon is rajta kell tartanom a szemem.”

Bottas tehát maradna, ami nem véletlen, hiszen 2026-ban a Sauberből az Audi gyári istállója lesz. „Igen, a prioritásom az, hogy részt vegyek abban a projektben – jelentette ki. – Végső soron az Audi mindig sikeres volt a motorsport mindegyik vállfajában, és nem fél gőzzel vágnak bele a Forma–1-be. A legnagyobb célom, hogy én is a részese legyek ennek. Természetesen az majd kiderül, hogy sikeres lesz-e vagy sem, de ez is jó motiváció arra, hogy jó eredményeket érjek el az idei szezon korai szakaszában.”

Valtteri Bottas, Sauber, Bahreini Nagydíj
Fotó: Stake F1 Team

Egyelőre nem úgy néz ki, hogy a Sauber az idén megválthatja a világot, amivel Bottas is tisztában van, de ettől még nem csak a szórakozás kedvéért versenyez.

„Személy szerint nagy céljaim vannak. A szezon után azt akarom érezni, hogy ez volt a legjobb évem. Persze nem feltétlenül az eredmények terén, hanem a következetesség szempontjából, illetve a csapattársamhoz viszonyítva akarok mindig a topon lenni és mindent kihozni minden versenyből. A teljesítménybeli célkitűzésekről továbbra is nehéz bármit is mondani, de természetesen az egyértelmű fejlődést kell megcéloznom a tavalyi évhez képest, ami eléggé nehéz volt.”

Friss