back to top
2024. május 07. 06:56

KezdőlapF1Újabb részletek derülnek ki? – az F1-es expilóta további szivárogtatásokra számít Horner...

Újabb részletek derülnek ki? – az F1-es expilóta további szivárogtatásokra számít Horner ügyében

-

Christijan Albers úgy véli, további információk fognak még nyilvánosságra kerülni Christian Horner ügyében. A holland expilóta azt is elmondta, miért tartja Helmut Marko tanácsadót fontosabb láncszemnek a Red Bullon belül, mint a csapatfőnököt.

Az már egyértelmű, hogy a Forma–1-es világsajtót hetek óta uraló ügy már rég nem csak Christian Hornerről szól. A botrányt a nyilvánosság számára az robbantotta ki, hogy a Red Bull belső vizsgálatot indított a csapatfőnöke ellen, miután egy alkalmazott zaklatással vádolta meg. A brit szakembert azóta felmentették, tehát papíron nem kellene aggódnia.

Azonban azóta jó néhány fejlemény látott napvilágot, amelyek egy része a konkrét ügyhöz is kapcsolódik. Az azóta felfüggesztett munkatárs állítólag civil bíróságra akarja vinni a történteket, de már olyan pletykák is felröppentek, hogy Horner és a Red Bull is fizetett neki. Ami viszont biztos, hogy mindössze 24 órával a felmentés bejelentése után állítólagos bizonyítékok szivárogtak ki.

Vezető amerikai áruházlánc és vádlója lépése is a kirúgás felé taszíthatja Christian Hornert

Mint ismert, a Bahreini Nagydíj csütörtöki napján egy ismeretlen személy képernyőfotókat küldött a paddockban jelen lévők nagy részének, amelyek az ő elmondása szerint Horner és az alkalmazott beszélgetését tartalmazzák. Azóta sem bizonyosodott be, hogy ez tényleg így van-e, de ha igen, a látottak akkor is legfeljebb magánéleti szempontból lehetnek kompromittálóak Hornerre nézve. Ugyanakkor az is felmerült, hogy ez csak a feltételezett bizonyítékok fele, és akad, aki további szivárogtatásokra számít. Ha az egészet felkapják, és legyintenek rá, akkor a másik oldalon valakit extrán dühössé tesznek – nyilatkozta a De Telegraaf podcastjában a korábban a Forma–1-ben versenyző Christijan Albers. – Szerintem sok minden felszínre fog kerülni.”

A Minardi, a Midland és a Spyker egykori versenyzője „félelmetesnek” tartja, hogy Horner az ellene felhozott vádak ellenére is a csapatfőnöki székben maradhatott. Hozzátette, ez ahhoz vezethet, hogy pozíciójából adódóan továbbra is hatalmában áll megszabadulni egyes személyektől, és „csak úgy levágni mindenki fejét”.

Múlt héten egy ideig az is terítéken volt, hogy nem Horner, hanem Helmut Marko, a Red Bull tanácsadója távozhat. Pénteken maga az osztrák szakember is elismerte, hogy felfüggeszthetik, de a következő napon már arról számolt be, hogy marad a pozíciójában. Albers szerint nem kérdés, hogy melyikük a fontosabb láncszem a csapaton belül.

Eldőlt, hogy a Red Bull felfüggeszti-e tanácsadóját

Ha nagyon reálisan vizsgáljuk, mely versenyzőket ültette be az autóba ő, és mely versenyzőket ültette be dr. Marko? – tette fel a kérdést. – Ami a sikert illeti, minden tiszteletem, de a siker minden receptje Markótól származik. Tehát ha tényleg elkezdjük vizsgálni, hogy kinek van szeme a tehetségekhez, akkor egyáltalán nincs vita. Ez dr. Marko, aki mindig a helyes döntéseket hozta meg.”

Ez utóbbival azért lehet vitatkozni. Az egyik legfrissebb példa Nyck de Vries esete, akivel kapcsolatban maga Marko mondta el anno, hogy Horner nem rajongott a leigazolásáért. Végül a brit szakembernek lett igaza, hiszen a holland versenyző nem tudta felvenni a tempót az AlphaTaurinál, és mindössze tíz futam után menesztették. Persze az is kétségtelen, hogy Max Verstappen vagy éppen Sebastian Vettel leigazolásában Markónak elévülhetetlen szerepe volt.

Friss