2024. április 28. 22:34

KezdőlapF1Az eddig ismert Red Bull megszűnt létezni, Verstappenből járulékos veszteség lehet

Az eddig ismert Red Bull megszűnt létezni, Verstappenből járulékos veszteség lehet

-

Egyre inkább úgy tűnik, hogy a Red Bullon belül zajló hatalmi harcok következményeként a Red Bull Racing megszűnt létezni úgy, ahogyan eddig ismertük, és a jelenleg zajló folyamatok miatt a Forma–1-et az elmúlt két szezonban leigázó, várhatóan az idei világbajnoki címet is behúzó istálló dominanciája hosszú távon véget fog érni. Hacsak…

Miként azt megírtuk, olyan pletykák kaptak szárnyra Christian Hornerrel, a Red Bull hetek óta támadás alatt álló csapatfőnökével kapcsolatban, amelyek szerint az 50 esztendős szakember tavaly brit befektetők segítségével részesedést akart szerezni a Red Bull F1-es csapatában, csakhogy ezirányú törekvéseivel az az osztrák kisebbségi tulajdonos tudta nélkül kereste meg Chalerm Yoovidhya-t, a Red Bull (az egész vállalat, nem csak az F1-es istálló) thai többségi tulajdonosát.

A hírek megjelenése óta közzétett blogbejegyzésében Joe Saward, az F1 egyik veterán, a sportág történéseiről évtizedek óta a helyszínről tudósító újságírója is fejtegette ezt a témát, és részletesebben is beszámolt arról, amit hallott.

A Red Bull mindenkit elveszíthet – Newey, Verstappen és Marko is távozhat, ha Horner nem mond le

„Egy ideje keringenek olyan pletykák, amelyek szerint Chalerm Yoovidhya, a Red Bull 51%-os többségi tulajdonosa azt fontolgatja, hogy kiveszi a Red Bull Technology Group Ltd.-t a Red Bull GmbH-birodalomból. Ennek nagyon is lenne értelme, mert egy energiaital-gyártó számára nem igazán értékes egy motorgyártó cég és egy szuperautókat gyártó divízió. Mivel Yoovidhya birtokolja a részvények 51%-át, úgy tehet, ahogy jónak látja. Horner eltávolítása viszont a Red Bull GmbH irányítása alatt tartaná a Red Bull Technology Group-ot. Akárhogy is, Horner azt akarja, hogy külső beavatkozás nélkül hagyják meg annak a csoportnak az élén, amelyet ő hozott létre. Amíg Dietrich Mateschitz élt, megvolt ez a szabadsága” – írta.

Saward sorainak megértéséhez kicsit nem árt tisztába tenni a fogalmakat: a Red Bull Technology az a cég, amely tervezi, fejleszti, gyártja és építi a Red Bull Racing Forma–1-es autóit, míg az említett motorgyártó cég a – Red Bull Racinget és az RB-t 2026-tól motorral ellátó – Red Bull Powertrains, a szuperautókat is gyártó divízió pedig a Red Bull Advanced Technologies. Saward szerint tehát Yoovvidhya fogná Red Bull Technology-t, és Hornerrel közösen működtetné tovább – Horner amellett, hogy a Red Bull Racing csapatfőnöke, mindhárom felsorolt cég ügyvezető igazgatója is – az osztrák kisebbségi tulajdonos beleszólása nélkül.

Christian Horner, Red Bull
Valakinek nagyon szúrja a szemét / Fotó: Mark Thompson/Getty Images/Red Bull Content Pool

Amennyiben valóban ilyen terveik vannak, azoknak nyilván Dietrich Mateschitz 2022-es halála és az azután végbement változások a kiindulópontja. Az osztrák milliárdos és Yoovidhya a Red Bull Racing vezetésével 2004-ben megbízott Hornernek abszolút szabad kezet adott, az autóversenyzőből lett vezető pedig a saját vízióját végrehajtva létrehozta azt a mára több ezer embert foglalkoztató, több száz millió dollárt érő birodalmat, amit a három vállalat alkot.

