2024. április 27. 20:37

KezdőlapF1Verstappen álláspontja kezd körvonalazódni, de hogyan látja csapattársa a Red Bull belviszályát?

Verstappen álláspontja kezd körvonalazódni, de hogyan látja csapattársa a Red Bull belviszályát?

-

Sergio Pérez szerint a Red Bullnál már maguk mögött hagyták a csapat körül kialakult botrányt. A mexikói pilóta elárulta, a Bahreini Nagydíj után elsősorban a versenyzésről volt szó.

A 2024-es szezon egyelőre a pályán és azon kívül is jelentős részben a Red Bullról szól. A Bahreini Nagydíjon kettős győzelmet arattak, és a leggyorsabb körrel együtt a maximális pontmennyiséggel kezdték az idényt. Más szempontból viszont finoman szólva sem ennyire rózsás a helyzet, hiszen úgy néz ki, belviszály alakult ki a csapatnál.

A nyilvánosság számára február 5-én kezdődött az ügy, amikor kiderült, hogy Christian Horner csapatfőnök ellen panaszt tett egy női alkalmazott. A brit szakembert múlt héten felmentették, de egy nappal később kiszivárogtatták az ügy állítólagos bizonyítékainak egy részét. A Bahreini Nagydíj leintése után pedig Jos Verstappen, Max édesapja lényegében lemondásra szólította fel Hornert.

Így vitatkozott Bahreinben Horner és Jos Verstappen (videó)

Azóta kiderült, hogy a zaklatási botrány valójában csak egy mellékszála egy több szinten is zajló hatalmi harcnak. Bár Max Verstappen nem foglalt egyértelműen állást, minden bizonnyal édesapjához hasonlóan az osztrák tulajdonosi kör, illetve Helmut Marko tanácsadó oldalán áll, nem véletlenül röppentek fel pletykák a távozásáról. Csapattársának, Sergio Péreznek az álláspontját viszont eddig nem ismertük. Szavai alapján úgy tűnik, hogy a mexikói versenyző is ki akar maradni a botrányból.

A Red Bull mindenkit elveszíthet – Newey, Verstappen és Marko is távozhat, ha Horner nem mond le

„Szerintem ez már mögöttünk van – nyilatkozta. – Végső soron egy versenycsapat vagyunk, azért vagyunk itt, hogy versenyezzünk, és arra koncentrálunk, hogy a pályán jól teljesítsünk. A pályán kívül, a csapat otthoni munkáját végezve nem szabad elfelejteni, hogy a Red Bull egy hatalmas istálló, és a versenyzésre helyezzük a fő hangsúlyt, ilyen egyszerű.”

Pérez első mondatával alighanem sokan vitatkoznának, hiszen a jelek szerint nemhogy nincs vége a botránynak, de az is elképzelhető, hogy a teljes szétesés lesz a vége. Ha ugyanis Horner nem mond le vagy nem sikerült őt eltávolítani, akkor könnyen elképzelhető, hogy Verstappen és Marko is távozik, ahogyan Adrian Newey technikai főigazgató is elhagyja az istállót. A mexikói versenyző azonban nem tágított, és megismételte a mondatot.

„Alapvetően a versenyzésről beszélünk – hangsúlyozta, azt sugallva, hogy a botrány nincs rájuk hatással. – Tudjuk, hogy ez mögöttünk van, és minden úgy fog folytatódni, mint eddig. Hogy őszinte legyek, elsősorban a bahreini futamról beszéltünk, arról, hogy hogy ment, és miként tudunk javulni. Mindannyiunknál ezen volt a fő hangsúly.”

Ami a Bahreini Nagydíjat illeti, Pérez a második helyen ért be Verstappen mögött, amivel vélhetően kihozta a maximumot a futamából. Hátránya több mint 20 másodperc volt, ami elsőre soknak tűnik, de nehéz megállapítani, hogy valójában mekkora volt a különbség, hiszen ő is csak annyit hozott ki az autóból, hogy Carlos Sainzot biztosan maga mögött tartsa.

„Ha megnézzük a mostani eredményeinket, [látjuk, hogy] az első két helyen végeztünk, és jól kezdtük a szezont – fogalmazott. – A csapat dolgozik. Még sok mindent rendbe tudunk tenni a bahreini futamról, és erre irányul a fő energia. Ami engem illeti, én arra koncentrálok, hogy javítsak azon, amit Bahreinben csináltunk, ez a fő célunk.”

Még ne temessük az idei F1-es szezont – íme a reményt adó részletek a Bahreini Nagydíjról

Friss