2024. április 29. 23:42

KezdőlapF1Egyik legfőbb bizalmasának szavai is arra utalnak, hogy Verstappen tényleg a Mercedeshez...

Egyik legfőbb bizalmasának szavai is arra utalnak, hogy Verstappen tényleg a Mercedeshez mehet

-

Helmut Marko, a Red Bull tanácsadója csak olajat öntött a tűzre az ő, illetve Adrian Newey és Max Verstappen esetleges távozása kapcsán.

Hogy a pályán meg tudja-e valaki szorítani a Red Bullt, azt most még nem tudni, de ha nem, akkor is nagyon érdekes versenyhétvégének nézünk elébe Szaúd-Arábiában. Ennek oka természetesen a Red Bullnál zajló belviszály, amelyről nap, mint nap jelennek meg újabb hírek, pletykák és feltételezések.

Hogy az egésznek mi állhat a hátterében, arról ITT írtunk, ám hogy miként alakul a helyzet, azt nagyon nehéz megjósolni. A Motorsport.com német oldala azt írja, Dzsiddába Oliver Mintzlaff, a Red Bull sportért felelős ügyvezető igazgatója is elutazik, és nyilván nem azért, hogy a helyszínről nézzen meg egy Forma–1-es versenyt. Ott lesz természetesen Christian Horner is, akinek zaklatási botrányával kapcsolatban akár újabb fejlemények is napvilágot láthatnak – korábban több mértékadó oldal is arról írt, hogy várható újabb szivárogtatás, de ez eddig nem történt meg –, illetve azt is érdekes lesz figyelni, hogy Jos Verstappen Horner ellen irányuló nyilatkozata után Max Verstappen miként kezeli a helyzetet.

Max Verstappen, Christian Horner, Bahreini Nagydíj, Red Bull
Verstappen Bahreinben kiállt Horner mellett, vajon Szaúd-Arábiában változik a helyzet? / Fotó: Bob McCaffrey/Getty Images/Red Bull Content Pool

Az mostanra teljesen világos, hogy a Red Bull F1-es csapatán belül két frakció alakult ki: Horner és a thai többségi tulajdonos, Chalerm Yoovidhya áll szemben az osztrák kisebbségi tulajdonossal, illetve az ő pártját fogó Helmut Markóval és a két Verstappennel. A Red Bull csapatfőnökét pedig valaki vagy valakik nagy erőkkel próbálják meg lejáratni, miközben ő a többségi tulajdonos támogatását élvezve egyelőre viseli ezeket a támadásokat. Persze kérdés, hogy amennyiben Horner a helyén marad, az milyen következményekkel járhat.

Gerhard Berger szerint ebben az esetben Verstappen, Marko és Adrian Newey, a Red Bull sztártervezője is elhagyhatja az istállót. Marko valószínűleg visszavonulna, Verstappen a Mercedeshez mehetne Lewis Hamilton helyére, Newey pedig igen sok opció közül válogathatna (Ferrari, Audi, Mercedes, WEC). Hogy Jos Verstappen és Toto Wolff több alkalommal is hosszasan egyezetett Bahreinben, az biztos (a hírek szerint a Four Seasons hotelben együtt is vacsoráztak), azt viszont nem lehet eldönteni, hogy mekkora a valós esély Verstappen csapatváltására, és nemcsak nyomásgyakorlásról van-e szó Horner távozását illetően.

Mindenesetre Marko az osztrák Oe24-nek nyilatkozva a minap csak olajat öntött a tűzre azzal, hogy miután a Horner-üggyel és az egész belviszállyal kapcsolatos kérdésekre rendre a „no komment” válasz érkezett a részéről, arra a felvetésre azonban, hogy mit szól ahhoz, hogy Berger szerint amennyiben Horner marad, ő és Newey távozik, Verstappen pedig a Mercedeshez megy, Marko úgy felelt: „Ez érdekes változat.”

Christian Horner, Helmut Marko, Red Bull, Olasz Nagydíj
Marko nem cáfolt / Fotó: Mark Thompson/Getty Images/Red Bull Content Pool

A 80 esztendős tanácsadó mondhatta volna azt is, hogy „ez teljes nonszensz, senki nem megy sehova”, vagy hogy „Verstappennek 2028 végéig szerződése van”. De nem, ő inkább sokat sejtetően nem tagadott, ami azt mutatja, hogy a csapaton belüli szakadás tényleg elég nagy lehet ahhoz, hogy efféle forgatókönyvek egyáltalán felmerüljenek.

Marko ezen kívül még egy érdekes válasszal előállt, ugyanis amikor arról kérdezték, hogy a Verstappen-család és a Horner közötti bizalomvesztés ellenére a csapatfőnök folytathatja-e a jelenlegi felállásban, az osztrák közölte: „Nem mondok semmit addig, amíg az ügynek nincs vége.” Csakhogy az ügynek hivatalosan vége van, hiszen a Red Bull független vizsgálata egy héttel ezelőtt lezárult, amit Horner Bahreinben többször hangsúlyozott, és mindenkit a továbblépésre sarkallt. Amikor erre az ellentmondásra felhívták Marko figyelmét, azt felelte: „Oké, akkor rosszul fejeztem ki magam. Maradjunk annál, hogy no komment.”

Friss