2024. április 28. 08:17

KezdőlapF1Nagy baleset hátráltatta a mezőnyt, bemutatkozott a Ferrari tinédzsere a szaúdi időmérő...

Nagy baleset hátráltatta a mezőnyt, bemutatkozott a Ferrari tinédzsere a szaúdi időmérő előtt

-

A vakbélgyulladással diagnosztizált Carlos Sainzot helyettesítő 18 éves tini bemutatkozását övezte a legnagyobb érdeklődés a Szaúd-arábiai Nagydíj 3. szabadedzésén, amelyet nagy baleset szakított félbe, és Max Verstappen zárt az élen.

A harmadik, egyben utolsó szabadedzéssel folytatódott a Szaúd-arábiai Nagydíj programja, ám nem mindenkinek. Carlos Sainzról ugyanis kiderült, hogy már szerdán jelentkező rosszullétét vakbélgyulladás okozta, ami miatt műtétre lesz szüksége. A spanyol pilóta helyére így a versenyhétvége folytatására a Ferrari Forma–2-ben versenyző tartalékja, Oliver Bearman ugrott be, aki a maga 18 évével és 10 hónapjával minden idők harmadik, a maranellóiak történetének a legfiatalabb pilótája lett.

Ferrari-rekordot dönt az F1-ben most debütáló 18 éves tinédzser

Az időmérővel ellentétben még nappali fényben rendezett utolsó gyakorlást Valtteri Bottas nyitotta, de hamarosan Bearman is megjelent, hiszen a Ferrari minél több kört igyekezett biztosítani számára arra, hogy felvegye a ritmust. Riccardo Adami, Sainz mérnöke menet közben is nyugtatta, hogy nem kell kapkodnia és nyugodtan építse fel a tempót, amit a Forma–2-es hétvége folytatásából így kiszoruló – na nem mintha bánná ezt – brit meg is tett, és szemmel láthatóan kezdettől fogva nagyon magabiztosan mozgott.

Bearman kezdetben rövid ideig vezetett is Valtteri Bottas és Lewis Hamilton megelőzésével, ám a lágy gumikon kezdő Mercedesek aztán elé kerültek. Jellemző volt egyébként a szabadedzés első felére a változatos gumiválasztás – a topcsapatok közül a Mercedes mellett a Red Bull is a lágy gumit kezdte nyüstölni, míg a Ferrari a közepes keverékre szavazott.

Sárga oldalfalú Pirelli ide vagy oda, Charles Leclerc így is odaért a második helyre a lécet 1:28.412-re leszorító Max Verstappen mögé, igaz, hátránya 8 tizedmásodpercre rúgott. A 3. helyen idővel a szintén közepes gumin kezdő Fernando Alonso neve tűnt fel, de ő már 1 másodperccel maradt el a címvédőtől, majd jött Magnussen, Pérez, Russell, Albon, Norris, Hülkenberg és Piastri az első tízben.

Persze az időmérő-szimulációk még hátravoltak, és egy ideig úgy tűnt, hogy ezekre nem is kerülhet sor, Guanyu Zhou ugyanis kevés üzemanyagos lágy gumis körének elején megcsúszott, majd ripityára törte a Saubert.

Zhou a balesete:

A törmelékek eltakarítása bő tíz percet vett igénybe, és mivel a tecpro korlát nem sérült, 5 perccel az idő letelte előtt újra tudták indítani az edzést.

Természetesen óriási forgalom alakult ki a pályán, ahogy mindenki igyekezett megtenni egy időmérős kört. A legtöbbeknek ez sikerült is, ám Verstappen korábbi idejét senki sem tudta megdönteni, még maga Verstappen sem, aki 1 századdal volt ennél lassabb. Leclerc ugyanakkor faragott a hátrányán, és végül 2 tizedes lemaradással kaparintotta meg a 2. helyet a már 5 tizedet kapó Pérez, Russell és Norris előtt. A top 10 második felében Alonso, Stroll, Piastri, Hamilton, Bearman volt a sorrend, az újonc tehát befért a legjobb tízbe, noha utolsó mért körében elég nagyot hibázott és levágta az utolsó gyors sikánt.

Az egyedüli versenyző, aki nem tudott mért kört megtenni, Logan Sargeant volt, az amerikai ugyanis az első gyorskörében lekoccolta a falat, amitől sérült a Williamsének felfüggesztése és kormányösszekötője, a javítások időigényessége miatt többet pedig már nem jött ki a garázsból.

Folytatás az időmérővel magyar idő szerint 18 órától.

A 3. szabadedzés végeredménye:

Friss