2024. április 29. 08:50

KezdőlapF1A Red Bullnál „fejek fognak hullani” – nincs még vége a botránynak

A Red Bullnál „fejek fognak hullani” – nincs még vége a botránynak

-

A veterán F1-es újságíró szerint lesznek még távozók a Red Bullnál, de azt ő sem tudja megtippelni, hogy melyik fél kerül ki győztesen a hatalmi harcból. Joe Saward nem tartja kizártnak, hogy Max Verstappen 2024 végén elhagyja a Red Bullt.

Nem túlzás azt állítani, hogy az idei Forma–1-es szezonban egyelőre sokkal érdekesebbek egyes pályán kívüli események, mint maga a versenyzés. Előbbi kategóriából kiemelkedik a Red Bullon belül zajló hatalmi harc. Merthogy mostanra már nyilvánvalóvá vált, hogy ez az ügy messze nem csak Christian Hornerről a bikások csapatfőnökéről szól, akinek a botrányától ez az egész elindult, legalábbis a közvélemény nézőpontjából.

A témával Joe Saward, az egyik legrutinosabb Forma–1-es szakíró is foglalkozott a „Zöld jegyzetfüzetnek” elnevezett blogján. Úgy véli, „csúnya és elvtelen polgárháborúról” van szó, amelyben nem a Horner körüli ügy a kulcs, hiszen ez csupán egy fegyver. Egy olyan fegyver, amelyet a brit szakember ellen használnak azok az emberek, akiknek normál esetben ugyanabba a táborba kellene tartozniuk.

Azt azonban nehéz megmondani, hogy ebben a polgárháborúban pontosan kik képviselik az ellenérdekelt csoportokat, avagy ki melyik oldalon áll. Mint ahogyan azt is, hogy miből ered ez az egész. Saward mindenesetre nem gondolja, hogy egy másik csapatfőnök mozgatná a szálakat, mert senkit nem tart annyira elvtelennek, hogy ilyen módszerhez folyamodjon. Azt viszont leszögezte, hogy a riválisok megpróbálják kihasználni a helyzetet, már csak azért is, mert – meglátása szerint – a Red Bull egyeduralma nemcsak az energiaitalosok, illetve Max Verstappen jó teljesítményéből fakad, hanem abból is, hogy a többiek mind hibáztak. Persze kérdés, hogy a címvédő istállót kisiklatja-e ez a botrány, hiszen egyelőre ezt is lehetetlen megmondani.

Vezető amerikai áruházlánc és vádlója lépése is a kirúgás felé taszíthatja Christian Hornert

A brit szakíró valamilyen szinten a szurkolóknak is üzent, leginkább Horner zaklatási ügyével kapcsolatban. Úgy gondolja, hogy sokan hajlamosak nagyon hamar ítélkezni, pedig az ügy kapcsán rengeteg „félinformáció és téves információ” kering. Abba pedig senki nem gondol bele, hogy ez nem egy televíziós műsor, hanem hús-vér emberekről van szó, akiknek bajuk eshet, ahogyan a családjaiknak, gyerekeiknek is.

Hogy mi lehet a hatalmi harc végkimenetele? Nos, arra még a sokat látott Saward sem mer tippelni, egyvalamit viszont nagy magabiztossággal állít: az érdekelt felek között annyira eltört valami, hogy már nem lehet békét teremteni köztük, vagy ha igen, akkor is csak addig, „amíg szükséges”. A bizalom ugyanis már nem fog újjáépülni. Ennélfogva pedig azt is leírta, hogy „fejek fognak hullani”, de hogy kiké, abban már nem biztos.

Az írás kitért Verstappen helyzetére is, aki múlt héten egyértelműen oldalt választott a hatalmi harcban. Pénteken, amikor felmerült, hogy Helmut Markót, a Red Bull tanácsadóját felfüggeszthetik, a címvédő kijelentette, hogy az osztrák szakember távozása „nagy problémákat” okozna. A holland versenyző azt is belengette, hogy ebben az esetben ő is elhagyhatja az istállót.

Eldőlt, hogy a Red Bull felfüggeszti-e tanácsadóját

Persze adódik a kérdés, hogy 2025 vége előtt mi értelme lenne a váltásnak, hiszen a Red Bull várhatóan a jövő év végéig dominálni fog. Saward azonban egy ralis példával érzékeltette, hogy bár a győzelem nyilvánvalóan fontos, azért nem minden. A WRC előző két idényében bajnoki címet szerző Kalle Rovanperä úgy döntött, hogy idén nem vesz részt minden fordulón, és más dolgokra helyezi a hangsúlyt, mielőtt jövőre ismét a ralizásé lesz a főszerep.

Hogy Verstappen is lemond-e a győzelemről legalább egy évre? Nos, a brit szakíró nem zárja ki, hogy a most 26 éves versenyző az idei szezon végén valóban távozik a Red Bulltól, és leszögezte, hogy ebben semmilyen szerződés nem akadályozhatja meg. Ha viszont valóban bekövetkezik a sokáig elképzelhetetlennek tűnő forgatókönyv, akkor szinte mindenki erre az ülésre fog pályázni, ami újabb érdekes helyzetet teremthet.

Horner világos üzenetet küldött Verstappennek – továbbra sem zárható ki, hogy a holland lelép a Red Bulltól

Friss