Merthogy miként azt Mark Hughes, egy másik elismert, évtizedek óta a paddockból tudósító újságíró a The-Race.com-on megjelent cikkében is taglalta: Horner feladata már réges-régen nem csak az, hogy egy néhány száz főből álló F1-es csapatot irányítson és a versenyhétvégéket koordinálja a bokszfalról. Az elmúlt lassan két évtizedben sikeres ügyvezető vált belőle, aki a csapattal együtt fejlődött, miközben meghatározta annak identitását. Ennélfogva naivitás lenne azt gondolni, hogy csak úgy le lehet őt váltani valakire, és minden ugyanúgy megy majd tovább. Hughes szerint Jonathan Wheatley csapatmenedzser sem tudná egy az egyben átvenni Horner szerepét, mert egyszerűen nincs meg a kellő szakértelme, így valószínűleg kellene mellé valaki, aki az üzleti ügyekkel foglalkozik.

Horner fontosabb, mint Verstappen?

Miközben a Red Bull az évek során sokkal több és nagyobb lett, mint pusztán egy F1-es csapat, működésében sikerült megmaradnia annak, ami volt: egy egyszerű struktúrával rendelkező, gyorsan alkalmazkodó, a vállalati működés béklyóitól mentes versenycsapatnak, ami miatt az olyan zsenik, mint Adrian Newey, ki tudtak virágozni és jól tudták érezni magukat. Mindez csakis a már említett, Hornernek biztosított szabadság miatt valósulhatott meg.

Dietrich Mateschitz, Max Verstappen, Red Bull Racing, Osztrák Nagydíj, 2018
Mateschitz soha nem szólt bele, hogy Horner miként működtesse az F1-es bizniszt / Fotó: Peter Fox/Getty Images/Red Bull Content Pool

Mateschitz 2022 októberi halálával ez a fajta működés – ami nemcsak a Red Bullra, hanem például a Mercedesre is jellemző, ahol a német gyártó csak harmadrészben tulajdonos, és az egész biznisz vezetését Toto Wolffra bízza – került veszélybe, de legalábbis megjelent egy méretes kérdőjel azt illetően, hogy az osztrák milliárdos örököse, illetve az ekkor felállított háromtagú igazgatótanács is hasonlóan áll-e majd hozzá az F1-es projekthez. Mi van akkor, ha Horner és Yoovidhya felismerte, hogy nem, és csak úgy fognak tudni a továbbiakban is sikeres csapatot működtetni, ha a saját útjukra lépnek?

Amennyiben Hornert eltávolítanák – márpedig valaki vagy valakik nagyon azon vannak –, a Red Bull Racing anyavállalattól való függetlensége szinte biztosan csökkenne, ez pedig egyenes út a hanyatláshoz, miként arra már számos példát láthattunk a Forma–1-ben. A technikai gárda közép-, illetve hosszú távon gyengülhet, hiszen nehezebb lesz odacsábítani a legjobb szakembereket, azok pedig, akik már ott vannak, engedhetnek a riválisok csábításának, amelyek minden erővel azon lesznek, hogy szert tegyenek a mezőny jelenlegi legjobb csapatánál évek alatt felhalmozott tudásra.

Ez persze nem jelenti azt, hogy ha a csapatfőnök mondjuk holnap távozik, akkor a Red Bull ne nyerhetné meg az idei, vagy akár még a jövő évi világbajnoki címet is. A lendület valószínűleg vinni fogja őket úgy, ahogyan a Ferrarit vitte még néhány évig, amikor 2006 végén felbomlott a sikercsapat, de hosszú távon komoly következményekkel kell majd számolniuk. Ebben az esetben pedig az utóbbi napokban Lewis Hamilton jövőre felszabaduló mercedeses ülésével hírbe hozott Max Verstappen is elgondolkodik majd a csapatváltáson.

