2024. április 28. 07:11

KezdőlapF1Verstappentől megkérdezték, szerinte is felrobbanhat-e a Red Bull, ő pedig válaszolt

Verstappentől megkérdezték, szerinte is felrobbanhat-e a Red Bull, ő pedig válaszolt

-

Max Verstappen először állt a sajtó képviselői elé azóta, hogy apja lényegében távozásra szólította fel a Red Bull csapatfőnökét.

Ahogyan arra számítani lehetett, Max Verstappen iránt volt a legnagyobb az érdeklődés a Szaúd-arábiai Nagydíj szerdai sajtónapján. A holland pilótával kapcsolatban a Bahreini Nagydíj után felröppent, hogy a Mercedeshez tart, és ha a zaklatási botrányba keveredett Christian Horner nem távozik a Red Bull Racing csapatfőnöki székéből, már 2025-ben a brackley-i istállóhoz igazolhat.

Ezeknek a híreknek az adott táptalajt, hogy Jos Verstappen a bahreini hétvége során több alkalommal is megbeszélést folytatott Toto Wolffal, a Mercedes csapatfőnökével, majd a Daily Mailnek élesen bírálta Hornert, lényegében lemondásra szólítva fel a Red Bull vezérét. Max Verstappen apja szerint ugyanis, ha az 50 esztendős szakember mara, a Red Bull ketté fog szakadni és a csapat felrobban.

Ezek a megjegyzések nagy valószínűséggel nem, vagy nem teljes mértékben Horner zaklatási ügyének, hanem főként a a Red Bullon belül dúló hatalmi harcoknak a következményei, amelyben az osztrák kisebbségi tulajdonos, illetve a thai többségi tulajdonos áll szemben egymással. Utóbbi Hornert támogatja, míg előbbi oldalán áll Helmut Marko, a Red Bull tanácsadója, illetve nyilatkozata alapján kijelenthető, hogy Jos Verstappen is.

Az eddig ismert Red Bull megszűnt létezni, Verstappenből járulékos veszteség lehet

Hogy Max osztja-e az apja véleményét, azt ugyanakkor továbbra sem tudni, a háromszoros világbajnok ugyanis nem volt hajlandó állást foglalni, ugyanakkor többször is hangsúlyozta, hogy nagyon szoros a kapcsolata az apjával, és sem nélküle, sem menedzsere, Raymond Vermeulen nélkül nem versenyezne az F1-ben. Az alábbiakban a The Telegraph szöveges tudósítása alapján idézzük Verstappent a Red Bull motorhome-jában lezajlott sajtóbeszélgetésről.

Megbánta Jos Verstappen, hogy Hornert kritizálta a sajtóban?

„Ezt nem kérdeztem meg tőle, de az apám kimondja, amit gondol, és nem hazug ember, ez biztos. Nagyon közel állunk egymáshoz, minden nap beszélünk telefonon. Nem látom magam a Forma–1-ben, úgy, hogy ők (az apja, valamint menedzsere, Raymond Vermeulen nélkül – a szerk.) nincsenek itt mellettem” – felelte Verstappen.

Mit gondol az apjáról keringő negatív hírekről?

„Az egyetlen, aki tudja ezt, az az apám. Az emberek kitalációkat gyártanak, spekulálnak, és szerintem tisztában vannak vele, hogy miért mondott bizonyos dolgokat, de ő az egyetlen, aki biztosan tudja. A közösségi médiában spekulálnak és kitalálnak dolgokat, ez ellen pedig nem sokat tehetek.”

Dühítik ezek a történetek?

„Nem, mert ismerem az apámat és tudom, hogy milyen.”

Verstappent lerohanta a média, és elmondta, mi kergetné el a Red Bulltól

Osztja az apja véleményét?

„Nos, természetesen én csak a versenyző vagyok, így nem tudom, mi történik magasabb körökben, nem igaz? Ami engem illet, azért szerződtettek, hogy a teljesítményre koncentráljak, és ez a tervem ezen a hétvégén is. Illetve az, hogy ami Bahreinben elhangzott, azt magam mögött hagyjam és remélhetőleg csendesebb hétvégém legyen.”

Egyetértesz azzal, amit az apja mondott arról, hogy „felrobbanhat” a Red Bull?

„Nem tudom. Úgy értem, remélem nem fog, nem kellene neki. Ez egy erős cég, egy erős csapat, sok erős csapattaggal. Úgyhogy normál esetben nem.”

Beszélt az apjával a megjegyzéseiről?

„Tegnapig vele voltam, vagyis tulajdonképpen ma reggelig. Folyton beszélünk, egy csapat vagyunk. Én, az apám és Raymond [Vermeulen] mindnyájan együtt, és ez mindig így is lesz. Azt gondolom, hogy egyértelműen azt érezte [amit mondott]. De ami engem illet, nem fontos, hogy valamelyik oldalon álljak.”

„Természetesen az apám fiaként furcsa lenne másik oldalon állni. De ami engem illet, csak a teljesítményre akarok koncentrálni, és kevesebbet akarok beszélni arról, hogy mi történik a pályán kívül. Remek autónk van és remek évnek nézünk elébe.”

Gond, hogy az apja nyíltan beszélt, és hogy az emberek úgy tekintenek arra, amit mondott, hogy azt egyben az ő véleménye is?

„Megértem, ha így van, nagyon közel állunk egymáshoz az apámmal. Minden nap beszélünk. Másrészt viszont én nem az a fickó vagyok, aki sokat szeret beszélni bizonyos dolgokról, én csak a versenyzésre akarok koncentrálni. Ha gondok vannak, azt csapaton belül próbáljuk megoldani.”

Maradhatsz a Red Bullnál, ha Horner is marad?

„Nos, jelenleg itt vagyunk. Sok történetet láttam erről, amit kicsit furcsa volt olvasni. Ami engem illet és azt, amit akarok, abból a szempontból nem fontos, hogy ki van a csapatban és ki nincs, mert amit akarok, az csendes környezet, amelyben mindenki boldogan dolgozik.”

Max Verstappen, Red Bull, Szaúd-arábiai Nagydíj
Hatalmas tömeg várta Verstappent a Red Bullnál / Fotó: Clive Rose/Getty Images/Red Bull Content Pool

Összegezve tehát a Max Verstappen által elmondottakat, azt megtudtuk, hogy – miként arra számítani lehetett –, a háromszoros világbajnok nem ítélte el az apja szavait, viszont nyíltan nem is állt ki mellette, próbálva az „engem semmi nem érdekel, csak az, hogy nyugodtan foglalkozhassak a vezetéssel” álláspontot képviselni.

A legérdekesebb megjegyzése talán az volt, hogy ő nem áll egyik oldalra sem (azaz sem Horner és a thai tulajdonos, sem az apja és az osztrák tulajdonos mellé), majd hozzátette, hogy furcsa lenne, ha az apjával ellentétes oldalra helyezkedne. Ebből azt már megtudhattuk, hogy Horner mellé nem áll, azaz a csapatfőnök aligha számíthat hasonló lojalitásra tőle, mint amire Helmut Marko.

Friss