2024. április 28. 08:53

KezdőlapF1Ferrari-rekordot dönt az F1-ben most debütáló 18 éves tinédzser

Ferrari-rekordot dönt az F1-ben most debütáló 18 éves tinédzser

-

Kijelenthető, hogy soha nem volt még olyan merész a pilótaválasztásával a Ferrari a Forma-1-ben, mint amibe a Carlos Sainz vakbélgyulladása által okozott kényszerhelyzet a Szaúd-arábiai Nagydíjon sodorta. Oliver Bearman a csapat valaha volt legfiatalabb F1-es pilótája, ráadásul több mint fél évszázad után az első, aki a Scuderiával ejtheti meg debütálását.

Legkésőbb tavaly óta nincs kétség afelől, hogy a brit Oliver Bearman útja előbb-utóbb a Forma–1-be vezet. A Ferrari akadémiájához 2021 végén csatlakozott pilóta tavaly négy futamgyőzelemmel jó benyomást tett debütáló Forma-2-es szezonjában, ráadásul a Haas mérnökeit is lenyűgözte, amikor Mexikóvárosban és Abu-Dzabiban az első F1-es szabadedzésen is bizonyíthatott.

Az viszont teljesen váratlan fejlemény, hogy az újoncok nélkül indult 2024-es F1-es szezon második hétvégéjén már szükség is lesz egy beugróra, és történetesen éppen Bearman az, akire rámosolygott a szerencse.

Nem indul a Ferrari egyik pilótája a Szaúd-arábiai Nagydíjon, tinédzser ugrik be a helyére

A Ferrari ugyanis három tartalékpilóta között osztja meg a feladatokat idén – Bearman mellett egy másik junior, az orosz Robert Svarcman, valamint a már három szezonnyi F1-es tapasztalattal rendelkező Antonio Giovinazzi is készen áll arra, hogy szükség esetén beugorjon, ám a dzsiddai hétvégére éppen a brit volt kijelölve a Ferrari tartalékjaként, hiszen az F2 révén egyébként is a helyszínen tartózkodik. Így a másik két versenyző nem is tartózkodik a helyszínen.

Azzal pedig, hogy a 18 éves Oliver Bearman ezen a hétvégén megejtheti debütálását a királykategóriában, több szempontból is különleges versenyzőjévé válik a Ferrari F1-es történetének.

A szemtelenül fiatal brit 2005-ben született, így óriási előnnyel lett ő a jelenlegi mezőny legfiatalabb pilótája, hiszen a korlistán őt követő Oscar Piastri is négy évvel idősebb nála. A Ferrarinak azonban sohasem volt még ilyen fiatal versenyzője, eddig a mexikói Ricardo Rodríguez volt a legfiatalabb, aki a Scuderiával állhatott rajthoz az F1-ben, ő az 1961-es Olasz Nagydíjon 19 éves és 208 napos volt – ám egy évvel később tragikus körülmények között elhunyt a később róla és bátyjáról elnevezett mexikóvárosi pályán.

 

A Ferrari hagyományosan óvatos a pilótaválasztással, rendre olyan versenyzőket igyekszik magához csábítani, akik már komolyabb tapasztalatot és hírnevet építettek fel maguknak – bár Charles Leclerc ez alól már kicsit kivétel volt, hiszen egyetlen sauberes év után magukhoz ragadták. Olyanra viszont, hogy valaki azonnal Ferrari-pilótaként debütáljon az F1-ben, legutóbb több mint fél évszázaddal ezelőtt, 1972-ben volt példa – akkor az olasz Arturo Merzariót a hatodik helyen intették le a Brit Nagydíjon.

A dzsiddai hétvégén így Bearman, Lewis Hamilton, Lando Norris és George Russell révén négy brit pilóta lesz a mezőnyben, ekkora jelenlétet pedig tíz éve nem produkált az F1 legsikeresebb nemzete: 2013-ban Hamilton mellett Jenson Button, Paul di Resta és Max Chilton versenyzett még.

Bearman pedig egy szempontból már Hamiltont is beelőzte, hiszen így nem a hétszeres világbajnok, hanem ő lesz az első brit, aki Eddie Irvine 1999-es távozását követően negyed évszázaddal ismét Ferrarival versenyezhet az F1-ben.

Friss