Christian Horner, Max Verstappen, Red Bull
Verstappen vajon tényleg kész lelépni? / Fotó: Clive Rose/Getty Images/Getty Images / Red Bull Content Pool

Hogy már jövőre csatlakozhat a Mercedeshez, az ezzel együtt jó eséllyel lehet pusztán nyomásgyakorlás is a csapatfőnök elmozdítására, mondván a Red Bullnak cselekednie kell Horner-ügyben, különben elveszíti szupersztárját. Hogy a fentebb taglaltak miatt ez mennyire okos húzás, az persze már más kérdés, de bármelyik forgatókönyv is érvényesül, Hughes arra jutott – amit mi a címben ki is emeltünk –: „Ami biztosnak tűnik most, hogy az a Red Bull Racing, ami volt, a Horner vezette, Verstappennel egységben dolgozó, ellenfeleket összezúzó csapat, már nincs többé.”

Ezután hozzátette, hogy persze egy ideig ettől még dominálhatnak, de a dominanciájuk napjai meg vannak számlálva.

Verstappen lesz a járulékos veszteség?

Hogy a zaklatási botrány Horner lejáratását célozta-e, vagy a hatalmi harcoktól teljesen függetlenül robbant ki, azt jelenleg nem tudni, de az tény, hogy a független ügyvéd felmentette őt a zaklatási vádak aló. Az ügyvéddel kapcsolatban egyébként szintén felmerültek furcsaságok, de ezek bizonyítottságának hiányában csak abból indulhatunk ki, hogy mégis csak egy királyi jogtanácsosi (KC) rangban levő személyről van szó, és mivel ezt az elismerést csak a legkiválóbb, a jövőben potenciálisan bírókká váló ügyvédek kaphatják meg, a szakértelméhez nem férhet kétség.

Ezt a támadást a csapatfőnök túlélte, de órákkal annak lezárása után érkezett az újabb a kiszivárgott WhatsApp-üzenetek formájában. Egyelőre ezek miatt sem került bajba, de szinte felocsúdni sem volt ideje, és Jos Verstappen nyilatkozatának képében újabb attak következett. Hogy Horner meddig képes állni az ütéseket, illetve a Red Bull többségi tulajdonosa meddig tart ki, az majd kiderül, de Joe Saward szerint amíg Horner élvezi Chalerm Yoovidhya támogatását, addig gyakorlatilag nincs mitől tartania.

Embed from Getty Images

Yoovidhya és Horner a Bahreini Nagydíjon szemmel láthatóan erős egységet alkottak 

„Horner sérült, de még ott van, és minél több kísérletet tesznek az elmozdítására, annál jobban úgy fog tűnni, hogy ez egy szándékos és célzott hadjárat a megbuktatására. Arról jelenleg csak spekulálhatunk, hogy ki vesz részt ebben és miért, de amíg Yoovidhya Horner mellett áll, Christian túl fogja élni” – írta a veterán újságíró, akinek szavai alapján ő nagyonis el tudja képzelni, hogy Yoovidhya és Horner véghezviszi a tervét, és „kimenekíti” a Red Bull Technologies-t a Red Bull GmbH alól, hogy miként azt fentebb idéztük, továbbra is „külső beavatkozás nélkül hagyják meg annak a csoportnak az élén, amelyet ő hozott létre.”

„Azt gyanítom, hogy hamarosan más változásokat is látni fogunk a Red Bull-birodalomban, ahogy a mérleg nyelve a másik irányba billen. Ha Max elhagyja a Red Bullt, a csapatot újabb csapás éri, de ha a cél az, hogy a Red Bull technológiai divízióját kivonják a Red Bull-birodalomból, akkor ez nem lesz más, mint járulékos veszteség. Ha pedig a Red Bull top ülése elérhetővé válik, nem lesz hiány jelöltekből” – utalt arra Saward, hogy bár egy az egyben Verstappen sem pótolható, olyan versenyzőt azért lehet találni, aki egy ütőképes csapat ütőképes autójával világbajnoki címet nyer.

Olyan csapatfőnököt és ügyvezetőt azonban, aki az eddigi elvek mentén képes irányítani egy ekkora szervezetet, viszont már jóval nehezebb.

Friss