2024. április 28. 14:45

KezdőlapF1Verstappen beérte, Alonso lehagyta Michael Schumachert az egyedülálló idénynyitón

Verstappen beérte, Alonso lehagyta Michael Schumachert az egyedülálló idénynyitón

-

Bár nem volt túlságosan eseménydús, statisztikai szempontból hozott érdekességeket a Bahreini Nagydíj. Max Verstappen például több szempontból is megismételte Michael Schumacher teljesítményét, egy másik „rekordhoz” pedig minden pilóta hozzájárult.

Bár a pályán kívül messze nem mondható ideálisnak a helyzetük, sportszakmai szempontból tökéletesen indult a Red Bull idei szezonja. Azok után, hogy Max Verstappen megszerezte a pole pozíciót, a győzelmet is magabiztosan begyűjtötte, így egyébként már nyolcnál jár zsinórban, vagyis kettőre van a tavaly felállított rekordjától. Sergio Pérez pedig biztosította a bikások kettős győzelmét.

Mind a címvédő, mind a Red Bull a maximálisan elérhető pontmennyiséget szerezte meg, hiszen Verstappen a leggyorsabb kört is megfutotta. Sőt, mivel minden kört az élen fejezett be, ezért ún. Grand Slamet vagy Grand Chelemet ért el. Pályafutása során már ötödik alkalommal, amivel beérte Alberto Ascarit és Michael Schumachert, és már csak Jim Clark (8) és Lewis Hamilton (6) van előtte.

A két brit pilótához abból a szempontból is csatlakozott, hogy hozzájuk hasonlóan négy különböző idényben is képes volt erre a bravúrra. Abban viszont Hamilton előtt jár, hogy egymást követő négy évről van szó: erre eddig csak a néhai skót versenyző volt képes 1962 és 1965 között. Ennek kapcsán szintén érdekesség, hogy Verstappen már a 2020-as Abu-dzabi Nagydíjon is csak egy hajszálra volt a Grand Slamtől: a pole-ból indulva minden körben vezetett, és a célba érése pillanatában övé volt a leggyorsabb kör – hogy aztán Daniel Ricciardo elhappolja előle, ahogyan azt egyébként nem sokkal korábban Hamiltonnal is megtette Spa-Francorchamps-ban hasonló módon.

Verstappen elképesztő dominanciájával indult a 2024-es szezon – tarolt a Red Bull Bahreinben

A háromszoros világbajnok nemcsak utolérte Schumachert az örökranglistán, hanem abból a szempontból is a nyomdokaiba lépett, hogy a német legenda óta először érte el mindezt a szezonnyitón. A Ferrari akkori versenyzője 20 évvel ezelőtt, a 2004-es Ausztrál Nagydíjon tarolta le hasonló módon az egész mezőnyt.

Míg Verstappen „csak” egyenlített Schumacherrel szemben, addig Fernando Alonso megelőzte őt. Persze ez borítékolható volt, hogy meg fog történni, arra is jó esély volt, hogy már az első futamon, de azért mérget nem lehetett venni rá. A spanyol pilóta kilencedik helyével pályafutása során huszadszor iratkozott fel a pontszerzők közé egy szezonban, amivel átadta a múltnak Schumacher és Kimi Räikkönen csúcsát.

A Bahreini Nagydíj azonban nem csupán az egyéni rekordok, illetve mérföldkövek miatt volt történelmi. Egy szezonnyitón ugyanis most először fordult elő, hogy minden rajthoz állt pilóta célba ért. Ennek kapcsán egy másik érdekesség: amióta Logan Sargeant bemutatkozott a Forma–1-ben, ez harmadszor történt meg, és mindháromszor ő lett az utolsó, azaz huszadik. Ennek következtében a jelenlegi mezőny holtversenyben legrutintalanabbjaként már most három huszadik pozícióval rendelkezik, miközben mindenki másnak legfeljebb egy van.

Friss