2024. április 29. 11:12

KezdőlapF1Az F1 sztármérnökének legrosszabb autóját vezette Hamilton egykori csapattársa (videók)

Az F1 sztármérnökének legrosszabb autóját vezette Hamilton egykori csapattársa (videók)

-

Valtteri Bottas ismét részt vett az Adelaide Motorsport Festivalon, és három autót is pályára vitt. Köztük volt az 1967-es világbajnokságot megnyerő Denny Hulme egyik gépe, valamint a jelenleg a Red Bull technikai főigazgatójaként dolgozó Adrian Newey egyik első műve is.

A szokásoknak megfelelően idén is megrendezték az Adelaide Motorsport Festivalt Ausztráliában. Valtteri Bottas már tavaly is részt vett az eseményen, és ebben az évben is elfogadta a meghívást, hogy megjárasson néhány autót a pályán. A finn versenyzőnek egyébként is lesz dolga a környéken, hiszen jövő héten rendezik az Ausztrál Nagydíjat Melbourne-ben.

A Sauber pilótája először nem egy Forma–1-es, de még csak nem is együléses autóba ült be, hanem egy VK Commodore volánja mögé. A kocsit az 1974 és 1977 között 11 Forma–1-es futamon induló Larry Perkins cége tervezte, és ő, valamint az 1967-es vb-címet megnyerő Denny Hulme versenyzett vele különböző hosszútávú viadalokon.

Ezután egy modern sportautó, a Brabham BT62-es következett. Az 5,4 literes V8-as szívómotorral rendelkező gép 2019-ben debütált egy Brands Hatch-i versenyen, és David Brabham, valamint Will Powell rögtön megszerezte a pole pozíciót, majd az első futamon a győzelmet. Másnap viszont technikai hiba miatt mindössze 17 kört tett meg, mielőtt a brit pilóta feladta a versenyt.

A legkülönlegesebb darab egyértelműen egy korábbi Forma–1-es autó, a March CG891-es volt. Ezzel az autóval versenyzett a Leyton House csapata az 1989-es idényben, főtervezője pedig egy bizonyos Adrian Newey volt. A brit szakember később a Williamsszel, a McLarennel és a Red Bull-lal is halmozta a világbajnoki címeket, jelenleg az energiaitalosok technikai főigazgatójaként dolgozik.

A CG891-es viszont a skála másik végén helyezkedett el. Miután Newey első F1-es autója, a March 881-es három dobogós helyezésig jutott, az 1989-es szezon harmadik versenyén debütáló CG891-es Maurício Gugelmin és Ivan Capelli sem tudott pontot szerezni. Ráadásul ketten együtt átlagosan csak a hétvégék 25 százalékán értek célba, vagyis ki lehet jelenteni, hogy ez volt a brit mérnök legrosszabbul sikerült konstrukciója.

Jó móka – nyilatkozta Bottas, miután kiszállt az autóból. – Nyilvánvalóan nagyon más ahhoz képest, amivel manapság versenyzek, de mindig jó egy kis betekintést nyerni, hogy akkoriban mi volt.” A finn versenyzőt később „tiszteletbeli ausztrálnak” nyilvánították, miután barátnője, a kerékpározó Tiffany Cromwell révén az utóbbi időben sokszor ellátogatott az országba. A „ceremóniát” egyébként David Croft, a Sky Sports F1-es kommentátora vezette, de nem csak ők voltak jelen azok közül, akik a Forma–1-es paddockban is gyakran feltűnnek: az 1996-os világbajnok, Damon Hill, a Haast tavalyig irányító Günther Steiner, valamint a Red Bull és az RB tartalékpilótája, Liam Lawson is részt vett az eseményen.

Friss